URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Septembrie 2022, 09:30

Mic ghid de colectare separată de la AVE Bihor (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Colectarea separată a deşeurilor a devenit obligatorie de câţiva ani, însă şi acum sunt persoane care ne întreabă cum să o facă în mod corect. Şi de ce. Noi le răspundem că această sarcină a fiecărei gospodării vine din nevoia de a reutiliza plasticul, metalul, cartonul sau sticla de care ne debarasăm. Şi de a limita cantitatea de deşeu ajunsă în cele mai nepotrivite locuri: în râuri, pe marginea drumurilor, în zone turistice sau chiar lângă casa în care locuim. Iar până la urmă, dacă separăm corect, avem şi un beneficiu direct: vom plăti mai puţin pentru acest serviciu.

Aportul AVE Bihor la schimbare 

Containerele obişnuite pentru deşeuri au fost înlocuite de pubele speciale pentru fiecare categorie în parte: resturi menajere (rezidual), hârtie/carton, sticlă, plastic/metal, deşeuri biodegradabile. De ce a fost necesară schimbarea? În 2021, de exemplu, cantitatea deşeuri municipale raportate Ministerului Mediului a fost de 22 de milioane de tone. Din care s-ar fi putut recicla 80%!

Dincolo de munca noastră de salubritate, fără de care reciclarea nu ar fi posibilă, ajutăm clienţii să colecteze separat deşeurile: le oferim calendare de colectare, ghiduri de colectare separată, facem acţiuni de conştientizare în tot judeţul. Dar până la urmă munca o face fiecare acasă, în propria gospodărie. Să vă spunem cum!

Cele 5 fracţii pe înţelesul tuturor

Plastic/metal -  se colectează în pubela galbenă, respectiv în sacul galben. Recipientele din plastic se clătesc cu apă rece înainte de a fi colectate separat, iar ambalajele lipite se depun la deşeuri reziduale. La PET-uri se scoate capacul şi se presează pentru a economisi spaţiu.

Hârtie/carton - se colectează în recipientul albastru, respectiv sacul menajer albastru: reviste, ziare, cutii de pizza (curate şi uscate), plicuri, cartoane de ouă, cutii. Hârtiile şi cartonul ce conţin reziduuri de mâncare, şerveţele de bucătărie folosite, hârtia de ambalat lucioasa NU se colectează separat.

Sticla - se colectează în recipientul verde. Sticla se reciclează în proporţie de 98%: ambalaje din sticlă fără capac, borcane, ambalaje din sticlă de la produse cosmetice. NU se colectează pentru reciclare: oglinzi, geamuri, produse din porţelan, ceramică, cristal.

Fracţia bio este pentru resturile vegetale din gospodărie, iar cea reziduală înseamnă tot ce nu a putut fi cuprins în categoriile de mai sus. Această ultimă fracţie trebuie să fie cât mai redusă ca volum, pentru a plăti facturi mai mici pentru salubritate.

În plus, dacă selectăm deşeurile, ajutăm la reducerea poluării, contribuim la păstrarea apei curate şi conservăm resursele naturale.

AVE BIHOR

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON