URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Decembrie 2021, 07:59

Crima din pădure: Cum l-a omorât în bătaie un pădurar din Bihor pe cetăţeanul care îl acuza de furturi de lemne

Crima din pădure: Cum l-a omorât în bătaie un pădurar din Bihor pe cetăţeanul care îl acuza de furturi de lemne LA MUNCĂ. Inginer de profesie, Ionuţ Roiti (foto mijloc) lucrează şi în prezent ca pădurar la Ocolul silvic Codrii Beiuşului, ca şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic. "Cât timp a fost arestat preventiv, a fost suspendat din funcţie, după care am fost obligaţi să-l repunem în drepturi. După ce se va pronunţa instanţa de judecată, vom dispune măsurile care se impun", a explicat BIHOREANULUI şeful Ocolului, Daniel Coraş
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cu trei ani în urmă, pe 7 noiembrie 2018, poliţiştii din comuna Budureasa erau alertaţi de o femeie care le cerea ajutor pentru a-şi găsi consortul. Nicolae Cristea, în vârstă de 69 ani, plecase cu o zi mai devreme la cules de ciuperci în Valea Hijului, o zonă împădurită din apropiere, şi nu s-a mai întors.

A fost găsit în scurt timp, zăcând fără viaţă într-un şanţ. Fusese ucis, după cum aveau să stabilească procurorii Parchetului Bihor, care după trei zile aveau şi un suspect: Ionuţ Roiti, un tânăr pădurar cu care victima se certa de ceva vreme, suspectându-l că fură lemne chiar din pădurea pe care era pus s-o păzească.

Pădurarul a fost arestat preventiv, dar numai pentru o săptămână, apoi a fost plasat sub control judiciar şi trimis în judecată, întâi pentru omor, acum pentru lovituri cauzatoare de moarte, acuza fiind schimbată după ce dosarul a fost returnat procurorilor de judecători, care au reproşat "caracterul incomplet al urmăririi penale sub aspect probatoriu"...

Pădurar la furat de lemne

Făcut public de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor la solicitarea BIHOREANULUI, actul de acuzare întocmit pe numele lui Ionuţ Roiti, inculpat pentru lovituri cauzatoare de moarte, şi al lui Simion Lingurar, trimis în judecată pentru mărturie mincinoasă, dezvăluie că în ziua crimei pădurarul intrase în pădure ca să fure lemn de foc pentru socrul său, Mihuţa Ioan Sorin.

Ca să termine mai repede, l-a luat cu el şi pe socru, şi două ajutoare, între care Lingurar. Pădurar la Ocolul Silvic Codrii Beiuşului, Roiti avea în administrare Cantonul din Valea Hijului. Ca atare, a decis să ia lemne din pădurea pe care o administra, unde n-ar fi riscat să fie descoperit de un alt pădurar.

Ghinionul a fost că lângă rampa de încărcare a materialului lemnos, cei patru au dat peste Nicolae Cristea, care plecase de acasă de dimineaţă, ca să culeagă ciuperci. Roiti nu avea documente legale pentru copacii pe care urmau să-i taie şi se temea că omul va suna la 112, fiindcă o mai făcuse în trecut, când au ajuns chiar să se încaiere. Ca atare, pădurarul şi însoţitorii săi au făcut cale întoarsă.

Înainte de a pleca, însă, socrul pădurarului a avut o discuţie cu Cristea, care a degenerat, "persoana vătămată fiind lovită cu o palmă în zona feţei". Scandalul ar fi fost oprit chiar de Roiti, se arată în rechizitoriu. Apoi, bătrânul a rămas pe drumul pietruit, iar ei şi-au continuat drumul spre casa socrului, unde s-au pus pe băut.

Răzbunare criminală

Spre după-amiază, Roiti s-a întors acasă, în satul Sebiş din comuna Drăgăneşti, cu maşina lui Lingurar, care l-a lăsat în faţa casei şi apoi a plecat spre Beiuş. Dar nici pădurarul şi nici socrul său n-au avut stare. Băuţi fiind şi supăraţi că n-au reuşit să-şi aducă lemne de foc, s-au întors pe Valea Hijului, fiecare cu propria maşină, hotărâţi să-i aplice o corecţie bătrânului care le stricase socotelile.

Cristea, găsit de cei doi pe drumul spre sat, a fost bătut cu cruzime, spun anchetatorii, încasând "mai multe lovituri în zona toraco-abdominală, în zona membrelor inferioare". Când a căzut la pământ, Roiti s-a urcat peste el, continuând să-l lovească şi provocându-i "multiple fracturi costale şi de stern ce au cauzat un traumatism toracic cu hemopneumotorace".

Leşinat din cauza durerilor, Nicolae Cristea a fost târât într-un şanţ unde nu putea fi găsit în cazul în care prin zonă ar fi trecut vreo persoană. Dacă Roiti l-a bătut şi mutat singur sau a fost ajutat de socrul său, anchetatorii nu au reuşit să stabilească exact, motiv pentru care, deşi fusese suspect în cauză, socrul a fost în final exonerat. "S-a dovedit, fără putinţă de tăgadă, că în contextul evenimentelor victima a fost lovită cu intensitate de inculpatul Roiti Ionuţ", scrie în rechizitoriul în care pădurarului i se reproşează că, după ce l-a zdrobit în bătaie pe bătrân, l-a abandonat şi l-a lăsat fără ajutor peste noapte, în şanţul în care cadavrul a şi fost găsit în ziua următoare.

Un dosar încurcat

Pe tot parcursul anchetei, Ionuţ Roiti a uzat de dreptul la tăcere, dând declaraţii doar cu privire la anumite aspecte, punctuale, dar refuzând să dea vreo explicaţie legată de acuzele aduse, despre motivul pentru care s-a întors pe Valea Hijului în seara de 6 noiembrie 2018, despre bătaia pe care a aplicat-o victimei ori despre faptul că a încercat s-o ascundă în şanţul unde aceasta a şi murit. "Arăt că nu doresc să răspund la această întrebare", a consemnat acesta.

Cert e că pe 10 noiembrie 2018 pădurarul a fost arestat preventiv, sub acuza de omor, însă a stat după gratii numai o săptămână, fiind plasat apoi sub control judiciar, măsură menţinută până în februarie 2020.

Între timp, în martie 2019, Roiti a fost trimis în judecată pentru omor, acuză despre care, însă, judecătorii de Cameră Preliminară de la Tribunalul Bihor şi Curtea de Apel Oradea au decis că nu se susţinea din probele administrate. Pe 16 ianuarie 2020, magistraţii Curţii de Apel au constatat "neregularitatea actului de sesizare cu privire la descrierea faptei, care are ca efect imposibilitatea stabilirii obiectului şi limitelor judecăţii", dispunând restituirea dosarului la Parchet, în vederea refacerii urmăririi penale.

Din nou în anchetă

În timpul investigaţiilor care au urmat, anchetatorii au verificat toate înregistrările de pe camerele de supraveghere din zonă, stabilind cu exactitate traseul şi orele la care Roiti a ieşit şi intrat în ziua cu pricina în pădurea pe care o administra.

De asemenea, au audiat zeci de martori. Unul dintre ei, Simion Lingurar, muncitorul pe care Roiti îl dusese cu el la tăiat de lemne, a încercat să încurce ancheta, asigurându-i pădurarului un alibi fals, însă alţii au oferit informaţii preţioase. De pildă, doi săteni din Burda i-au văzut şi recunoscut pe Roiti şi pe socrul său "în timp ce se deplasau cu viteză excesivă pe drumul pietruit ce vine dinspre Valea Hijului şi duce spre satul Burda".

Tot în timpul noilor cercetări, anchetatorii au schimbat şi încadrarea juridică a faptei imputate pădurarului, din omor (infracţiune pedepsită cu închisoare între 10 şi 20 ani) în loviri cauzatoare de moarte (faptă pedepsită cu detenţie între 6 şi 12 ani). Motivul? În cazul omorului, autorul  acţionează cu intenţia de a ucide, în vreme ce Roiti ar fi vrut doar să-şi rănească victima. Nu ar fi realizat că rănile erau grave, şi nici faptul că, abandonând-o în pădure, în condiţiile în care temperatura era cu puţin peste 5 grade Celsius, aceasta va muri.

În final, anul acesta, pe 11 noiembrie, nervosul pădurar a ajuns din nou în faţa instanţei. Rămâne de văzut dacă de data asta îşi va recunoaşte vina ori va folosi, la fel ca până acum, dreptul la tăcere...


ALIBI PENTRU CRIMINAL
Martorul mincinos

Alături de pădurarul Ionuţ Roiti, Parchetul Bihor l-a trimis în judecată şi pe Simion Lingurar, care a încercat să-l scape oferindu-i un alibi fals. Concret, audiat anul trecut pe 1 octombrie, acesta a încercat să-i convingă pe anchetatori că pădurarul fusese în permanenţă împreună cu el în după-amiaza de 6 noiembrie 2018, pretinzând că ar fi avut de lucru cu ciurda de vaci a pădurarului, care se aflau pe un teren agricol, ducându-le apă şi mulgându-le. Ca atare, n-avea cum să fie în pădurea din Valea Hijului şi să comită omorul.

Anchetatorii au constatat însă că în depoziţia dată pe 7 noiembrie 2018, la o zi după crimă, individul spusese altceva. "Atunci nu a făcut astfel de afirmaţii, dar şi-a amintit la o distanţă de 2 ani toate aceste aspecte care se constituie într-un alibi în favoarea inculpatului, cu care de altfel se află în relaţii foarte apropiate de prietenie", se arată în rechizitoriul prin care Lingurar e acuzat că "a făcut afirmaţii mincinoase cu privire la împrejurări esenţiale" şi este inculpat pentru mărturie mincinoasă, faptă pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON