URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Septembrie 2022, 12:10

Primăria Oradea a majorat abuziv impozitele! PSD Bihor îi învață pe orădeni cum să-și ceară banii înapoi

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Decizia Consiliului Local Oradea din 2020, de a reîncadra „cu forța” terenuri ale orădenilor din categoria grădini și livezi în categoria „curți – construcții”, pentru că au pe ele anumite construcții, ceea ce a dus la majorarea impozitelor chiar și de 11 ori, este abuzivă, au stabilit judecătorii prin două hotărâri definitive.

Vicepreședintele PSD Bihor Florian Sîrca este de părere că Primăria ar trebui să dovedească respect față de cetățeni și să le returneze banii încasați ilegal prin impozite, dar pentru că municipalitatea nu face asta, ba chiar nici nu a anunțat existența hotărârilor judecătorești, social-democrații iau la pas străzile Oradiei, ca să-i învețe pe cetățeni cum să își ceară banii.

De 11 ori mai scump!

Problema reîncadrării forțate a terenurilor, prin HCL 896/2020, a fost expusă public de fostul șef al Poliției Economice Bihor, Florian Sîrca (foto), acum convertit în politician, încă din luna mai. Atunci, social-democratul a acuzat Primăria și Consiliul Local că iau decizii abuzive și nelegale, deoarece conform Codului Fiscal, Legii Cadastrului și Legii Construcțiilor, destinația unui teren poate fi schimbată la solicitarea capului gospodăriei sau ca efect al unei autorizații de construcții.

Peste 5.000 de orădeni s-au trezit că grădinile și livezile lor au intrat în categoria „curți – construcții”, a spus atunci Sîrca, iar impozitele pe care aceștia le-au datorat începând din 2021 au fost și de patru ori mai mari.

În realitate, însă, după cum s-a dovedit ulterior, diferențele erau chiar mai mari. De pildă, o orădeancă ce deține un teren pe strada Făcliei s-a trezit că datorează Primăriei 1.403 lei, față de 126!

Banii înapoi!

Într-o conferință de presă susținută marți la sediul PSD Bihor, Sîrca a anunțat că doi orădeni, inclusiv femeia cu teren pe Făcliei, pe numele ei Deac Iuliana, au câștigat definitiv procese împotriva Primăriei, demonstrând așadar că HCL 896 era, într-adevăr, nelegală.

Celor doi cetățeni, Primăria trebuie să le returneze banii încasați ca impozite, pe lângă cheltuielile de judecată, dar Sîrca vrea ca municipalitatea să returneze banii tuturor cetățenilor supraimpozitați în baza hotărârii acum anulate. „Este o situație care nu ar trebui tolerată de nimeni, indiferent de argumentele care au stat la baza acestor impozite abuzive. Ajungem ca acest bine comun să se transforme într-un rău comun”, a declarat Sîrca.

Vă învață PSD

Pentru că nu se așteaptă ca Primăria să le dea oamenilor banii înapoi, recunoscându-și greșeala, social-democratul a anunțat că, împreună cu colegii săi de partid, va lua la pas străzile orașului și îi va informa pe orădeni despre dreptul lor de a-și recupera sumele plătite.

În plus, Sîrca a sesizat Prefectura Bihor, Comisia de abuzuri din Parlamentul României, Camera de Conturi Bihor. „Solicităm ferm și expres Primăriei Oradea să dispună din oficiu repararea prejudiciilor pentru toți orădenii și repunerea lor înainte de acest HCL. Trebuie să înțeleagă toți consilierii locali, din care fac parte avocați și juriști, că ei nu pot modifica legi organice”, a mai spus vicepreședintele PSD Bihor.

El a mai declarat și că a transmis Primăriei o cerere de bun-simț: să publice pe site-ul propriu toate hotărârile definitive din procesele cu cetățenii, astfel încât aceștia să știe dacă există decizii anulate de instanță. Deocamdată, Primăria nu a răspuns acestei solicitări.

Țiplea, în colimator

Sîrca l-a luat la ochi și pe prefectul Dumitru Țiplea. În primăvară, PSD a sesizat Prefectura Bihor cu privire la abuzul Primăriei prin acest HCL, dar sub semnătura lui Țiplea, instituția a răspuns că hotărârea nu are vicii de legalitate.

Mai mult, Prefectura a anexat hotărârea Tribunalului Bihor din dosarul cu Iuliana Deac, hotărâre care dădea dreptate Primăriei, dar care a fost casată de Curtea de Apel Oradea. În opinia lui Sîrca, grav este că la data la care Prefectura a dat acest răspuns, pe 17 iunie 2022, exista deja și o hotărâre dată tot de Tribunal, pe 8 iunie, în celălalt proces deschis de un cetățean, favorabilă acestuia, nu Primăriei.

Așadar, Prefectura a anexat doar hotărârea care îi era favorabilă municipalității, nu și cea care desființa deja HCL-ul cu pricina. „PSD Bihor nu poate tolera comportamentul prefectului județului Bihor. După ce vom finaliza aceste demersuri (n.r. plângerile făcute la diferite instituții publice), în funcție de modul în care va alege să respecte garantarea legii, vom avea o analiză finală și vom cere sau nu demisia dânsului”, a mai spus Sîrca.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Dragi consilieri, de toate felurile
Pe cind un audit financiar, o inspectie contabila, chiar judiciara in actele acestei frumuseti numita Termoficare Oradea? Chiar am vrea sa stim cit curent produce, cu cit il vinde, cit profit face, ce s-a facut cu redeventa catre primarie? Sau n-aveti voie?
Postat 14 Septembrie 2022, 09:56 de excalibur
AVE
Alianta vestului, adica...Cum se intilneau ei, Bolojan,Boc si Falca, inainte vreme si isi impartaseau pozitii de sex cu comunitatile proprii. Toate sub umbrela AMR, unde prezident era insusi Profetul.Ca o Masonerie,ale carei binefaceri le vom intelege peste o suta,doua, de ani.Pina atunci , OBEY
Postat 13 Septembrie 2022, 17:37 de excalibur
O ad-tie penala de top a luat-o in freza! Pe cand ii vine randul si gastii din primaria Oradea?!
Abuzurile cu autorizatie de construire contra teren cedat gratis au picat la filtrul ICCJ. A patit-o gasca lui boculeț de la Cluj. Citind decizia ICCJ ma mir cum inghitim noi, oradenii, sa fim furati de niste escr*ci si stam ca oile! ICCJ a obligat primaria&cl Cluj sa plateasca 7400 de euro pt. 43 de mp, adica 172 euro/mp!!! Nu in centrul Clujului, undeva la periferie. https://www.clujust.ro/decizia-iccj-prin-care-este-desfiintata-practica-primariei-cluj-napoca-de-a-lua-cote-din-terenuri-in-schimbul-autorizatiilor-de-construire/
Postat 13 Septembrie 2022, 16:50 de pinonel
Unde-i lege nu-i tocmeală.
La PMO a devenit un obicei ca legea să fie op[ională și interpretată după miros și gust propriu. Poate n-ar fi de neglijat ca să mai apară una, de nevoie ... ca orice edil care încalcă legea de două ori la același articol, după ce i se întoarce prima oară cu o decizie definitivă și irevocabilă, să fie dat pe mâna gardienilor de la penitenciar. Printr-o trecere simplă și sumară prin judecată. Să vezi atunci chițăituri, la habarniștii care se joacă cu nervii contribuabililor.
Postat 13 Septembrie 2022, 16:21 de KP
Stat de kkt cu legi asijderea!
Un exemplu clasic, cred ca cel mai intalnit. Te amendeaza un militist oarecare. Ataci pv, castigi. Nu plateste plăvanul, plateste ,,statul", adica tot tu: amenda, cheltuielile de judecata, cheltuielile de executare. A votat cl, citeste i-a pus birtinezul sa ridice mana. Nu plateste nici birtinezul, nici coana sefa de la directia juridica, nici consilierii si nici perfectul țepeluș, platesc oradenii. Asa sa tot dai amenzi, hotarari, legi!
Postat 13 Septembrie 2022, 15:49 de pinonel
Muje PSD
Fiecare pasare pe limba ei piere. Pesedeul e consecvent cu el insusi, nici o speranta de evolutie, doar ca #echipa cistigatoare a luat-o razna rau de tot, a ajuns la niste niveluri de abjectie greu de imaginat. Desi, in lipsa de altceva, mai gasim cite unul si prin psd care ar putea aduce beneficii comunitatii...
Postat 13 Septembrie 2022, 12:56 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON