URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Mai 2022, 16:00

"Au majorat de patru ori taxele!". PSD Bihor a cerut Prefecturii să atace o hotărâre de Consiliu Local din 2020, susținând că e "nelegală şi neconstituţională"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

PSD Bihor a cerut joi în scris Instituţiei Prefectului şi Avocatului Poporului să atace în contencios Hotărârea Consiliului Local Oradea 896 din 2020 ca fiind "nelegală şi neconstituţională".

Deși au reprezentanți în Consiliul Local Oradea, social-democrații au ieșit la atac la aproape doi ani de la intrarea în vigoare a HCL-ului, prin fostul polițist Florian Sîrca, ales de curând vicepreședinte al PSD Bihor.

"Cu largul concurs al prefectului..."

Sîrca a susținut joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că HCL 896 a reîncadrat "abuziv şi nelegal" toate terenurile situate în categoria A şi B pe care sunt edificate imobile în categoria curţi - construcţii, chiar dacă acestea sunt preponderent grădini şi livezi.

"Am parcurs toată legislaţia în materie de impozite şi taxe: Constituţia Românei, Codul Fiscal, Legea Cadastrului şi Legea Construcţiilor 50 din 1991. Această legislaţie spune foarte clar că schimbarea destinaţiei unui teren se face: 1. în momentul în care capul gospodăriei depune la Registrul Agricol o cerere pentru schimbarea destinaţiei terenului şi 2. ca efect al autorizaţiei de construire, cu amendamentul că se referă doar la suprafaţa ocupată de construcţie", a declarat Sîrca (foto stânga).

Potrivit PSD-istului, această Hotărâre de Consiliu Local "nelegală şi neconstituţională" a făcut ca impozitele a peste 5.000 de contribuabili care locuiesc pe dealurile Oradiei, în zone cu grădini şi livezi, să crească începând din ianuarie 2021 şi de patru ori.

Vicepreşedintele PSD Bihor a acuzat municipalitatea orădeană că a supraimpozitat orădenii "abuziv, cu nerespectarea Constituţiei şi a legislaţiei derivate, cu largul concurs al prefectului (n.r. Dumitru Ţiplea), care a avizat o Hotărâre de Consiliu Local nelegală şi neconstituţională".

Pentru a se face mai uşor înţeles, el a făcut o analogie cu impozitele aferente autovehiculelor, în funcţie de capacitatea cilindrică a motorului. "Cum ar fi ca, din 1 ianuarie 2023, toate autovehiculele Dacia Logan (n.r. de 1.400 centimetri cubi) să fie încadrate la 3.000 centimetri cubi?", a întrebat retoric social-democratul.

"De patru ori mai mult!"

Între altele, în susţinerea demersului său, Florian Sîrca a exemplificat cu cazul orădeanului Leontin Cristea (foto dreapta), și el fost polițist, coproprietar al unui teren de 5.400 metri pătraţi, din care 1.280 metri pătraţi în categoria curţi - construcţii aferente casei ridicate în 1956 şi 4.430 metri pătraţi teren arabil intravilan (2.500 metri pătraţi livadă şi 640 metri pătraţi teren arabil).

"Până în 2020 plăteam un impozit de 640 lei. După intrarea în vigoare a HCL-ului, în 2021, mi-a venit atât mie, cât şi fratelui meu, care este coproprietar, un impozit de 2.160 lei pentru fiecare (de aproape 4 ori mai mult - n.r.)", a povestit Cristea.

Orădeanul s-a plâns că situaţia este cu atât mai revoltătoare cu cât este vorba de un teren în pantă (foto jos) pe care, spune el, nu se poate construi.

Petiţii fără efect

În ciuda acestui fapt, odată înregistrat de Primărie la o categorie de impozitare superioară, terenul nu a mai fost niciodată reîncadrat la categoria agricolă.

"Am făcut două petiţii. La prima, Primăria mi-a răspuns că nu am depus cererea până în termenul de 30 aprilie 2021 (n.r. stabilit prin HCL ca termen limită) şi că sunt bun de plată. La a doua petiţie făcută mi-au comunicat următorul aspect: să mai cheltui nişte bani atât pentru un expert topograf, cât şi la Cadastru ca să parcelez acest teren, suprafaţa construibilă să aibă un număr cadastral, iar suprafaţa de livadă alt număr cadastral", a declarat Cristea.

"Nu avem ce face..."

Orădeanul a refuzat să angajeze o astfel de lucrare care l-ar fi costat peste 4.000 lei şi s-a alăturat demersului PSD Bihor, partid care a cerut Instituţiei Prefectului şi Avocatului Poporului revocarea parţială a HCL 896 din 2020.

Acesta este cu atât mai revoltat cu cât, potrivit propriei declaraţii, inclusiv angajaţii Primăriei au recunoscut că are dreptate.

"La a doua petiţie am fost chemat la Registrul Agricol. Funcţionarii de acolo au recunoscut că suprafaţa este ca în CF, ştiau că livada are aceeaşi suprafaţă, că au trimis drona să verifice, dar mi-au spus că «există o Hotărâre de Consiliu Local, nu avem ce face»", a povestit Cristea.

Florian Sîrca şi Leontin Cristea au făcut apel la orădenii care se află într-o situaţie similară şi au fost supraimpozitaţi abuziv de municipalitate să se ralieze demersului lor pentru ca acesta să aibă mai multă greutate în faţa instituţiilor Prefectului şi Avocatului Poporului.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Chelul atomic naste pui vii
HCL-ul cu pricina se alatura lungului sir de abuzuri marca PMO-Bolojan-Birta-Pnl. Corifeii DEZVOLTARII au nascut si halucinatia numita "Regulamentul alinierii pe inaltime", nealinierea fiind recompensata cu supraimpozitarea [ https://adevarul.ro/locale/oradea/regulamentul-primarului-bolojan--supraimpozitarea-cladirilor-scunde-oradea-desfiintat-judecatori-Incalca-dreptul-proprietate-1_5cca8dfe445219c57e2a3c24/index.html ]. Practic , pmo s-a gindit sa impoziteze si ceea ce nu ai. Desi impozitul ar trebui sa fie o taxa pe FOLOSINTA. Ceva ce nu folosesti/exploatezi nu aduce venituri, dimpotriva, genereaza costuri, intretinere,conservare. #Echipa cistigatoare, anticipeaza fara sa vrea (?) noua ordine mondiala care se vrea instaurata, a carei deviza este: "Nu veti avea nimic dar veti fi fericiti". Chiar asa? Da, statul iti va da toate cele de trebuinta, dupa nevoi. Prima etapa este deposedarea. Cum? Simplu,prin taxe oneroase care sa faca imposibila posedarea. Nu,nu e nationalizare, doar am vrut capitalism, dupa revolutie. Deja coalitia a realizat ca nu sunt impozitate proprietatile corespunzator. Ciolacu,ieri: "Trei case la tara sa aiba impozit cit o garsoniera in bucuresti?" Romania are nevoie de un batalion Azov...
Postat 20 Mai 2022, 10:03 de excalibur
Interesant
Interesant este ca pe terenurile adiacente sunt construite case, dar proprietarul zice ca nu poate construi. Stiu ca tuturor ne-ar place sa platim cat mai putin, dar daca ai o proprietate trebuie sa platesti pt ea, chiar daca tu plantezi pomi ...
Postat 19 Mai 2022, 22:04 de oradea_mea_si_a_ta
.....
Dl ex-militist ar trebui sa stie ca hcl-urile pot fi atacate in instanta! De ce nu o face?! Ok, ii foloseste putin circ mediatic, dar daca doar circ vrea, va ramane doar cu circul iar pulimea buna de plata, ca si pana acum.P.S. Nu cred ca sunt romani mai pr*sti decat oradenii, pana si aia din Teleorman s-au dezis de belinar, numai noi BIRTINEZU'! BIRTINEZU'! Ne-a pacalit o data, sa-i fie rusine! Ne-a pacalit a doua oara, sa ne fie rusine!
Postat 19 Mai 2022, 17:50 de pinonel
incadrarea tot ramane o problema
daca ne uitam din punctul de vedere al primariei: cand au utilitati de oras (retele publice - apa, canal, pluviala, curent, gaz, internet), trebuie sa platesti mai mult pentru serviciile publice decat un teren agricol. Insa nu poti parcela curtea din centrul orazii ori din iosia, cu un topograf si cadatru, si sa o declari teren agricol, desi ai o gradina de legume acolo. Face sens ca in intravilan sa nu ai terenuri agricole, ci doar curti, daca nu esti cu put si decantor, cu fantana si vidanja, ci cu utilitati publice.
Postat 19 Mai 2022, 17:47 de unu
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON