URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Iulie 2022, 00:31

Criză în coaliție? UDMR nu vrea să dea explicații, după ce liderii formațiunii au aplaudat discursul virulent al premierului Viktor Orbán

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La cinci zile după scandalul uriaș provocat de premierul Ungariei, Viktor Orbán, care a avut un discurs controversat și rasist la Băile Tușnad, a reacționat și președintele României. Klaus Iohannis le-a cerut liderilor UDMR să dea explicații pentru că l-au aplaudat pe Orbán.

L-au înțeles sau au aplaudat generic?

„Este o eroare majoră și este inadmisibil ca un înalt demnitar european să vină cu un discurs construit pe teoria raselor. (...) Este eronat și inadmisibil, indiferent de scena de unde este susținut un astfel de discurs. Faptul că această scenă s-a aflat în Transilvania este o problemă pentru noi”, a spus Iohannis despre discursul lui Orbán, potrivit hotnews.ro. Declarația președintelui a fost făcută vineri, într-o conferință de presă prilejuită de vizita în România a Maiei Sandu, președinta Republicii Moldova.

Președintele României a cerut UDMR să vină cu clarificări publice, în condițiile în care inclusiv șefii partidului s-au aflat la evenimentul de la Băile Tușnad și l-au aplaudat pe Viktor Orbán după ce a criticat Occidentul și a vorbit despre cum maghiarii nu vor accepta amestecarea raselor.

„Eu cred că este nevoie de clarificări publice din partea UDMR, fiindcă la acel eveniment a fost prezentă o parte semnificativă din conducerea UDMR. Ei vor trebui să explice dacă au fost de acord cu conținutul acelui discurs pe care l-au aplaudat sau daca nu l-au înțeles și au aplaudat generic. Oricare ar fi explicația, ea trebuie să existe”, a declarat Iohannis.

Șeful statului a mai spus că discuția trebuie purtată și în coaliția de guvernare: „Nu îşi doreşte nimeni să provoace o criză guvernamentală pentru că un înalt demnitar străin a avut un discurs eronat, dar nu putem să ne facem că acele lucruri nu au fost spuse, cum nu putem să ne prefacem că acele lucruri spuse nu au fost aplaudate”.

UDMR, răspuns obraznic

Purtătoarea de cuvânt a UDMR, Hegedus Csilla, a respins solicitarea președintelui. „Nu comentăm declarațiile președintelui Klaus Iohannis. Cuvintele premierului Ungariei, Orbán Viktor, de la Băile Tușnad au fost scoase din context și nu e cazul ca noi să dăm explicații”, a declarat Hegedus Csilla, potrivit Antena 3.

La rândul său, președintele UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor a declarat, pentru Agerpres, că Guvernul nu este în criză, dar a acceptat ideea unei discuții pe tema discursului lui Orbán. „Nu trebuie să vorbim în niciun caz despre o criză în coaliţie. O criză în coaliţie este dacă nu se respectă programul de guvernare, dacă nu se respectă acordul de coaliţie, dacă nu putem să ne înţelegem pe subiecte din programul de guvernare, de pe agenda noastră politică, dacă cineva dintre noi face ceva împotriva intereselor generale sau specifice ale României şi nu este cazul în coaliţie. (...) Orbán n-a vorbit de România, Orbán n-a vorbit de Guvernul României, de coaliţie, deci nu există motiv pentru care să fie o chestiune de tensiune în coaliţie. Deci, se poate discuta în coaliţie ceea ce a spus Orbán, eu sunt pregătit pentru orice discuţie”, a declarat liderul UDMR.

Cu o zi în urmă, Kelemen Hunor a declarat presei maghiare din România că el nu consideră că discursul controversat a fost unui rasist, precizând și că îl cunoaște bine pe premierul Ungariei și că nu are nicio urmă de rasism în el. „Să nu mai vorbim de faptul că cineva încearcă în mod deliberat să interpreteze greşit o declaraţie şi doreşte să-şi întărească propria părere sau prejudecăţile printr-o interpretare greşită. Este la mare modă, astăzi, ca, fără o gândire profundă, să numim pe cineva fascist sau rasist, pe oricine nu este de acord cu noi sau care are o altă opinie. Eu pot să găsesc fraze în operele lui Platon pe care, dacă le scot din context, pot demonstra, dintr-o singură mişcare, cât de rasist sau fascist a fost Platon. Dacă ne uităm la tot discursul lui Orbán, putem vedea că nu a fost un discurs bazat pe rasism sau pe teoria speciilor. Există o singură specie de om, homo sapiens, restul e cancan”, a declarat preşedintele UDMR.

„Îl cunosc de foarte mult timp pe Orbán Viktor, am discutat pe îndelete cu el de mai multe ori şi susţin ferm că Orbán Viktor nu are în el nici o picătură de rasism”, a mai spus Kelemen.

Ce a spus Orbán

Discursul care a declanșat un val de indignare a fost făcut duminică, la tradiționala Școala de vară de la Băile Tușnad.

Premierul Ungariei a avut afirmații grave, din registrul xenofobiei și al rasismului, respingând viziunea unei societăţi "multietnice", după scrie hotnews.ro. "Nu vrem să fim o rasă mixtă", care să se amestece cu "non-europeni", a spus el, înainte de a face o aparentă aluzie la camerele de gazare ale regimului nazist, ceea ce i-a atras critici dure din partea comunităţii evreieşti.

De asemenea, el a cerut negocieri de pace în Ucraina, pe motiv că strategia UE a eșuat și a spus că Budapesta nu este de acord cu decizia privind reducerea consumului de gaz.

Viktor Orban
(sursa foto: Inquam Photos, Laszlo Beliczay)

Ce a declarat Orbán, conform traducerii oficiale:

- „Problema cea mai spinoasă continuă să fie problema demografică. Sunt mai multe înmormântări decât naşteri. (...) A doua provocare este fenomenul migraţionist, care a împărţit Europa în două.

- Pur şi simplu, Occidentul s-a destrămat, s-a împărţit în două. Într-o parte avem ţări, naţiuni, unde avem europeni şi non-europeni, care trăiesc laolaltă. Acele state nu mai sunt naţiuni, acolo sunt nişte conglomerate de popoare.

- Nu mai putem vorbi, zic eu, de Occident, este vorba despre o structură post-occidentală şi, conform regulilor matematicii, o să se întâmple acea mare schimbare demografică.

- În acea parte a continentului nostru (...), procentajul populaţiei non-europene va creşte peste 50%. Şi avem cealaltă parte a Europei, a Occidentului, Europa Centrală şi de Est, adică este vorba despre noi. Nu aş vrea să creez confuzie, dar, totuşi, o spun, în sensul spiritual, Occidentul s-a mutat în regiunea noastră.

- Aici avem Occidentul, acolo avem o structură post-occidentală şi se dă o bătălie între cele două părţi ale Europei. Deci, noi am făcut o ofertă post-occidentalilor, le-am spus 'lăsaţi-ne în pace să ne decidem fiecare cine cu care vrea să fie vecin şi cu cine vrea să trăiască'. Post-occidentalii au refuzat această ofertă şi au spus 'nu, noi o să vă transformăm în ceea ce suntem sau am devenit şi noi'.

- Acum se vorbeşte mai puţin despre migraţie, dar, credeţi-mă, nimic nu s-a schimbat. Bruxellesul şi echipele soroşiste, pur şi simplu, vor ne să ne forţeze să îi acceptăm pe migranţi”.

Ulterior, în Austria, Orbán și-a apărat discursul, spunând că a vorbit „dintr-un punct de vedere cultural”, potrivit AFP: "Se întâmplă uneori să vorbesc de o manieră care poate fi prost înţeleasă, dar i-am cerut cancelarului (Karl Nehammer - n.r.) să plaseze informaţiile într-un context cultural. În Ungaria, aceste expresii şi fraze reprezintă un punct de vedere cultural, civilizaţional”.

Citește aici traducerea discursului complet al premierului maghiar, publicată de Europa Liberă

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
De 32 de ani încoace poți constata cu ușurință ce înseamnă oportunismul etnic.
La UDMR e deja și mercenariat, nu numai oportunism. Ciclic se întâmplă următoarea situație. "Lesa" e din când în când mai largă și liderii maghiarimii din România se zbenguie în figuri, pe banii tuturor românilor. La anumite momente acești lideri dau cu mucii în fasolea națională, crezând că nu se observă prea bine în jur. Atunci apar "gardienii" interesului național, care ridică degetul și le arată obrazul. Ca la comandă, oportuniștii ăștia încep să chițăie ca șoarecii înghesuiți în colț de o pisică zburlită și încrâncenată. Apoi e iar liniște o vreme, ca nu cumva să li se ia ceva din cașcavalul pe care l-au furat de la tarabă.
Postat 31 Iulie 2022, 10:51 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON