URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Aprilie 2010, 09:41

Cum putem scăpa de amenzile de circulaţie (III): Ce faci când eşti amendat că ai depăşit viteza?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Amenzile aplicate pentru depăşirea vitezei de circulaţie ridică cele mai multe probleme, deoarece ele pot fi probate doar prin anumite mijloace tehnice prevăzute în mod expres de lege. Toate condiţiile de funcţionare a acestor aparate, inclusiv cele vizând legalitatea înregistrărilor făcute sunt reglementate de Norma de Metrologie Legală nr. 021-05 - Aparate pentru măsurarea vitezei de circulaţie a autovehiculelor (cinemometre).

Trebuie să ştim că, în momentul în care suntem opriţi în trafic şi amendaţi pentru depăşirea vitezei, poliţistul nu are obligaţia să ne prezinte fotografiile radar. De aceea, dacă apreciem că viteza trecută în procesul-verbal a fost măsurată greşit, trebuie să formulăm o plângere la judecătoria în raza de competenţă a căreia am fost amendaţi.

Poliţia este obligată să depună la dosarul cauzei planşele foto conţinând fotografiile radar, atestatul operatorului radar şi buletinul de verificare metrologică pentru aparatul cu care s-au făcut măsurătorile. Dacă nu se depun aceste acte, instanţa, în mod normal, va trebui să anuleze procesul-verbal pentru simplul fapt că nu va putea verifica respectarea condiţiilor legale de măsurare a vitezei.

Spre exemplu, dacă nu se depune buletinul de verificare metrologică înseamnă că măsurătorile au fost făcute cu un aparat neverificat care poate avea erori foarte mari de măsurare. Dacă nu se depun pozele, este mai mult decât evident că fapta nu este probată.

Dacă se depun aceste acte de către poliţie, trebuie să verificăm mai multe elemente. În primul rând, dacă măsurătorile au fost efectuate cu aparatul radar indicat în procesul-verbal - trebuie să fim atenţi dacă procesul verbal conţine datele de identificare ale aparatului radar cu care s-au efectuat măsurătorile sau măcar numărul de înmatriculare al autoturismului pe care era montat acel aparat. Dacă aceste date nu se regăsesc în procesul-verbal, acesta va trebui anulat de către instanţă.

În al doilea rând, trebuie să ştim că buletinul de verificare metrologică este valabil un an şi doar pentru autoturismul cu numărul de înmatriculare indicat în acest buletin.

Dar mai multe despre celelalte elemente ce trebuie verificate vă voi spune săptămâna viitoare.

Avocat dr. Mircea Ursuţa, e-mail: m_ursuta@yahoo.com, web: www.ursuta.ro, telefon: 0722-511.476

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
esti aiurea
esti de caca dl. avocat
Postat 04 Mai 2010, 17:47 de rala
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON