URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
22 Aprilie 2018, 19:22

Cu bicicletele în aer: Bicicliştii orădeni cer mai multe piste şi respect în trafic (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Asociaţia ProBikers a organizat, duminică, prima ediţie din acest an a Critical Mass, eveniment în cadrul căruia circa 300 de biciclişti orădeni au pedalat pentru a cere respect în trafic şi mai multe piste.

Bicicliştii s-au întâlnit, la ora 17, în parcarea de lângă Piaţa Rogerius, iar o jumătate de oră mai târziu au pornit de acolo spre centrul oraşului, pe traseul Corneliu Coposu, str. Eroul Necunoscut, Bulevardul Decebal, Parcul Nicolae Bălcescu, str. Avram Iancu şi, în fine, Piaţa Unirii.

Orădenii s-au adunat apoi în faţa Primăriei, unde unul dintre liderii asociaţiei a vorbit despre scopul Critical Mass, acela de a cere autorităţilor locale mai multe piste de biciclete şi de a cere, în acelaşi timp, respect în trafic din partea şoferilor. Acesta le-a amintit bicicliştilor că, la rândul lor, şi aceştia trebuie să respecte regulile şi să ofere respect.

De asemenea, un alt scop al evenimentul a fost promovarea plimbărilor pe două roţi, ca o modalitate de transport eco şi sănătoasă.

După o numărătoare inversă, orădenii şi-au ridicat, ca de obicei, bicicletele deasupra capului. De notat că la ediţia aceasta au participat mai puţini biciclişti decât în anii trecuţi.

De altfel, organizatorii au anunţat că este interzistă participarea copiilor cu vârste de sub 14 ani, deşi câţiva s-au strecutat printre biciclişti.

Decizia a fost luată la sfatul Poliţiei Rutiere, întrucât legea le interzice copiilor cu vârste sub 14 ani să circule pe biciclete pe drumurile publice. "Ştim că unii au fost deranjaţi de această decizie, însă am vrut să facem totul legal şi să nu avem probleme cu autorităţile", a spus Sebastian Miclo, liderul ProBikers.

Următoarea ediţie a Critical Mass va avea loc în toamnă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Sofer si biciclist
Cred ca pistele nu sunt neaparat necesare mai multe. Cred ca si pentru biciclisti si pt șoferi este sectiune de legislatie unde explica felul in care se circula. De ce zic asta? Unele piste sunt impartite cu pietonii care nu se dau la o parte de pe ele. Pe malul crisului sunt separate dar am vazut și bicicliști pe dig, unde e exclusiv pt pietoni, si invers. Si atunci nu e mai relaxant pe strada cu bicicleta? Si aici intervin șoferii, multi dintre ei atenti la biciclisti. O a doua intrebare e "cum sa ceri respect daca tu ca biciclist, nici la eveniment de genu asta cu politie si jandarmi, nu stii sa mergi pe unde ti se spune, iesi din rand, faci acrobatii cu bicicleta pe drum, etc?" Repet sunt ai biciclist si sofer, iar pt aia atinsi de a 2a intrebare si cu aere de mari investitori in ciclism, nu am Btwin sau Devron ci Giant, poate mai scump decat majoritatea din oras!
Postat 23 Aprilie 2018, 11:45 de poiu
la o parte
majoritatea bicilistilor oradeni sint niste nesimititi, care circula pe toate trotuarele indiferent daca au pista de biciclete sau nu , si claxoneaza imperios sa te dai la o parte (nu la o carte).
Postat 23 Aprilie 2018, 09:11 de vpop
TRAFIC
Cred ca ar fi trebuit sa ceara obligativitatea unui curs de legislatie rutiera care sa fie obligatoriu pentru orice biciclist ce merge pe drumurile publice.
Postat 23 Aprilie 2018, 08:25 de unul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON