URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 02 IUNIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria vrea să înlocuiască actualul sistem al parcărilor de domiciliu, imperfect, cu unul catastrofal, care va crea în mod cert haos. Adică să nu mai aibă fiecare orădean locul lui, ci să existe un abonament în baza căruia omul să vâneze locurile rămase libere când vine de la serviciu.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ajunsă deocamdată la prima săptămână, greva din învățământ se așterne ca o piatră tombală peste domnia președintelui Klaus Iohannis. Încă de mult, mulți dintre cei care l-au votat au ajuns să-l disprețuiască, să-l considere groparul marilor speranțe din 2014, dar abia prestația sa în actuala criză din învățământ le pune definitiv lespedea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Chiar dacă toată lumea știe că anumite fapte se pot proba numai cu martori, legea este foarte strictă cu privire la condițiile în care se poate propune această probă, pe de-o parte, iar pe de altă parte există anumite limitări ale utilizării acestei probe.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Steatoza hepatică reprezintă o acumulare excesivă de grăsimi la nivelul ficatului (în special trigliceride) cu mărirea sa uşoară până la moderat şi cu caracter benign şi reversibil de obicei, dar uneori putând deveni gravă, cu evoluţie spre ciroză (în condiţiiile acumulării excesive şi îndelungate şi a asocierii unor factori nocivi). În mod normal, ficatul conţine 2-4% grăsimi.
12 Septembrie 2022, 09:37

Compostarea, varianta ecologică pentru un pământ fertil (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă v-ați întrebat vreodată ce se poate face din materialele organice rezultate din munca de salubrizare, va oferim răspunsul în acest articol. Pământul de flori, de gazon sau pentru grădina de legume se poate obține prin amestecul compostului cu alte componente cum ar fi turba, argila sau nisipul. Pentru cantitățile mai mici, pământul se ambalează în saci, însă există și varianta cumpărării la vrac.

Cum se obține pământul de flori

În urmă cu 10 ani, Oradea, prin Eco Bihor, a fost primul oraș din țară care a produs pământ pentru plante. Din deșeuri biodegradabile aduse din oraș (frunze, crengi de copaci, iarbă sau brazi de Crăciun) firma Eco Bihor a produs îngrășământ natural (compost), iar printr-un proces de prelucrare (fermentare anaerobă), compostul a devenit pământ pentru flori, EcoSoil.

„Componentul de bază este compostul organic. Pământul nu conține nimic artificial, chimic, este 100% natural și îmbogățește solul”, spune Bajusz Murányi Gyöngyi, manager departament compostare si concasare la Eco Bihor.

Pentru ca materialul vegetal să ajungă compost și apoi pământ de flori este nevoie de diferite utilaje: o mașinărie care sortează deșeurile vegetale, un tocător, un aerator și un ciur rotativ, pentru a elimina deșeurile din plastic, dozele de aluminiu sau alte resturi.

După maturare, materialul este cernut, iar compostul se amestecă cu turbă și argilă și se ambalează în saci. Pământul obținut este un pământ universal, bun pentru orice fel de plante. Din 100 de kg de frunze se pot obține 50-60 kg de compost organic.

Prețuri imbatabile

Un sac de pământ EcoSoil de 3 litri costă 4,50 lei, în timp ce sacul de 10 litri costă 7 lei. Pământul de gazon costă 178,50 lei metrul cub. Pentru o listă completă a produselor și prețurilor aferente vă puteți adresa reprezentanților firmei ECO Bihor, cea care gestionează stația de compost de pe strada Matei Corvin.

În perioada ianuarie - august 2021 s-au vândut 464 tone de compost și pământ de flori, în timp ce în aceeași perioadă din acest an cantitatea a crescut la 518 tone.

AVE BIHOR

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6562 RON
  • 1 EUR = 4.9696 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON