URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Mai 2012, 09:22

Consiliul Local a hotărât: Orădenii vor colecta selectiv deşeurile menajere în containere pentru plastic, hârtie şi sticlă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii vor colecta deşeurile selectiv. Întrunit în ultima şedinţă ordinară din actualul mandat, Consiliul Local a hotărât joi, cu unanimitate de voturi, modificarea Regulamentului de salubritate a municipiului aprobat prin HCL 386 din 2099 prin adăugarea unor prevederi suplimentare legate de colectarea separată a deşeurilor de plastic, hârtie şi sticlă.

Conform modificărilor aduse regulamentului, colectarea ambalajelor se va face pe trei fluxuri în recipiente de culori diferite. Astfel, containerele galbene vor fi folosite pentru colectarea plasticului şi a metalului, cele albastre pentru colectarea hârtiei şi cartonului, iar cele verzi pentru colectarea sticlei. În zonele de case colectarea se va face şi cu saci dedicaţi, tot pe fracţii, cu excepţia sticlei care se poate aduna doar în containere.

Noile prevederi vor fi puse în aplicare încă din această vară, după ce hotărârea de Consiliu Local va fi primit avizul prefectului de Bihor. Măsurile au fost adoptate în virtutea obligativităţii impuse de Uniunea Europeană ca toate statele membre să colecteze separat materialele reciclabile până cel târziu în anul 2015. Următorul pas este ca până în anul 2020 minim 50% din cantitatea de materiale colectate selecţionat să fie reciclată.

Om la schimb

Tot cu unanimitate de voturi a fost adoptată şi hotărârea înlocuirea Smarandei Mintaş, director CIAC, din Comisia de monitorizare a achiziţiilor publice. Directoarea a fost propusă în funcţie ca reprezentant al Consiliului Local al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (CLIMM) chiar de către soţul ei, patronul Ioan Mintaş, pentru a afla ponturi despre lucrările pregătite de Primărie la care se poate prezenta la licitaţie firma de construcţii a familiei.

Locul vacantat va fi ocupat la propunerea CLIMM de către vicepreşedintele organizaţiei, Ioan Lezeu. BIHOREANUL a avertizat încă din luna aprilie că numirea directorului CIAC în Comisia de Monitorizare a Achiziţiilor Publice ridică semne de întrebare cu privire la corectitudinea licitaţiilor organizate de municipalitate la care participă firma de construcţii.

Strada Arinului va fi consolidată

În ultima şedinţă din mandat consilierii locali au mai aprobat unele lucrări propuse de municipalitate cum ar fi consolidarea străzii Arinului de pe dealurile Oradiei sau amenajarea de-a lungul şoselei de centură a unui drum colector care să ducă la viitorul parc industrial Eurobusiness 2. Conform raportului de specialitate încheiat de Direcţia Tehnică, versantul din strada Arinului a devenit instabil pe o lungime de 191 metri pe tronsonul cuprins între străzile Gheorghe Doja şi Adevărului.

Lucrările de consolidare se impun pentru a preveni accidentarea autovehiculelor şi pietonilor, respectic calamitarea proprietăţilor din zonă. Investiţia în construirea unui zid de sprijin şi modernizarea străzii a fost estimată de firma Aquacons la circa 530.000 lei, cu TVA inclus.

În ceea ce priveşte drumul colector, acesta va asigura accesul din strada Ogorului în parcul industrial care va fi amenajat în fostul tancodron. Drumul cu o lungime de 1.800 metri va fi delimitat de străzile Universităţii şi Nojoridului şi va fi realizat pe etape. Primul tronson, lung de 1.088 metri, va costa circa 3 milioane lei şi va fi delimitat de giraţiile de la strada Universităţii, respectiv cea de la intrarea în viitorul parc industrial. Parcul Eurobusiness II va fi destinat cu preponderenţă firmelor orădene care doresc să se relocheze la marginea oraşului eliberând actualele spaţii de producţie din oraş pe care ulterior le-ar putea valorifica sau ar putea dezvolta aici alte investiţii.

Parcuri de "curăţat"

Consiliul Local a mai hotărât concesionarea pentru o perioadă de trei ani a serviciilor de întreţinere şi amenajare a parcurilor Liniştii şi Padişului. Măsura va fi luată pentru buna îngrijire a acestor spaţii după punerea lor în folosinţă. Întreţinerea celor două parcuri va cuprinde de la lucrări de salubrizare a suprafeţelor gazonate şia căilor de circulaţie până la extinderea fondului vegetal existent şi întreţinerea mobilierului urban precum băncile sau aparatele de joacă, respectiv a construcţiilor utilitare sau decorative cum ar fi pergolele pentru flori. Lucrările de întreţinere vor fi atribuite prin licitaţie.

În ultima şedinţă din mandat consilierii locali au mai aprobat printre altele extinderea traseelor OTL pe liniile de autobuz 19, 23, 25 şi 26, planul privind analiza şi acoperirea riscurilor al municipiului Oradea care prevede măsurile de luat şi autorităţile responsabile pentru implementarea acestora în cazul unor calamităţi, precum şi programul cu activităţile care vor fi organizate de 1 iunie în Orăşelul Copiilor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
@Carp III
Pertinent comentariul tau ! Sa stii ca ,,alesii'' n-au votat in ,,necunostinta de cauza'', dimpotriva, au votat foarte ,,constienti'' ! Toti sunt implicati in porcaria asta de afacere numita rer ecologic. Adu-ti aminte cum au eliminat concurenta, de urbana vorbesc, adu-ti aminte cum dupa ce au introdus colectarea selectiva au marit tarifele ! Oriunde in lume, dupa ce-ti ,,externalizezi'' o activitate ( selectarea primara a gunoiului a fost trecuta in carca oradenilor; acestia fiind obligati sa o faca de gratis !!!!) ti se reduc costurile si micsorezi tarifele.... gunoaiele, pardon, gunoierii nostri au marit tarifele ! Zvonul ca gibonul si gasca lui controleaza rer-ul nu e doar un zvon, pare mai degraba o certitudine ! Aici e vorba de sume pe care nici 1% dintre oradeni nu le banuiesc. E vorba de bani de la UE NERAMBURSABILI pt. achizitionarea de echipamente pt. procesarea deseurilor, repet, e vorba de sute de mii de euro, poate chiar milioane !
Postat 26 Mai 2012, 07:33 de .
Rahat neselectiv
Măsurile au fost adoptate în virtutea obligativităţii impuse de Uniunea Europeană ca toate statele membre să colecteze separat materialele reciclabile până cel târziu în anul 2015 ??? DA, DAR IN CELE MAI MULTE TARI SI LOCALITATI EUROPENE, SEPARAREA PE CATEGORII DE DESEURI CADE IN SARCINA ADMINISTRATIILOR PUBLICE, NICIDECUM A CETATENILOR. ADICA SE COLECTEAZA LA GRAMADA, IAR STATIILE LOCALE, ZONALE ORI REGIONALE SELECTEAZA CU UTILAJE SPECIFICE. ASA INCIT, MUNICIPIUL ORADEA ARE DESTUI CONSILIERI CARE NU AU CE CAUTA ACOLO SI VOTEAZA, DIN NESTIINTA, DUPA CUM LE SPUNE GIBONUL.
Postat 25 Mai 2012, 20:40 de Carp III
HAI PDL
VOTATI CONSILIERII LOCALI PDL IN 10 IUNIE
Postat 25 Mai 2012, 18:06 de ANDOR
CL+OTL
cand va hotarati sa obligati otl sa creeze un minim confort in mijloacele de transport in comun,e o mizerie de nedescris,jeg si praf,aer imbacsit de iti taie respiratia,tramvaiele nu sunt intretinute nici igenic nici tehnic,sunt vopsite cu pensula,tapiteriile de pe unele scaune rupte si pline de jeg si imbacsite cu un miros greu,nu le curata nimeni,doar o batranica la capat de linie da cu apa si matura,atat?e greu de descris tot aspectul din mijloacele de transport din oradea in comun,cu intrretinerea asta nu ma mir ca toate se defecteaza,poate asta si e intentia sa se deteriorizeze cat mai mult sa tot achizitionati altele?exista interese sa nu fie intretinute?ca altfel nu imi explic motivul din ce cauza nu se intretin,preturi mari si confort sub zero,faceti ceva,macar asa pe ultima suta de metri,chiar si de dragul campaniei electorale,nu conteaza numai sa o faceti.
Postat 25 Mai 2012, 10:13 de Murdarici
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON