URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
04 Iulie 2018, 13:44

Concluzii DSP Bihor, în cazul copiilor infestaţi cu Salmonella: Sursa ar fi fost o practicantă de la firma de catering!

Concluzii DSP Bihor, în cazul copiilor infestaţi cu Salmonella: Sursa ar fi fost o practicantă de la firma de catering! foto generic, banatulazi.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Direcţia de Sănătate Publică Bihor a prezentat, miercuri, concluziile anchetei în cazul copiilor de grădiniţă infectaţi cu Salmonella. În total, 16 copii au fost depistaţi pozitiv, la două grădiniţe din Oradea, unde asigura servicii de catering firma Sarabo Better Food.

Specificând că sursa certă a infecţiilor nu a putut fi identificată, din cauză că grădiniţele au raportat cu întârziere îmbolnăvirile, DSP anunţă că focarul colectiv de salmoneloză, cu transmitere fecal-orală, are ca "posibilă sursă de infecţie" un "elev practicant la unitatea de catering, unitate care asigură alimentaţia celor două unităţi preşcolare".

Angajaţii firmei, curaţi

Potrivit unui comunicat de presă semnat de şefa instituţiei, Daniela Rahotă, din cei 97 de copii de la cele două grădiniţe afectate, 16 au fost depistaţi pozitiv la Salmonella (tipul BO): 12 de la Centrul Educaţional Multifuncţional Crescendo Montesori şi 4 de la Grădiniţa Joyful Learning. În total, 8 copii au fost internaţi la Spitalul Municipal Gavril Curteanu, din care 5 depistaţi pozitivi cu Salmonella. Cu toţii au fost externaţi între timp.

"Deoarece nu s-a putut identifica un aliment incriminat (datorită anunţării tardive a D.S.P. Bihor) am dispus angajaţilor SC Sarabo Better Food SRL efectuarea analizelor coprobacteriologice în laboratorul D.S.P. Bihor, utilizând procedura efectuării a 3 coproculturi consecutive după ingerarea de sare amară. Astfel în zilele de miercuri, joi, vineri (27.06.28.06., 29.06.2018) angajaţii societăţii de catering s-au prezentat la laboratorul D.S.P. Bihor în vederea efectuării analizelor coprobacteriologice. Din rezultatele buletinelor de analiză reiese faptul că angajaţii SC Sarabo Better Food SRL sunt negativi la Salmonella, iar una dintre elevele practicante de la Liceul Economic Oradea (în vârstă de 15 ani - clasa a IX-a) a fost depistată pozitiv la Salmonella - posibil sursa de contaminare", arată comunicatul.

Ca efect imediat, elevei respective i s-a interzis să facă practică în orice unitate de alimentaţie colectivă, urmând să fie reprimită abia după 3 coproculturi negative. Totodată, medicul ei de familie a fost informat, pentru a investiga şi persoanele din familie care au intrat în contact cu adolescenta, respectiv pentru a-i prescrie tratament specific.

Amenzi pentru toată lumea

Atât cele două grădiniţe, cât şi firma de catering au fost amendate de către DSP: grădiniţa Joyful Learning, "pentru nerespectarea criteriilor microbiologice pentru produsele alimentare", Centrul Educaţional Preşcolar Crescendo Montesori "pentru neefectuarea sau neînregistrarea triajului epidemiologic, a dispensarizării şi a examenelor medicale de bilanţ al stării de sănătate în unităţile pentru protecţia, educarea şi instruirea copiilor şi tinerilor, precum şi neraportarea acestora la autorităţile de sănătate publică teritoriale, conform normelor Ministerului Sănătăţii", iar firma Sarabo Better Food SRL "pentru nerespectarea regulilor de igienă individuală în tot timpul programului de lucru de către personalul din sectorul alimentar".

De asemenea, atât grădiniţele cât şi firma de catering au primit dispoziţii privind "actualizarea protocoalelor de igienizare şi dezinfecţie".

Practicanta nu a venit

Contactaţi pe această temă, patronii firmei de catering au afirmat, în continuare, că nu cred că de la compania lor a pornit infecţia, susţinând că practicanta identificată cu Salmonella nu ar fi avut cum să provoace focarul.

"Acea fată a fost la noi în luna aprilie şi în 18 iunie, după izbucnirea focarului. Deci, înainte de eveniment, în luna mai şi iunie nu a fost. Avem dovezi. După 3 analize de scaun făcute la DSP, toţi angajaţii firmei, inclusiv patronii - care au copil bolnav acasă (şi acesta a contactat bacteria la Crescendo Montesori - n.r.) - am ieşit negativ la Salmonella. Toate testele făcute de DSP au ieşit negative la Salmonella şi nu s-a identificat nici o încărcare ridicată de bacterii", a fost tot ce a dorit să declare proprietara firmei, Ioana Sasca.

Aceasta a precizat că în curând firma va emite un comunicat de presă în care va prezenta, detaliat, punctul de vedere.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
PCR transpartinic. Ep.: Siguranța alimentelor și multele ei moașe. Alt episod
I. ”Specificând că sursa certă a infecţiilor nu a putut fi identificată, din cauză că grădiniţele au raportat cu întârziere îmbolnăvirile, DSP anunţă că focarul colectiv de salmoneloză, cu transmitere fecal-orală, are ca "posibilă sursă de infecţie" un "elev practicant la unitatea de catering, unitate care asigură alimentaţia celor două unităţi preşcolare".” 1. O justificare cam relativă, care denotă lipsa unor acțiuni preventive conforme; 2. O întrebare pentru don Moţoc, Sanda Borţiş şi alţi factori responsabili pe linie SA, de la DSVSA Bihor: La ce grad de risc a fost încadrată unitatea de catering la ultimele (două) evaluări? Dacă la ”Risc scăzut”, probabil, avem (şi) o problemă de evaluare. Dacă evaluarea a fost la ”Risc mediu”, sau la ”Risc mare”, acest lucru nu a atras atenția conducerilor celor două grădinițe? II. "Deoarece nu s-a putut identifica un aliment incriminat (datorită anunţării tardive a D.S.P. Bihor) am dispus angajaţilor SC Sarabo Better Food SRL efectuarea analizelor coprobacteriologice în laboratorul D.S.P. Bihor…” 1. RASFF în versiune locală; 2. Internările s-au făcut cu diagnosticul probabil de toxiinfecţie alimentară. Vocalul don Foncea, noul manager de la Spitalul Municipal Oradea, era prea obosit după atâta efort depus pe la şedinţele CJ, ca să-şi anunţe în timp util colegii de la DSP Bihor, respectiv DSVSA Bihor? III. ”Atât cele două grădiniţe, cât şi firma de catering au fost amendate de către DSP…” 1. Un copy-paste după don Ilie, de la PMO: ”Sfânta amendă”?; 2. O recomandare pentru numiții politici, responsabili pe linie SA în Bihor: faceţi un copy paste după modul de lucru al paraditului ”Statului paralel”, eliminat de la SA prin Decizia 288 din 31 decembrie 2018 DSVSA Bihor, paradit care a acţionat PREVENTIV, aţât cât i s-a permis şi nu post factum, prin amenzi ş.a.! Actualii colegi ai Preşedintelui PSD Bihor: tovii Gelu Mircea Budău (Mr. ”Test rapid”), Toderaş Radu şi Felicia Livia Pantea, respectiv Bitea Zoe, Daina Lucia, Lăcrimioara, M., sau Sanda Borţiş ştiu de ce! ÏV. ”De asemenea, atât grădiniţele cât şi firma de catering au primit dispoziţii privind "actualizarea protocoalelor de igienizare şi dezinfecţie".” 1. Oare controalele pe linie SA făcute în prima jumătate a lui 2018 la firma de catering au sesizat, respectiv au dispus remedierea (și a) acestei neconformități? Daca nu, de ce? Somn ușor don Moțoc & Co! PS 1. Comentariu demn şi de atenția Președintelui PSD Bihor; 2. Best regards!
Postat 05 Iulie 2018, 23:25 de stefan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON