URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 Octombrie 2017, 09:43

Cu frigul în oase: Mii de locuitori din Oradea şi Sînmartin sunt ţinuţi în frig şi fără apă caldă

Cu frigul în oase: Mii de locuitori din Oradea şi Sînmartin sunt ţinuţi în frig şi fără apă caldă LA RECE. În blocurile din Sînmartin, încălzite de Termoficare, domneşte frigul. "Nu cred că am mai mult de 17 grade în casă. Umblu toată ziua înfofolită şi încălzesc camera cu o aerotermă, să nu mă îmbolnăvesc", spune Dana Reştea (foto). Tânăra este cu atât mai îngrijorată cu cât e însărcinată. Şi, ca orice mamă, vrea să aducă pe lume un copil sănătos...
Cu frigul în oase: Mii de locuitori din Oradea şi Sînmartin sunt ţinuţi în frig şi fără apă caldă ÎN ŞANŢ. Săptămâna trecută muncitorii lucrau la reîntregirea reţelelor din strada Tudor Vladimirescu, în intersecţia cu străzile Oneştilor şi Decebal, precum şi în strada Sucevei. Lucrările se vor termina în cursul acestei săptămâni, promite viceprimarul Mircea Mălan.
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Săptămâna trecută, numărul reclamaţiilor înregistrate de Termoficare a crescut de zece ori, de la 16 la 160 pe zi.

Lăsaţi fără apă caldă de la începutul lunii octombrie şi ţinuţi fără încălzire, locuitorii cartierelor Nufărul şi Velenţa şi ai comunei Sînmartin şi-au vărsat năduful pe Primărie şi CET, sunând la Termoficare, reclamând pe aplicaţia Oradea City Report sau plângându-se pe site-urile de socializare.

"Nu pot să suport! Am răcit şi îngheţ în continuare! Ziua stau cu cuptorul pornit, să încălzesc puţin casa! Seara fierb oale cu apă ca să mă spăl!", reclama un orădean. Şi ca el sunt mii...

Săpături de toamnă

Mircea Mălab, viceprimar OradeaÎncepând din 1 octombrie, Termoficare a sistat furnizarea de agent termic în reţea pentru ca asocierea firmelor Energomontaj, Elsaco, Isoplus şi Ispe să poată face reîntregirea magistralelor în urma lucrărilor de înlocuire a conductelor. Asociaţii, care şi-au asumat înnoirea a 20,28 kilometri de reţele magistrale în doar 10 luni, i-au promis viceprimarului Mircea Mălan (foto) că acestea vor fi sudate la loc până pe 20 octombrie.

Conform programării, reluarea furnizării apei calde urma să se facă pe 5 octombrie, începând din cartierele Rogerius şi Ioşia. "În data de 8 octombrie zona centrală va beneficia şi ea de apă caldă, iar cartierul Nufărul şi comuna Sînmartin vor avea apă caldă din data de 9, cel târziu 10 octombrie", anunţa Mălan într-o conferinţă de presă organizată pe şantier.

Prelungirea lucrărilor până în toamnă a făcut ca, în ciuda celor 249 de constructori şi 69 de utilaje care lucrau simultan pe 17 şantiere, inevitabilul să se producă. Răcirea vremii a obligat societatea Primăriei să deschidă sezonul de termoficare pe 9 octombrie, aşa că astăzi mii de consumatori din Nufărul şi Velenţa rabdă de frig în case, iar cei din Sînmartin nu au nici apă caldă. Evident, s-au revoltat...

"Nu ne minţiţi!"

Săptămâna trecută, lipsa încălzirii şi apei calde a fost principala temă abordată de grupurile locale de pe Facebook. Unii au tratat problema cu umor: "Pe asemenea vremuri aprige se poate dezvolta chiar o replică bună de agăţat: «Ce faci frumoaso? Vii la mine la o apă caldă?»". Majoritatea au considerat, însă, că Primăria s-a întrecut cu gluma. "În 4 săptămâni am avut apă caldă exact 3 zile şi jumătate. Efectiv îngheţ de frig în apartament, căldură nu am, apă nu am, uneori nici rece măcar. Măcar atâta bun-simţ să aveţi, să nu ne minţiţi!", a scris un locuitor din strada Nottara pe Oradea City Report.

Reclamanţii sunt cu atât mai revoltaţi cu cât au fost lăsaţi şi fără apă caldă, şi fără încălzire. "Apa caldă este doar dezmorţită şi murdară, după ce o săptămână n-am avut deloc. Căldura zero, dispeceratul ocupat, bătaie de joc la adresa clienţilor. Dacă noi ne-am plăti facturile cum daţi voi apă caldă, v-ar conveni?", a întrebat un locuitor din strada Xenopol. Şi exemplele ar putea continua.

Într-o singură săptămână, la dispeceratul Termoficare s-au înregistrat 800 de reclamaţii. Mai mult, revoltată că nu prinde o linie liberă, miercurea trecută o orădeancă a dat buzna în sediul societăţii. "Dacă nu daţi drumul la căldură în Nufărul vă sparg toate geamurile!", a strigat femeia.

Ori căldură, ori apă caldă!

Dan Creţu (foto), purtătorul de cuvânt al Termoficare OradeaDupă trei zile de tentative de a furniza simultan apă caldă şi căldură prin conducte provizorii de cinci ori mai înguste decât magistralele secţionate, miercurea trecută Termoficare a schimbat strategia. "Am decis să renunţăm la reluarea încălzirii, astfel încât cel târziu joi să putem furniza în Nufărul şi Velenţa măcar apă caldă", a explicat Dan Creţu (foto), purtătorul de cuvânt al Termoficare.

După două săptămâni de frig, pe 12 octombrie, de ziua oraşului, locuitorii celor două cartiere s-au putut, în sfârşit, încălzi la un duş. Reluarea serviciilor, pe alocuri şi cu două zile întârziere, a făcut ca numărul reclamaţiilor să scadă, chiar dacă 29 din cele 147 puncte termice furnizau provizoriu, vineri, doar apă caldă, iar unul din zona străzii Moreni şi alte trei din Sînmartin erau oprite de tot. "Cele 4 puncte termice vor putea fi pornite doar după data de 20 octombrie, după reîntregirea reţelelor", a spus Creţu. Veste proastă pentru locuitorii din Sînmartin!

Ar renunţa la CET

Cei circa 1.000 de locatari ai blocurilor din comună sunt cu atât mai revoltaţi cu cât de ani de zile sunt ultimii care primesc apă caldă şi căldură şi primii care rămân fără ele. "Iarna trecută am fost lăsaţi fără apă caldă şi încălzire cam 10 zile pe lună. Acum, abia a dat frigul şi e mai cald afară decât în casă", protestează Dana Reştea. Tânăra mai are cam o lună până să nască şi se teme să nu răcească. "Dau drumul la aragaz, la aerotermă, la ce pot, numai să se mai încălzească şi să nu ajung pe medicamente".

preşedinta Asociaţiei de Proprietari D2-D3, Sabina RusuRevoltaţi, locuitorii iau tot mai serios în discuţie opţiunea de a renunţa, fie şi parţial, la serviciile Termoficare. "În Adunarea Generală din noiembrie voi propune proprietarilor celor 120 de apartamente din asociaţie să ne debranşăm măcar de la apă caldă. Aş zice să renunţăm şi la căldură, dar nu ne lasă Termoficare. Nu înţeleg de ce, dacă tot nu ne-o dă", spune preşedinta Asociaţiei de Proprietari D2-D3, Sabina Rusu (foto).

De altfel, gheaţa a fost deja spartă de vecinii de la ultimul etaj, unde apa caldă urca greu sau deloc. "Oamenii şi-au instalat robinete electrice şi boilere şi au cerut sigilarea branşamentului de apă caldă". Locatarii sunt supăraţi şi pentru că, aparţinând de Primăria Sînmartin, plătesc gigacaloria la preţul întreg, de 303 lei, spre deosebire de consumatorii din Oradea, unde este subvenţionată cu 63 lei de la bugetul local. "Zici că vor să ne pedepsească pentru că nu le-a ieşit referendumul de unificare! Vine iarna şi ei abia acum înlocuiesc ţevile. Am fost în străinătate: acolo se lucrează noaptea şi dimineaţa nici nu mai vezi unde s-a săpat", spune Popa.

Fără opriri de durată!

În replică, viceprimarul Mircea Mălan susţine că problema era inevitabilă. "Dacă am lucra doar în sezonul cald, care este foarte scurt, şantierul s-ar întinde pe mai mulţi ani, timp în care am avea pierderi masive şi avarii majore pe magistrale". Mălan nu doar că nu consideră lucrările întârziate, asemenea consumatorilor ţinuţi în frig şi fără apă caldă, dar susţine chiar că se vor încheia înainte de termen. "Data de 20 octombrie, convenită cu constructorul, a fost devansată", spune edilul.

Săptămâna trecută constructorii finalizau înlocuirea conductelor din intersecţia străzii Vladimirescu cu Oneştilor, iar pentru prima parte a acestei săptămâni e programată închiderea lucrărilor din intersecţiile cu Shakespeare şi Decebal. În aceeaşi perioadă se vor închide şantierele din străzile Sucevei şi Delavrancea.

Mălan a evitat să avanseze o dată concretă pentru reluarea serviciilor înainte de 20 octombrie, dar Termoficare se pregăteşte să furnizeze apă caldă şi căldură către toţi consumatorii din 18 octombrie.

"Odată magistralele reîntregite, nu vor mai exista opriri de durată, care să afecteze cartiere întregi. Eventualele avarii vor afecta doar zone restrânse, la nivel de stradă sau câteva blocuri", promite viceprimarul. Până atunci, mii de clienţi ai Termoficare vor trebui să reziste fără apă caldă şi căldură. Noroc că se anunţă o săptămână de toamnă blândă. Măcar vremea să ţină cu oamenii...


LUCRĂRILE CONTINUĂ
După întreruperi, sistări!

Lucrările de reînregire a magistralelor, programate să se încheie săptămâna aceasta, vor implica noi întreruperi în furnizarea de căldură şi apă caldă. Termoficare a anunţat pentru perioada 14-18 octombrie sistarea serviciilor către consumatorii deserviţi de punctele termice 301, 302, 303 şi 3003, aşa încât constructorii să poată suda la loc Magistrala 4 pe traseul străzilor Delavrancea, Parcului şi Brătianu, cu afectarea consumatorilor din zona centrală.

Tot pentru săptămâna aceasta sunt programate racordările la reţea ale noilor conducte din strada Sucevei, ceea ce implică întreruperea apei calde în Nufărul, precum şi remedierea a 20 de avarii apărute pe reţelele secundare de la 12 puncte termice din diferite zone. "Odată finalizate aceste lucrări, numărul avariilor majore va scădea cu 90% faţă de iarna anului trecut", promite reprezentantul Termoficare, Dan Creţu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
la munca nu la intins mana
Da-ti caldura la oameni!!!.....a nu se poate......dar ce a-ti pazit.....cand s-a facut graficul de lucrari/executie.....erati in Bahamas sau unde? Nu stiati ca vine frigul? Domnule Vice, v-am mai rugat nu iesiti in santier ca si Ceausescu ca habar nu aveti ce e acolo va faceti de ras, va fac muncitorii si inginerii din vorbe, aveti alta pregatire. Cat despre retea, sa nu va imaginati ca pe gaz va fi huzur, este momentan. Trebuia sa se lase concurenta pe piata sa fie atat gaz cat si centralizat si clientul sa aleaga. In acea situatie ar fi fost huzur pentru ca, clientul era sfant. Asa cum este acum e o manarie nerusinata.
Postat 16 Octombrie 2017, 17:15 de Christa
un megaloman incompetent ilie bolojan
Mai votati-l pe Bolojan care si-a dat masura incompetentei, a prostiei si a megalomaniei!
Postat 16 Octombrie 2017, 14:34 de andreimagheru
Bine ziceau batranii:
-La prost ii sta eau cu bani! Un exmplu de unde duce prostia altoita pe incompetenta si aroganta: s-au ,,modernizat" strazi in Oradea in zone de case, dar prin vointa (citeste idiotenia) unora si a altora dintre alesi, gazul nu s-a introdus. Au inceput procesele, cet-ul nu e ce se credea si acum se introduce gazul in acele zone. Cum se face asta?! Tot asa cum se face orice decativa ani buni: in bataie de joc fata de bunul simt dar si fata de banii oradenilor. Se taie de-a latul strada, pt fiecare bransament!!! In loc sa se mearga cu doua ramuri, se merge cu una si se ,,traverseaza" la fiecare casa. O intrebare: daca acesti ,,alesi", de toate rangurile, ar plati dim banii lor, tot asa ar prodeda?! Asteptam cu infrigurare sfarsitul de an, sa vedem ce biruri ne mai pun nesimtitii sub brad. Ca stim deja: nu sunt bani la bugetul local si nu putem implementa (adica fura) ce ne-am propus!
Postat 16 Octombrie 2017, 11:17 de pinonel
Penibil Malan, penibil Bolojan... iar Necula...
Amnezie? Oare au uitat ca anul trecut sezonul de inclazire a demarat pe 7 octombrie 2016?(poate fi verificata data direct pe site-ul de la Termoficare). Cum poti atunci sa spui ca ai mizat pe faptul ca afara va fi cald si ca data de 20 octombrie ar fi una viabila? Este ca avem de a face cu o incompetenta crasa? Vai si-amar de Bolojan, Malan, Necula si toti cei implicati in aceasta afacere de milioane de euro numita Termoficare. Mai ieri se indica faptul ca se reduce zona de inclazire unitara, aici motivul este clar - nu face fata centrala - si de aceea se doreste cumpararea unui nou cazan (fara sa se renunte la cele vechi). Intrebare - cum naiba blocurile noi sunt racordate la gaz si nu la incalzirea asta buna de la Termoficare, in conditiile in care sunt ridicate in zona unitara? Si o ultima intrebare - mai multi oradeni au spus ca au fost montati senzori noi la incalzire si apa calda, mai potenti din punct de vedere al dereglarilor sau fluctuatiilor de temperatura - care cica vor inregistra valori chiar si atunci cand caldura si apa calda sunt sub parametri, totul pentru a creste artificial volumul de gigacalorie. Daca este asa scopul este sa platim un volum mai mare de gigacalorie. O fi bine, domnule Necula?
Postat 16 Octombrie 2017, 10:24 de OradeanADN
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON