URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Octombrie 2022, 19:00

Congresul național de speologie se ține în Bihor. Peste 150 de speologi din toată țara explorează Apusenii

Congresul național de speologie se ține în Bihor. Peste 150 de speologi din toată țara explorează Apusenii (sursa foto: Gabriel Constantinescu și Clubul de Speologie Cristal)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Exploratorii ai adâncurilor, veniți din toată România, participă în această săptămână, în Munții Apuseni, la cea de-a 49-a ediție a Congresului Național de Speologie, organizată de clubul Cristal Oradea, sub egida Federației Române de Speologie și în parteneriat cu Administrația Parcului Natural Apuseni, Serviciul Județean Salvamont Salvaspeo Bihor, Asociația Română de Educație Speologică, Clubul de Speologie Speodava, Carpatic Fun, Clubul de Speologie Crysis și speologie.org.

„În acest an, speologii sărbătoresc 49 de ani de când, în 1973, exploratorii adâncurilor de atunci se reuneau pentru prima dată la cabana Padina, în cadrul primului „Speosport”. Acest eveniment s-a repetat anual până în anul 1996, utilizându-se concomitent denumirea de „Speosport” și „Congres Național de Speologie”. După anul 2000, reuniunea se numește Congresul Național de Speologie și este reuniunea anuală a speologilor români, se arată într-un comunicat al organizatorilor.

Congresul se ține în satul de vacanță Vârtop din Parcul Natural Apuseni, la limita dintre bazinul hidrografic al Arieșului și cel al Crișurilor, într-o spectaculoasă zonă carstică a României, și este pentru speologi o ocazie să își prezinte bilanțul activităților și să dezbată teme de interes.

„Zilele de miercuri, joi și parțial vineri au fost destinate documentării speologilor din țară și străinătate în câteva din peșterile din zonă. În aceste trei zile s-au organizat șase ture la Peștera Zăpodie, Avenul din Șesuri, Peștera Secătura, Valea Sighiștelului și arealul Casa de Piatră. Programul continuă vineri, sâmbătă și duminică, având loc prezentări, workshop-uri, dezbateri, comunicări științifice și explorative, expuneri, concursuri și nelipsitele seri speologice”, au mai transmis organizatorii.

În cadrul Congresului va avea loc, sâmbătă, Adunarea Generală a Federației Române de Speologie, după care se vor organiza ateliere de lucru și dezbateri, comunicări științifice și explorative, sesiuni de prezentări și dezbateri. De asemenea, speologii vor participa la un concurs TSA (Tehnica Speologiei Alpine) și la diverse mese rotunde, unde vor discuta tehnici moderne de topografie și cartografie subterană, tehnici de explorare, modele de management ale resurselor și datelor în marile sisteme, oportunități de colaborare între cluburi și cu instituții conexe.

Evenimentul a adunat peste 150 de participanți și 30 de invitați sau parteneri, de la peste 20 de cluburi speologice din țară și străinătate sau din partea instituțiilor relevante din domeniile conexe. „Suportul principal pentru Congresul Național de Speologie a fost asigurat de Sorin Kemecsei, membru al Clubului de Speologie Cristal Oradea cu o activitate relevantă și la nivelul Federației Române de Speologie timp de mai mulți ani, care a rezonat în acest an cu ideea de a susține speologia din România. El a acordat un sprijin financiar, logistic și moral deosebit, făcând posibilă o organizare eficientă a activităților. Activitățile congresului sunt sprijinite și de numeroșii parteneri, aceștia asigurând o bună derulare a diverselor secțiuni”, a mai transmis Clubul Cristal.

Administrația Parcului Natural Apuseni a acordat avizele necesare turelor făcute de speologi în peșteri.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON