URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 07 FEBRUARIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
O veste proastă pentru liberalii bihoreni. După 13 ani de înfrângeri glorioase, Ioan Mang, liderul stângii din Bihor, e tras pe dreapta. Evident, domnia sa susţine că a făcut un pas lateral, nicidecum în spate, în speranţa că partidul o să-i mai îndulcească ieşirea la pensie cu un mandat de deputat, că oricum e printre puţinii aleşi care au terminat facultatea la zi şi la timp...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
La fel ca în bancurile cu olteanul care, atunci când nu are ce face, se dezbracă și își păzește hainele, Compania Națională Poșta Română - firmă de stat care, spre deosebire de oltean, are însă multe de făcut ca să iasă din înapoiere - a intentat BIHOREANULUI un proces pentru o serie de articole publicate în primăvară.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Probele medicale ar putea fi trimise cu drona de la Spitalul Județean la laboratorul din Rogerius. Ce părere aveți despre inițiativă?

De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 16 ianuarie 2023, Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o hotărâre extrem de importantă, prin care, cel puțin pentru viitor, se repară unele nedreptăți evidente. În concret, Instanţa Supremă a stabilit că, în ipoteza unei privări de libertate în cursul unui proces penal finalizat prin soluţie definitivă de achitare, fără ca nelegalitatea măsurii privative de libertate să fi fost stabilită, soluţia de achitare este suficientă prin ea însăşi pentru acordarea de despăgubiri persoanei private de libertate şi, ulterior, achitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Gripa este o boală respiratorie acută determinată de infecţia cu virusuri gripale. Boala afectează căile respiratorii superioare şi/sau inferioare şi este frecvent însoţită de febră, cefalee, dureri musculare şi astenie.
31 Octombrie 2022, 19:31

Curți sau terenuri agricole? 600 de proprietari de case din Oradea, chemați de Primărie să lămurească situaţia proprietăților până la 30 noiembrie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria Oradea a notificat, în ultimele două săptămâni, 600 de proprietari de case din zonele A şi B, considerate cele mai bune din intravilanul oraşului, să lămurească situaţia terenurilor aferente acestora.

Termen: 30 noiembrie!

Potrivit notificării trimise, orădenii sunt solicitaţi să lămurească situaţia din Registrul Agricol a terenurilor pe care le deţin, având în vedere că datele înregistrate în acesta stau la baza calculării impozitului pe teren pentru anul viitor.

Proprietarii imobilelor trebuie să transmită municipalităţii până la 30 noiembrie acte doveditoare cu privire la destinaţia terenului, curţi-construcţii sau agricole, diferența fiind esențială de vreme ce acestea din urmă se impozitează cu sume de 45 de ori mai mici.

Contribuabilii sunt chemaţi să depună o declaraţie privind înregistrarea datelor în registrul agricol, însoţită de plan de situaţie întocmit de topograf, din care să rezulte suprafeţele pe fiecare categorie de folosinţă a terenului, extras de carte funciară şi fotografii realizate din mai multe unghiuri şi perspective, pentru a demonstra natura terenului. Dintre acestea, cel puţin o fotografie trebuie să cuprindă numărul de casă, dacă există, iar o alta - suprafeţele de teren cu folosinţă agricolă.

Documentele solicitate pot fi transmise scanate sau fotografiate pe adresa de email primarie@oradea.ro, prin depunere la sala ghişeelor de la parterul palatului administrativ al oraşului, sau prin poştă pe adresa Primăriei Oradea din Piaţa Unirii 1.

Tot mai multe terenuri agricole...

În cazul în care orădenii nu vor depune în termen documentele solicitate, începând din decembrie municipalitatea orădeană va face verificări prin angajaţii Registrului Agricol şi poliţiştii locali, pentru a confirma situaţia din teren.

"Este ciudat că în ultimii 10 ani de zile a crescut suprafaţa terenurilor agricole din municipiul Oradea. În 2013 erau 12 milioane de metri pătraţi, iar în 2021 erau 14 milioane de metri pătraţi, în condiţiile în care în oraş s-a construit foarte mult", a declarat primarul Florin Birta joi, în finalul unei conferinţe de presă. Edilul a spus că verificările trebuie făcute pentru că "realitatea din teren trebuie să primeze".

Un HCL cu bucluc

Disputa cu privire la categoria terenurilor deţinute de orădeni a izbucnit după ce în anul 2020 Consiliul Local a adoptat, la propunerea conducerii municipalităţii, HCL 896 prin care a reîncadrat la curţi-construcţii toate terenurile intravilane din zonele A şi B, considerate cele mai bune din oraş.

Proprietarii au avut la dispoziţie patru luni să prezinte acte care să dovedească folosinţa agricolă a terenului.

Din cei 1.000 de orădeni afectaţi de hotărâre, circa 400 de proprietari şi-au lămurit situaţia, în timp ce aproximativ 600 nu au făcut niciun demers. În cazul acestora, municipalitatea a calculat impozitul datorat aferent noii încadrări, oamenii datorând impozite mult crescute.

Spre exemplu, dacă în zona A terenul arabil este impozitat cu 0,023 lei/mp pe an, în cazul categoriei curţi-construcţii impozitul urcă la 11,70 lei pe mp. Astfel, pentru o suprafaţă de 500 metri pătraţi suma datorată creşte de la 11,70 lei pe an la 518 lei pe an.

În zona B, la aceeaşi suprafaţă de 500 metri pătraţi terenul arabil se impozitează cu 8,70 lei pe an, iar cel aferent curţilor cu 385 lei pe an.

După cum BIHOREANUL a mai scris, revoltaţi de majorarea produsă, trei orădeni au dat în judecată Primăria pentru reîncadrarea forţată şi au câştigat.

"Am pierdut acest proces pentru că instanţa a spus că primăria trebuia să meargă în teren să verifice şi apoi să de HCL-ul, pe când noi am dat HCL-ul şi i-am invitat pe orădeni să îşi clarifice situaţia", a explicat Birta.

„Nu retroactivează!”

Profitând de situaţia creată, reprezentanţii opoziţiei - PSD au făcut apel la orădenii afectaţi de HCL 896 din 2020 să îşi ceară înapoi banii de la Primărie.

Vicepreşedintele PSD Bihor, Florian Sîrca, a înștiințat în octombrie prin pliante puse în poştă "peste 4.000 de orădeni" că îşi pot cere înapoi banii plătiţi în plus la impozit în intervalul 1 ianuarie 2021 -  22 iunie 2022, când Curtea de Apel Oradea a constat că HCL 896 este nelegală.

Demersul s-a dovedit însă unul de natură politicianistă, căci de prevederile sentinţei pot beneficia doar părţile implicate în proces.

"Pentru cei 600 de proprietari (...) efectele la nivelul impozitului se vor vedea începând cu 1 ianuarie 2023 întrucât o hotărâre judecătorească nu poate acţiona retroactiv pentru cei care nu au fost parte în proces. Aceştia vor reveni la situaţia anterioară la începutul anului viitor", a spus primarul Birta.

În cazul în care în urma demersurilor proprii, ori a verificărilor făcute în teren de angajaţii Primăriei se vor identifica diferenţe între situaţia din teren şi cea din Registrul Agricol, impozitul pe 2023 se va calcula potrivit noii încadrări.

Ce înseamnă teren agricol...

Proprietarii de case din zonele A şi B vizaţi de această măsură, care doresc să solicite reîncadrarea terenului din jurul casei în categoria de folosinţă agricolă, trebuie să ştie că aceasta este destul de strict definită de normative.

Prin teren agricol se înţelege: terenul arabil, inclusiv ocupat cu sere şi solarii, păşuni şi fâneţe, vii şi livezi cu cel puţin 25 de pomi fructiferi.

Aleile betonate, accesele auto, construcţiile de orice fel, se încadrează la categoria curţi-construcţii chiar dacă sunt însoţite de porţiuni de verdeaţă ori amenajări peisagistice.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
vreu si eu la bloc, bloc incojurat de papusoi
vreau si eu sa declar spatiul verde din fata blocului teren agricol, ca doar sunt copaci si iarba acolo, si platim toti locatarii impozit marit pe curti cu spatii verzi. Daca tot e loophole si gaura legala pentru evaziune fiscala, sa profitam si noi astia de la bloc!
Postat 01 Noiembrie 2022, 15:04 de unu
Șmecheria de pe urmă
Sa vezi distractie la exproprieri cand "baietii destepti" din PMO or sa plateasca la pret de teren arabil, ca doar oradeanul asa il declara ca sa nu plateasca impozit, dupa care alti "baieti destepti" vor transforma terenurule expropriate ieftin in terenuri valoroase, cum zice țăranu de Sanmartin, numa bune de construit blocuri.
Postat 01 Noiembrie 2022, 13:32 de oradeanbihor
Ca sa ințelegem...ce doreste Primarul FF
Iar doreste sa intre in buzunarele noastre si ne "forteaza" cu diplomatie să alegem ... ori plantați copaci pe ele ori plătiți...adica am 2000mp teren din care 500 mp curti constructii pe care platesc mega impozit si il satisfac pe domnul primar sa aibă ce cheltui la anul cu firmele de casă...si mai raman cu 1500 mp pentru care domnul primar vrea tot un mega impozit daca vreau sa construiesc cândva ceva pe acel teren. Daca nu sa merg la primarie sa il declar agricol si sa plantez copaci pe el fara sa mai am dreptul de a construi.
Postat 01 Noiembrie 2022, 09:54 de strada
Frații Micula nu plătesc un sfanț măcar pe curțile lor de zeci de hecare.
Cică sunt oameni "de onoare" iar primăria i-a băgat pe lista cu scutiți ... de la plata impozitelor pe toate proprietățile lor imobiliare.
Postat 01 Noiembrie 2022, 07:39 de KP
Curtea de apel Oradea, dosar nr. 1939/111/CA/2021 – R, decizia definitiva nr. 442/CA/2022 - R, 22.06.2022
„schimbarea de către autoritatea publică locală a categoriei de folosință a unui teren intravilan, din ”agricol” în ”curți construcții”, se realizează cu prilejul emiterii unei autorizații de construire cu privire la terenul aflat în circuitul agricol și doar dacă proprietarul nu solicită scoaterea doar a unei părți din terenul deținut. De asemenea, rezultă faptul că proprietarul unui teren din intravilan, având categoria de folosință ”arabil”, poate solicita scoaterea din circuitul agricol a unei părți din suprafața terenului, în vederea edificării unei construcții, singura condiție fiind întocmirea unei documentații tehnice cadastrale. În aceste condiții, în lipsa unei cereri din partea proprietarului privind eliberarea unei autorizații de construire ori pentru schimbarea categoriei de folosință a terenului sau în absența vreunei documentații tehnice cadastrale care să evidențieze o altă stare de fapt decât cea deja înregistrată în evidențele publice, schimbarea de către intimatul Consiliul Local al Municipiului Oradea a categoriei de folosință a unui teren din ”agricol” în ”curți construcții”, începând cu 01.01.2021, este lipsită de fundament legal” Concluzia: desi instanta a hotarat CE si CUM, birtinezul nu se lasa! E ca in cazul interzicerii introducerii retelei de gaz metan in zona A. Instanta anula hcl-urile, birtinezul dadea altele. Adica i se r***ea de lege!
Postat 01 Noiembrie 2022, 05:27 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.557 RON
  • 1 EUR = 4.9036 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON