URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Octombrie 2022, 19:31

Curți sau terenuri agricole? 600 de proprietari de case din Oradea, chemați de Primărie să lămurească situaţia proprietăților până la 30 noiembrie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria Oradea a notificat, în ultimele două săptămâni, 600 de proprietari de case din zonele A şi B, considerate cele mai bune din intravilanul oraşului, să lămurească situaţia terenurilor aferente acestora.

Termen: 30 noiembrie!

Potrivit notificării trimise, orădenii sunt solicitaţi să lămurească situaţia din Registrul Agricol a terenurilor pe care le deţin, având în vedere că datele înregistrate în acesta stau la baza calculării impozitului pe teren pentru anul viitor.

Proprietarii imobilelor trebuie să transmită municipalităţii până la 30 noiembrie acte doveditoare cu privire la destinaţia terenului, curţi-construcţii sau agricole, diferența fiind esențială de vreme ce acestea din urmă se impozitează cu sume de 45 de ori mai mici.

Contribuabilii sunt chemaţi să depună o declaraţie privind înregistrarea datelor în registrul agricol, însoţită de plan de situaţie întocmit de topograf, din care să rezulte suprafeţele pe fiecare categorie de folosinţă a terenului, extras de carte funciară şi fotografii realizate din mai multe unghiuri şi perspective, pentru a demonstra natura terenului. Dintre acestea, cel puţin o fotografie trebuie să cuprindă numărul de casă, dacă există, iar o alta - suprafeţele de teren cu folosinţă agricolă.

Documentele solicitate pot fi transmise scanate sau fotografiate pe adresa de email primarie@oradea.ro, prin depunere la sala ghişeelor de la parterul palatului administrativ al oraşului, sau prin poştă pe adresa Primăriei Oradea din Piaţa Unirii 1.

Tot mai multe terenuri agricole...

În cazul în care orădenii nu vor depune în termen documentele solicitate, începând din decembrie municipalitatea orădeană va face verificări prin angajaţii Registrului Agricol şi poliţiştii locali, pentru a confirma situaţia din teren.

"Este ciudat că în ultimii 10 ani de zile a crescut suprafaţa terenurilor agricole din municipiul Oradea. În 2013 erau 12 milioane de metri pătraţi, iar în 2021 erau 14 milioane de metri pătraţi, în condiţiile în care în oraş s-a construit foarte mult", a declarat primarul Florin Birta joi, în finalul unei conferinţe de presă. Edilul a spus că verificările trebuie făcute pentru că "realitatea din teren trebuie să primeze".

Un HCL cu bucluc

Disputa cu privire la categoria terenurilor deţinute de orădeni a izbucnit după ce în anul 2020 Consiliul Local a adoptat, la propunerea conducerii municipalităţii, HCL 896 prin care a reîncadrat la curţi-construcţii toate terenurile intravilane din zonele A şi B, considerate cele mai bune din oraş.

Proprietarii au avut la dispoziţie patru luni să prezinte acte care să dovedească folosinţa agricolă a terenului.

Din cei 1.000 de orădeni afectaţi de hotărâre, circa 400 de proprietari şi-au lămurit situaţia, în timp ce aproximativ 600 nu au făcut niciun demers. În cazul acestora, municipalitatea a calculat impozitul datorat aferent noii încadrări, oamenii datorând impozite mult crescute.

Spre exemplu, dacă în zona A terenul arabil este impozitat cu 0,023 lei/mp pe an, în cazul categoriei curţi-construcţii impozitul urcă la 11,70 lei pe mp. Astfel, pentru o suprafaţă de 500 metri pătraţi suma datorată creşte de la 11,70 lei pe an la 518 lei pe an.

În zona B, la aceeaşi suprafaţă de 500 metri pătraţi terenul arabil se impozitează cu 8,70 lei pe an, iar cel aferent curţilor cu 385 lei pe an.

După cum BIHOREANUL a mai scris, revoltaţi de majorarea produsă, trei orădeni au dat în judecată Primăria pentru reîncadrarea forţată şi au câştigat.

"Am pierdut acest proces pentru că instanţa a spus că primăria trebuia să meargă în teren să verifice şi apoi să de HCL-ul, pe când noi am dat HCL-ul şi i-am invitat pe orădeni să îşi clarifice situaţia", a explicat Birta.

„Nu retroactivează!”

Profitând de situaţia creată, reprezentanţii opoziţiei - PSD au făcut apel la orădenii afectaţi de HCL 896 din 2020 să îşi ceară înapoi banii de la Primărie.

Vicepreşedintele PSD Bihor, Florian Sîrca, a înștiințat în octombrie prin pliante puse în poştă "peste 4.000 de orădeni" că îşi pot cere înapoi banii plătiţi în plus la impozit în intervalul 1 ianuarie 2021 -  22 iunie 2022, când Curtea de Apel Oradea a constat că HCL 896 este nelegală.

Demersul s-a dovedit însă unul de natură politicianistă, căci de prevederile sentinţei pot beneficia doar părţile implicate în proces.

"Pentru cei 600 de proprietari (...) efectele la nivelul impozitului se vor vedea începând cu 1 ianuarie 2023 întrucât o hotărâre judecătorească nu poate acţiona retroactiv pentru cei care nu au fost parte în proces. Aceştia vor reveni la situaţia anterioară la începutul anului viitor", a spus primarul Birta.

În cazul în care în urma demersurilor proprii, ori a verificărilor făcute în teren de angajaţii Primăriei se vor identifica diferenţe între situaţia din teren şi cea din Registrul Agricol, impozitul pe 2023 se va calcula potrivit noii încadrări.

Ce înseamnă teren agricol...

Proprietarii de case din zonele A şi B vizaţi de această măsură, care doresc să solicite reîncadrarea terenului din jurul casei în categoria de folosinţă agricolă, trebuie să ştie că aceasta este destul de strict definită de normative.

Prin teren agricol se înţelege: terenul arabil, inclusiv ocupat cu sere şi solarii, păşuni şi fâneţe, vii şi livezi cu cel puţin 25 de pomi fructiferi.

Aleile betonate, accesele auto, construcţiile de orice fel, se încadrează la categoria curţi-construcţii chiar dacă sunt însoţite de porţiuni de verdeaţă ori amenajări peisagistice.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
vreu si eu la bloc, bloc incojurat de papusoi
vreau si eu sa declar spatiul verde din fata blocului teren agricol, ca doar sunt copaci si iarba acolo, si platim toti locatarii impozit marit pe curti cu spatii verzi. Daca tot e loophole si gaura legala pentru evaziune fiscala, sa profitam si noi astia de la bloc!
Postat 01 Noiembrie 2022, 15:04 de unu
Șmecheria de pe urmă
Sa vezi distractie la exproprieri cand "baietii destepti" din PMO or sa plateasca la pret de teren arabil, ca doar oradeanul asa il declara ca sa nu plateasca impozit, dupa care alti "baieti destepti" vor transforma terenurule expropriate ieftin in terenuri valoroase, cum zice țăranu de Sanmartin, numa bune de construit blocuri.
Postat 01 Noiembrie 2022, 13:32 de oradeanbihor
Ca sa ințelegem...ce doreste Primarul FF
Iar doreste sa intre in buzunarele noastre si ne "forteaza" cu diplomatie să alegem ... ori plantați copaci pe ele ori plătiți...adica am 2000mp teren din care 500 mp curti constructii pe care platesc mega impozit si il satisfac pe domnul primar sa aibă ce cheltui la anul cu firmele de casă...si mai raman cu 1500 mp pentru care domnul primar vrea tot un mega impozit daca vreau sa construiesc cândva ceva pe acel teren. Daca nu sa merg la primarie sa il declar agricol si sa plantez copaci pe el fara sa mai am dreptul de a construi.
Postat 01 Noiembrie 2022, 09:54 de strada
Frații Micula nu plătesc un sfanț măcar pe curțile lor de zeci de hecare.
Cică sunt oameni "de onoare" iar primăria i-a băgat pe lista cu scutiți ... de la plata impozitelor pe toate proprietățile lor imobiliare.
Postat 01 Noiembrie 2022, 07:39 de KP
Curtea de apel Oradea, dosar nr. 1939/111/CA/2021 – R, decizia definitiva nr. 442/CA/2022 - R, 22.06.2022
„schimbarea de către autoritatea publică locală a categoriei de folosință a unui teren intravilan, din ”agricol” în ”curți construcții”, se realizează cu prilejul emiterii unei autorizații de construire cu privire la terenul aflat în circuitul agricol și doar dacă proprietarul nu solicită scoaterea doar a unei părți din terenul deținut. De asemenea, rezultă faptul că proprietarul unui teren din intravilan, având categoria de folosință ”arabil”, poate solicita scoaterea din circuitul agricol a unei părți din suprafața terenului, în vederea edificării unei construcții, singura condiție fiind întocmirea unei documentații tehnice cadastrale. În aceste condiții, în lipsa unei cereri din partea proprietarului privind eliberarea unei autorizații de construire ori pentru schimbarea categoriei de folosință a terenului sau în absența vreunei documentații tehnice cadastrale care să evidențieze o altă stare de fapt decât cea deja înregistrată în evidențele publice, schimbarea de către intimatul Consiliul Local al Municipiului Oradea a categoriei de folosință a unui teren din ”agricol” în ”curți construcții”, începând cu 01.01.2021, este lipsită de fundament legal” Concluzia: desi instanta a hotarat CE si CUM, birtinezul nu se lasa! E ca in cazul interzicerii introducerii retelei de gaz metan in zona A. Instanta anula hcl-urile, birtinezul dadea altele. Adica i se r***ea de lege!
Postat 01 Noiembrie 2022, 05:27 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON