URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Februarie 2022, 17:15

Fostul șef al Poliției Economice din Bihor, Florian Sîrca, s-a înscris în PSD

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

PSD Bihor își continuă campania de recrutare de cadre, pentru a lărgi baza de selecție a potențialilor candidați în perspectiva alegerilor din 2024. Președintele PSD Bihor, Ioan Mang, a anunțat vineri, în conferință de presă, înscrierea în partid a fostului mason și șef al Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Poliției Bihor, Florian Sîrca, bănuit în trecut de DNA de fapte de corupție.

„Un om tânăr, cu experiență...”

„Mă bucur că un om tânăr, cu experiență în spate, cu unele realizări în diverse domenii, a acceptat să intre în politică”, a declarat Mang în prezentarea lui Sîrca.

Potrivit liderului PSD Bihor, Sîrca s-a înregimentat politic din prietenie față de primarul PSD de Sânmartin, Cristian Laza, prezent și el la conferința de presă.

„Suntem prieteni de ani de zile și am insistat să vină în partid pentru calitățile sale. PSD are nevoie de oameni care au demonstrat că pot performa în domeniile lor”, a declarat Laza pentru BIHOREANUL.

Reprezentanții PSD nu au spus ce funcție îi va reveni lui Sîrca în cadrul filialei, el activând pentru început ca simplu membru. Legat de motivațiile ale, Sîrca nu făcut declarații, dar a postat pe Facebook un mesaj:

Din polițist, om de afaceri...

Florian Sîrca a demisionat din Poliție în septembrie 2016, după ce a condus vreme de 6 ani Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, care a ocupat 3 ani consecutiv primul loc pe țară din punct de vedere al rezultatelor. Ulterior, și-a îndreptat atenția către domeniul afacerilor.

„După perioada în care am activat în cadrul Inspectoratului de Poliție, având la bază o educație cazonă, cu multe restricții, am ajuns să fac performanță în domeniul privat”, a declarat fostul polițist, remarcând că „gustul libertății în spațiul privat îți conferă un anumit confort”.

Astăzi Sîrca trăiește din afaceri. „Am fost director la două societăți comerciale, iar în prezent dețin împreună cu vărul meu o societate comercială care are obiect de activitate dezvoltarea imobiliară”, a spus fostul polițist. Firma lui Sîrca amenajează case de tip familial, pe un singur nivel, în comuna Sântandrei, pe care ulterior le scoate la vânzare.

... cu viziuni de stânga

Fostul șef al SICE spune că a intrat în PSD din convingere. „Administrația liberală, ajunsă la o majoritate covârșitoare, se desprinde pe zi ce trece de nevoile orașului, de nevoile oamenilor și constatăm că pe lângă performanța în dezvoltare găsim și tot mai multă lipsă de transparență și de dialog cu cetățeanul”, a spus Sîrca.

Proaspătul social-democrat a afirmat că își dorește să cunoască în viitorul apropiat cât mai multe filiale și cât mai mulți membri ai partidului. „Îmi doresc să facem echipă, să construim împreună o strategie pentru 2024 și să putem să le oferim orădenilor o alternativă de dezvoltare”, a afirmat acesta.

„Gest de demnitate”

Fost polițist, Florian Sîrca a intrat în atenția publicului în septembrie 2016, când a demisionat din funcție odată cu chestorul Liviu Popa, de care era apropiat, imediat ce s-a aflat că fostul inspector-șef era anchetat de DNA. În rechizitoriul lui Popa, numele lui Sîrca a apărut în relație cu presupuse fapte de protecție ale unor agenți economici, care nu au mai fost însă dovedite.

Întrebat de BIHOREANUL Sîrca a negat că demisia sa ar fi fost determinată de ancheta procurorilor anticorupție. „Nu am plecat din Poliție din cauza problemelor cu DNA. În momentul demisiei nu avem cunoștință de acel dosar penal. Demisia mea din Poliție a fost un gest de demnitate”, a spus fostul polițist.

Sîrca a refuzat să aprofundeze subiectul. „Nu aș vrea să intrăm în discuții pe teme de justiție pentru că cred că societatea nu a ajuns la maturitatea necesară să poată dezbate ce s-a întâmplat în câteva județe din țară în perioada în care nu era niciun român cinstit, ci doar insuficient investigat”, a spus acesta.

Fostul șef al SICE s-a limitat la a afirma că a fost o victimă colaterală într-o „luptă subterană între instituțiile statului”, iar suspiciunile DNA cu privire la fapte de corupție se vor dovedi nefondate „pentru cei ce vor să studieze dosarul și soluția de clasare”.

Mason „demisionar”

De altfel, odată cu plecarea din Poliție, Sîrca susține că s-a retras și din masonerie, unde a fost primit în 2014 ca ucenic în Loja Țara Crișurilor, în care activa și chestorul Liviu Popa. Acuzat în 2017 de DNA că, funcționar public fiind, nu și-a declarat în declarațiile de interese din 2015 și 2016 apartenența la organizație, fostul polițist a părăsit tot atunci și organizația discretă din care făcea parte.

„Din masonerie m-a determinat să plec povestea aceea închipuită și introdusă în sfera ilicitului (n.r. cu obligația declarării calității de mason). Mi-a arătat faptul că unele sunt principiile masoneriei, principii fundamentate în buna credință și nevoia de a veni în sprijinul oamenilor, și alta a fost reacția unor masoni care, sfidând dispozițiile legii, care au fost sfidate și de către DNA, au spus că noi făceam parte dintr-o asociație, ceea ce nu a fost cazul”, a declarat Sîrca.

Fostul polițist a făcut, astfel, trimitere la mărturiile depuse în instanță de consultantul în afaceri Dacian Palladi, mason la rândul său, care a susținut poziția DNA că membrii ar fi trebuit să își menționeze în declarația de interese apartenența la organizație.

„Până la urmă a stabilit și Înalta Curte și Tribunalul Bihor că nu aveam obligația declarării apartenenței la masonerie ca lojă”, a spus Florian Sîrca.

Astfel, absolvit de orice vină, fostul polițist și-a construit o carieră în afaceri, iar acum se pregătește să clădească una în politică...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
O insulta pentru milioanene de Romani cistiti ce isi diresc o Romanie fara coruptie:
„Nu aș vrea să intrăm în discuții pe teme de justiție pentru că cred că societatea nu a ajuns la maturitatea necesară să poată dezbate ce s-a întâmplat în câteva județe din țară în perioada în care nu era niciun român cinstit, ci doar insuficient investigat”, a spus acesta. Asta e admisie a vinei, pur si simplu recunoaste ca, suficient investigat, sigur si el era vinovat. PSD, si inca un membru corupt, nicidecum un nou partid reformat, cinstit.
Postat 13 Februarie 2022, 21:18 de unu
Oricum alegea....
... tot intre hoți nimerea! Tinand cont de functia pe care a ocupat-o se va integra perfect, e intre prieteni.
Postat 12 Februarie 2022, 05:58 de pinonel
La câte știu despre Sârca și după cât l-am cunoscut ...
... omul nu făcea jocurile unor bufoni politici, precum Bolojan, care nu a avut succes, la nivelul IPJ Bihor, în ceea ce privește încercările de discreditare a unor "adversari". Așadar, când vorbește acum de distanțarea liberalilor față de interesul public, o face în deplină cunoștință de cauză. Și are dreptate, pentru că liberalii au ajuns cei mai ticăloși și proști de pe planetă. Iar asta se vede aproape zilnic, peste tot. Că nu-i PSD ceea ce crede el, ca fost polițist ... o să aibă ocazia să vadă pe propria piele, atunci când nedreptatea, jocurile de culise și mediocritatea în plan profesional, se vor învârtoșa în jurul lui.
Postat 11 Februarie 2022, 20:06 de KP
Mang vorbește...
Mang vorbește? Venea la ore în calitate de profesor și nu dicuta decât politică. Punea asistentul să facă și treaba lui dar lua leafa de profesor. Mai predă și acuma? Câte afaceri a avut cu universitatea prin firma lui de calculatoare? Un mizerabil! De ăștia ar trebui curățată țara cum făceau țăranii cu grădinile și țarinile primăvara la buruieni și iarbă uscată. Cu foc!
Postat 11 Februarie 2022, 18:28 de georgemarian
Rușine milițienilor de ieri și de azi!
Profilul parvenitului aflat pe val: educatie=analfabet, activitate=milițian, calificare=mason, recomandare=politician. Repetentul clasei ajunge politician și afacerist de succes pentru că se scaldă în cocina masono-politico-economico-trădătorist-antena3ist-rusofilă și poporul spart in tur îl votează și-l crede dac patriotard revanșard.
Postat 11 Februarie 2022, 17:47 de decalog
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON