URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
05 Aprilie 2018, 10:52

Cine răspunde în cazul în care un autoturism circulă fără rovinietă?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Din momentul introducerii taxei pentru utilizarea drumurilor naţionale, cunoscută sub denumirea simplă de rovinietă, au apărut numeroase probleme juridice cauzate de aplicarea sancţiunilor generate de neplata acesteia.

Astfel, în primii ani, până s-au adaptat dispoziţiile legale la realitate, se aplicau numeroase sancţiuni aceleiaşi persoane în intervale foarte scurte de timp - practic ori de câte ori autoturismul era înregistrat de o cameră se aplica câte o amendă. După aceea, Instanţa Supremă a emis o decizie obligatorie prin care a stabilit că procesele-verbale semnate electronic nu sunt valabile, iar instanţele de judecată, în baza acestei decizii, au anulat sute de mii de sancţiuni dispuse.

De curând, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a mai tranşat o problemă juridică, probabil cea mai importantă, respectiv cine răspunde dacă un autoturism este surprins pe drumurile naţionale fără rovinietă: proprietarul "de drept", respectiv cel care figurează în bazele de date ale autorităţilor, sau proprietarul "de fapt", respectiv cel care a cumpărat autoturismul dar nu a efectuat încă formalităţile legale pentru înmatriculare?

Problema de drept a apărut din faptul că, în România, spre deosebire de alte ţări europene, a devenit aproape o modă ca la momentul înstrăinării unui vehicul să nu se parcurgă toate operaţiunile de transmitere a proprietăţii autovehiculului, fapt generat, în principal, de numeroasele schimbări privind taxele de mediu, noul proprietar circulând cu autoturismul înmatriculat pe fostul sau unul dintre foştii proprietari.

Având în vedere această problemă generalizată, adaptându-se specificului societăţii româneşti, Instanţa Supremă a stabilit că în cazul transmiterii dreptului de proprietate asupra vehiculului, fostul proprietar pierde calitatea de utilizator şi de subiect activ al contravenţiei, constând în fapta de a circula fără rovinietă valabilă. De asemenea, Înalta Curte a  hotărât că dovada transmiterii dreptului de proprietate se face potrivit dreptului comun.

Mai precis, prin această decizie care va deveni obligatorie din momentul publicării în Monitorul Oficial, s-a stabilit că amenzile aplicate unei persoane care a vândut autoturismul vor fi anulate de instanţă dacă această persoană poate dovedi vânzarea, chiar dacă nu s-au făcut formalităţile de înmatriculare a noului proprietar.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON