URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
22 Septembrie 2017, 15:45

Consiliul Autonomiei Maghiare din Bazinul Carpatic s-a reunit la Oradea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Politicieni, jurişti şi universitari din Ungaria, Slovacia, Finlanda şi România dezbat problema autonomiei maghiarilor într-o conferinţă organizată de Consiliul Autonomiei Maghiare din Bazinul Carpatic, organizație consultativă întemeiată în 2004 şi condusă de László Tőkés. 

Ce fel de autonomii funcţionează în Europa? Care sunt diferenţele între acestea şi ce fel de probleme juridice întâmpină? Cine sunt partenerii de discuţie? Există rezultate, soluţii, care sunt problemele juridice de care se lovesc demersurile maghiarior? Există şi alte forme de administrare similare autonomiei şi ce se întâmplă atunci când nu există parteneri de dezbatere?

Ce rol are Ungaria în demersurile făcute de maghiarii din afara graniţelor pentru obţinerea autonomiei? Poate exista învăţământ autonom maghiar în afara Ungariei fără autonomie? Care au fost compromisurile în cazul Tirolului de Sud? De ce nu există nicăieri o organizaţie care să reprezinte interesele tuturor maghiarilor în problema autonomiei? Sunt âcâteva din întrebările la care se caută răspuns în cadrul conferinţei care se desfăşoară vineri şi sâmbătă la sediul Universităţii Creştine Partium.

Printre alții, la dezbateri vor lua cuvântul Elisabeth Nauclér, politician şi jurist suedez din Finlanda, Kalmár Ferenc, ministru responsabil cu politici de vecinătate, şi Szili Katalin, consilier ministerial responsabil cu coordonarea problemelor de autonomie pentru maghiarii din afara graniţelor, ambii din Guvernul Ungariei, Csóti György, fost diplomat, parlamentar şi director al Institutului pentru Protecția Dreptului Minorităților, Duray Miklós, profesor universitar, politician şi scriitor maghiar din Slovacia, Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, sau Sándor Krisztina, preşedintele executiv al Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania, Szilágyi Zsolt, preşedintele Partitului Popular Maghiar din Transilvania.

Consiliul Autonomiei Maghiare din Bazinul Carpatic reunește organizații din România, Serbia, Ucraina, Slovacia, Croația, Slovenia și Austria, care vor autonomia comunităților maghiare din afara Ungariei, fără schimbarea granițelor.

Organizaţia, prezidată de europarlamentarul László Tőkés, se bucură de susținere atât din partea guvernului maghiar, cât și din partea comunităților maghiare din Europa Occidentală.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Da. No ce fain
No discrimination enter. Extrem. foszombo
Postat 23 Septembrie 2017, 00:40 de sandu1200
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON