URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Iulie 2022, 08:58

Cine sunt noii membri ai Consiliului Superior al Magistraturii și câte voturi au strâns candidații din Bihor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Judecătorii şi procurorii din ţară şi-au desemnat reprezentanţii în viitorul Consiliu Superior al Magistraturii, însă pe lista celor 14 noi membri nu se află cei doi candidaţi din Bihor, judecătoarea Natalia Gherman, respectiv procurorul militar Liviu Lascu. Cei doi magistraţi nu au strâns suficiente voturi.

Câştigătorii

Conform listei făcute publice, joi, de CSM, pe lista noilor membri din Secţia pentru judecători se află Daniel Grădinaru, președintele Secției penale a Înaltei Curți de Casație și Justiție, şi colega acestuia, Denisa Stănişor, preşedinta Secţiei de contencios administrativ şi fiscal, Liviu Odagiu, președintele Curții de Apel Alba, Raluca Elena Costache, vicepreședinte al Curţii de Apel Bucureşti, şi Ramona Grațiela Milu, judecător la Curtea de Apel Brașov.

Tribunalele din ţară sunt reprezentate de judecătorii Laura Radu, președinta și purtătoarea de cuvânt a Tribunalului București, şi Mihai Ghica, judecător la Secția penală a Tribunalului Cluj.

Magistraţii de la judecătoriile din ţară i-au votat în CSM pe Claudiu Drăgușin, judecător la Sectorul 4 București, şi Alin Ene, președintele Judecătoriei Ploiești.

Secţia pentru procurori va fi formată din Daniel Horodniceanu, fost șef DIICOT, Emilia Ion, procuror adjunct la Parchetul Curții de Apel București, Bogdan Staicu, șeful Parchetului Tribunalului București, omologul său din Braşov, procurorul şef Claudiu Sandu, și Cătălina Sântion, procuror șef la Parchetului Sectorului 3 București.

Un CSM echilibrat

Printre candidaţi s-au numărat şi doi magistraţi din Bihor, judecătoarea Natalia Gherman, de la Judecătoria Oradea, care a strâns 334 voturi, şi colonelul magistrat Liviu Lascu, şeful Parchetului de pe lângă Tribunalul Militar Cluj, care a primit 139 voturi.

Bihorenii au strâns voturi insuficiente pentru a fi aleşi în viitorul CSM, care îşi va intra în atribuţii de anul viitor.

Cei doi, după cum a relatat BIHOREANUL, militau pentru o reformă reală a sistemului judiciar. În proiectele de candidatură, magistraţii au pus în discuţie problemele cronice ale Justiţiei, cum este lipsa de personal, volumul de lucru disproporţionat între instanţe şi parchete de acelaşi rang, inexistenţa unei consultări reale a corpului magistraţilor la elaborarea strategiilor publice în justiţie, dar şi problema controversată a pensiilor de serviciu, mai mari ca salariile, motiv pentru care mulţi se retrag înainte de vreme din activitate.

„Era oarecum de aşteptat. Candidatul din Bucureşti avea un bazin electoral imens, aproape un sfert din ţară, iar cel din Brașov e într-o asociaţie profesională, ceea ce a cântărit mult la vot”, spune, acum, procurorul militar Liviu Lascu.

Dacă în actualul CSM magistraţii conservatori sunt majoritari, cert este că viitorul Consiliu se arată mai echilibrat, numărul magistraţilor reformatori fiind mai mare.

Printre aceştia, G4Media i-a enumerat pe Ramona Grațiela Milu, judecător la Curtea de Apel Brașov, şi Mihai Ghica, judecător la Secția penală a Tribunalului Cluj, procurorul Daniel Horodniceanu, fost șef DIICOT, procurorul Claudiu Sandu de la Parchetul județean Brașov, care au protestat împotriva modificărilor PSD la legile Justiției, pe Claudiu Drăgușin, de la Judecătoria Sectorul 4 București, care a semnat memorii pentru independența justiției, şi Alin Ene, președintele Judecătoriei Ploiești, cel care a făcut din instanţă o preferată a internauților prin postările amuzante prin intermediul cărora sunt explicați termenii rigizi din lumea juridică ori diverse situații din activitatea magistraților.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON