URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Noiembrie 2023, 21:28

Cod roșu în parcarea subterană de pe strada Independenței din Oradea: Exercițiu ISU cu 26 de posibile victime, o mașină explodată și alte două incendiate (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cel puțin 26 de persoane au rămas prinse la nivelul minus 3 al Parcării subterane din Piața Independenței din Oradea, o mașină a explodat, încă două au fost distruse de flăcări, iar tavanul s-a prăbușit, potrivit scenariului de activare a Planului Roșu de intervenție, testat joi seară în cadrul unui amplu exercițiu inițiat de Inspectoratul pentru Situații de Urgență Crișana Bihor.

Exercițiul - menit să evalueze felul în care acționează forțele de intervenție - a avut loc la nici două săptămâni după ce un șofer care și-a turat la maxim motorul mașinii a provocat declanșarea instalației de incendiu în parcare.

„Potrivit scenariului, la ora 19.00, personalul de securitate al parcării subterane de pe strada Piața Independenței din Oradea a sesizat ISU Bihor, prin intermediul numărului unic 112, cu privire la izbucnirea unui incendiu la un autoturism aflat la nivelul -3, Sectorul E al parcării, menționând că evenimentul a fost observat cu întârziere și că exista posibilitatea să fie persoane în parcare. Incendiul s-a propagat rapid la alte două autoturisme parcate în imediata apropiere a autovehiculului incendiat, iar pe camerele de supraveghere a fost sesizată prezența mai multor persoane care nu găseau calea de evacuare din cauza fumului dens, angajatul parcării estimând că erau aproximativ 26 persoane.

Unul dintre autoturismele la care s-a extins incendiul, prevăzut și cu instalație GPL, a explodat producând prăbușirea tavanului și surprinzând mai multe persoane aflate la nivelul -2 și -3 al parcării. De asemenea, în urma exploziei, doi pompieri nu au mai răspuns la stațiile de comunicații din dotare”, se arată într-un comunicat transmis joi seară de lt. col. Camelia Roșca, purtătorul de cuvânt al ISU.

La fața locului au fost mobilizați peste 70 de pompieri militari din șase subunități ale ISU Bihor, care au intervenit cu 16 autospeciale (de stingere, de descarcerare grea, de descarcerare cu punctul medical avansat, de transport personal şi victime multiple, microbuze, autospeciale de primă intervenţie şi comandă, autocamion cu container multirisc), cu 5 ambulanțe de tip B2, echipajul de terapie intensivă mobilă al SMURD Bihor, medici și asistenți ai UPU-SMURD Bihor, personal al Serviciului de Ambulanță Județean și reprezentanți ai celorlalte instituții cu responsabilități în gestionarea unor astfel de evenimente .                  

„Echipajele de pompieri militari au desfăşurat simultan operaţiuni de evacuare şi salvare a victimelor rămase captive în parcare, de localizare şi lichidare a incendiului, de extragere a victimelor de sub dărâmături, de facilitare a intervenţiei echipajelor medicale, de acordare a primului ajutor calificat, de transport al persoanelor rănite la punctul de regrupare a victimelor și de acolo la punctul medical avansat.

Echipajele medicale au acționat pentru evaluarea de specialitate a victimelor, triajul acestora, acordarea asistenței medicale de urgență și transportul persoanelor rănite la spital”, mai explică reprezentanta ISU.

Exercițiul a fost unul complex și a implicat testarea Planul Roşu de intervenţie al judeţului Bihor.

Au fost angrenate atât echipajele de pompieri militari ale ISU Bihor și personalul UPU – SMURD Bihor, cât și echipaje din cadrul Serviciului de Ambulanţă Judeţean, Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor, Inspectoratului Județean de Jandarmi, reprezentanți ai Direcţiei de Sănătate Publică, Primăriei Oradea și Poliției Locale Oradea, precum și voluntari din cadrul programului “Salvator din Pasiune”, desfășurat la nivelul ISU Bihor.

Conform comunicatului, principalele obiective urmărite prin desfăşurarea acestui exerciţiu complex, coordonat în teren de inspectorul şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana”, general de brigadă Caba Sorin Mihai, au vizat verificarea:

- nivelului de pregătire a personalului din structurile de intervenție;

- modului de  organizare,  coordonare şi conducere a intervenţiei și a modului de asigurare a cooperării inter-instituţionale în cazul evenimentelor de amploare, cu victime multiple;

- modului de organizare, desfășurare și coordonare unitară a acțiunilor de  salvare și evacuare a persoanelor din zona afectată, în prezenţa fumului şi a gazelor toxice, precum și a acțiunilor de localizare şi lichidare a incendiului;

- fluxului informațional-decizional la nivelul structurilor antrenate;

- funcționării tehnicii de intervenție, a modului de lucru cu echipamentele din dotare și cu tehnica de comunicații;

- modului de cunoaștere a raionului de intervenție, a riscurilor existente și a documentelor operative.

Evenimentul a fost anunțat încă din cursul zilei de joi, șoferii fiind sfătuiți să nu folosească această parcare între orele 19 și 22.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Excelenta idee!
E chestie de timp pana unei electrice ii vor bubui acumulatorii. Din cate am vazut electricelor nu prea ai ce le face, maturi scrumul si asta a fost, ai avut ghinion! E o chestie de timp pana una pe gaz (se aude, taximetristilor?!) va faca bum. Repet, felicitari comenzii detasamentului de pompieri, au anticipat corect viitorul! P,S, Cu electricele e simplu, au numere verzi, le vezi/stii, le poti interzice usor accesul. Cele pe gaz ar trebui obligate sa aiba colante pe usi/capote, sa stii cu ce ai de-a face. Parca astea n-au voie in parcari subterane?!
Postat 25 Noiembrie 2023, 19:22 de pinonel
Pompierii au ales greșit parcarea pentru un astfel de exercițiu, din moment ce faptele au indicat deja funcționarea în bună regulă a dotărilor specifice.
Ar fi trebuit un amplu exercițiu al ISU, cu ambulanțe și elicopterul SMURD, la parcarea "germenilor Micula din str. Iosif Vulcan, construită pentru ei de către municipalitate pe banii orădenilor. Acolo se va întâmpla foarte posibil o "minune" cu artificii, explozii și foc mare, pe care nici "Minunea Izvoarelor" nu-l va putea stinge fără intervenția "organelor".
Postat 24 Noiembrie 2023, 09:14 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON