URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 August 2021, 19:01

Concerte la Sinagoga Sion din Oradea: „Rapsodii pe teme românești”

Concerte la Sinagoga Sion din Oradea: „Rapsodii pe teme românești” Foto: www.ladepeche.fr
Concerte la Sinagoga Sion din Oradea: „Rapsodii pe teme românești” Foto: www.festival-stcirq-causse-vallee.fr
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oradea este din nou gazda unui eveniment de muzică culturală de amploare. În primă audiție în România, membrii Orchestrei de Cameră din Toulouse, împreună cu artiști renumiți, solista violonistă Clara Cernat și compozitorul-dirijor Thierry Huillet, vor susține la Sinagoga Sion, sâmbătă, 28 august, de la ora 18, „Rapsodii pe teme românești pentru vioară și orchestră”.

Programul cuprinde lucrări de Henryk Wieniawski - Fantaisie orientale - și de Thierry Huillet - Romanian Rhapsody Nr. 1 Op. 101 „Evocation”, Rhapsody Nr. 2 Op. 102 „Spirals”, „Citadelle” pentru orchestră de coarde, Romanian Rhapsody Nr. 3 Op. 103 „Fantasy” și Romanian Rhapsody Nr. 4 Op. 104 „Poem”.

Artiști celebri la Oradea

Thierry Huillet, compozitor și dirijor francez, ale cărui compoziții se regăsesc în programul evenimentului de sâmbătă, a câştigat de-a lungul carierei numeroase premii internaţionale, a susţinut sute de recitaluri şi concerte pe scene din întreaga lume, a înregistrat pentru Radio-France, R.A.I., Radio Suisse Romande şi Radiodifuziunea Română. Lucrările compuse de Thierry Huillet au fost interpretate la mari festivaluri de profil din lume și sunt publicate în revistele pariziene de specialitate „Editions Alphonse Leduc” și „Editions musique21-Lelia Productions”.

Orchestra de Cameră din Toulouse, Franța, care a luat ființă în 1953, are un repertoriu bogat și eclectic, cu peste 250 de concerte pe an, inclusiv în locuri neconvenționale și adresate tuturor categoriilor de vârstă.

Solista Clara Cernat, violonistă și violistă recunoscută îndeosebi pentru interpretarea pieselor enesciene, a debutat la 15 ani la Orchestra simfonică din Arad, a avut o evoluție spectaculoasă, cu numeroase înregistrări, concerte pe mari scene ale lumii și cinci premii internaționale.

Rădăcini multiculturale

Evenimentul, aflat la prima ediție, este organizat de Asociația Pantograf și face parte din proiectul-pilot „Sunetul Sinagogilor”, prin care se dorește promovarea prin turneu a muzicii culte în cinci sinagogi din România, în Lugoj, Caransebeș, Timișoara, Arad și Oradea.

Concertele au ca obiectiv aducerea în actualitate, prin compoziții prelucrate în notă contemporană, a temelor folclorice din repertoriul lăutarilor Grigoraş şi Angheluș Dinicu, Costică Pompieru ori al Mariei Tănase, a rădăcinilor otomane, sefarde, armenești și grecești ale muzicii românești, precum și a operelor unor compozitori evrei sau din Europa Centrală.

„Proiectul creează o legătură prin muzică între patrimoniul construit și cel imaterial al comunităților evreiești din Banat și Crișana”, după cum precizează organizatorii.

Muzica, tărâm magic

Turneul „Sunetul Sinagogilor” își propune să ducă muzica acolo unde ea are puterea de a face o schimbare.

Astfel, tot sâmbătă, 28 august, dar de la ora 11, copiii cu vârste între 8 și 14 ani sunt așteptați de aceiași Clara Cernat și Thierry Huillet, acompaniați de Orchestra de Cameră din Toulouse, la un concert explicativ, unde artiștii vor oferi o incursiune în lumea muzicii clasice și vor răspunde întrebărilor adresate de cei mici.

Programul îmbină, într-o manieră ludică și interactivă, explicațiile cu intermezzo-uri muzicale, prezentări de instrumente sau „roluri” într-o orchestră”, adaugă organizatorii.

Participarea la ambele concerte este gratuită, în limita locurilor disponibile, iar intrarea se face pe baza dovezii de vaccinare sau a testului PCR negativ.

La concertul explicativ, doritorii trebuie, însă, să se înscrie în prealabil prin ACEST formular, iar detalii pot găsi pe paginile evenimentelor: Oradea | Concert explicativ pentru copii și  Oradea | Concert „Rapsodii pe teme românești” | Facebook.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON