URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 MAI 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De zece ani, zona centrală a Oradei este chinuită de șantiere și nici nu se întrevede finalizarea lor. La început a fost șantierul digului de pe malul stâng, de lângă Primărie. A ieșit o lucrare bună, dar, ca orice dig, cam austeră. E drept că nu poți planta vegetație în zona de protecție, pe ditamai digul, dar poate că mai multe jardiniere ar trebui amplasate, mai ales că lumea a descoperit cu plăcere noua promenadă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ajunsă deocamdată la prima săptămână, greva din învățământ se așterne ca o piatră tombală peste domnia președintelui Klaus Iohannis. Încă de mult, mulți dintre cei care l-au votat au ajuns să-l disprețuiască, să-l considere groparul marilor speranțe din 2014, dar abia prestația sa în actuala criză din învățământ le pune definitiv lespedea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Codul de procedură penală din 2014 prevede o procedură larg aplicabilă în practică prin care se soluționeză dosarele penale ce au ca obiect infracțiuni minore comise, de regulă, de către persoane fără antecedente penale, situații în care cheltuiala statului cu judecarea „găinăriei” ar fi disproporționată față de efectul produs în societate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Steatoza hepatică reprezintă o acumulare excesivă de grăsimi la nivelul ficatului (în special trigliceride) cu mărirea sa uşoară până la moderat şi cu caracter benign şi reversibil de obicei, dar uneori putând deveni gravă, cu evoluţie spre ciroză (în condiţiiile acumulării excesive şi îndelungate şi a asocierii unor factori nocivi). În mod normal, ficatul conţine 2-4% grăsimi.
19 Septembrie 2022, 09:30

Mic ghid de colectare separată de la AVE Bihor (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Colectarea separată a deşeurilor a devenit obligatorie de câţiva ani, însă şi acum sunt persoane care ne întreabă cum să o facă în mod corect. Şi de ce. Noi le răspundem că această sarcină a fiecărei gospodării vine din nevoia de a reutiliza plasticul, metalul, cartonul sau sticla de care ne debarasăm. Şi de a limita cantitatea de deşeu ajunsă în cele mai nepotrivite locuri: în râuri, pe marginea drumurilor, în zone turistice sau chiar lângă casa în care locuim. Iar până la urmă, dacă separăm corect, avem şi un beneficiu direct: vom plăti mai puţin pentru acest serviciu.

Aportul AVE Bihor la schimbare 

Containerele obişnuite pentru deşeuri au fost înlocuite de pubele speciale pentru fiecare categorie în parte: resturi menajere (rezidual), hârtie/carton, sticlă, plastic/metal, deşeuri biodegradabile. De ce a fost necesară schimbarea? În 2021, de exemplu, cantitatea deşeuri municipale raportate Ministerului Mediului a fost de 22 de milioane de tone. Din care s-ar fi putut recicla 80%!

Dincolo de munca noastră de salubritate, fără de care reciclarea nu ar fi posibilă, ajutăm clienţii să colecteze separat deşeurile: le oferim calendare de colectare, ghiduri de colectare separată, facem acţiuni de conştientizare în tot judeţul. Dar până la urmă munca o face fiecare acasă, în propria gospodărie. Să vă spunem cum!

Cele 5 fracţii pe înţelesul tuturor

Plastic/metal -  se colectează în pubela galbenă, respectiv în sacul galben. Recipientele din plastic se clătesc cu apă rece înainte de a fi colectate separat, iar ambalajele lipite se depun la deşeuri reziduale. La PET-uri se scoate capacul şi se presează pentru a economisi spaţiu.

Hârtie/carton - se colectează în recipientul albastru, respectiv sacul menajer albastru: reviste, ziare, cutii de pizza (curate şi uscate), plicuri, cartoane de ouă, cutii. Hârtiile şi cartonul ce conţin reziduuri de mâncare, şerveţele de bucătărie folosite, hârtia de ambalat lucioasa NU se colectează separat.

Sticla - se colectează în recipientul verde. Sticla se reciclează în proporţie de 98%: ambalaje din sticlă fără capac, borcane, ambalaje din sticlă de la produse cosmetice. NU se colectează pentru reciclare: oglinzi, geamuri, produse din porţelan, ceramică, cristal.

Fracţia bio este pentru resturile vegetale din gospodărie, iar cea reziduală înseamnă tot ce nu a putut fi cuprins în categoriile de mai sus. Această ultimă fracţie trebuie să fie cât mai redusă ca volum, pentru a plăti facturi mai mici pentru salubritate.

În plus, dacă selectăm deşeurile, ajutăm la reducerea poluării, contribuim la păstrarea apei curate şi conservăm resursele naturale.

AVE BIHOR

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6276 RON
  • 1 EUR = 4.958 RON
  • 1 HUF = 0.0133 RON