URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 11 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Pe 9 iunie, românii îşi vor alege nu doar primarii, ci şi eurodeputaţii. Suntem tentaţi să ignorăm importanţa scrutinului european, deşi afacerile europene sunt de fapt afaceri interne, ale noastre. Ne privesc direct, căci şi noi putem hotărî cum sunt gestionate, trimiţând în PE 33 de reprezentanţi şi având un comisar în executivul Uniunii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Februarie 2023, 13:56

Cinci bărbați au fost reținuți de polițiștii din Bihor, pentru infracțiuni cu carduri. Vezi cum acționau! (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cinci persoane au fost reținute de polițiștii bihoreni, în urma a 9 percheziții făcute de polițiști și procurorii DIICOT. 

Potrivit unor comunicate transmise joi de Poliția Bihor și de DIICOT, perchezițiile s-au derulat în cursul zilei de miercuri, când polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Oradea - Serviciul de Combatere a Criminalității Informatice, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Oradea, au efectuat 9 percheziții domiciliare, în județele Arad și Timiș, la locuințele a 8 persoane.

„Din cercetări a reieșit că, din 2022 și până în prezent, persoanele bănuite, cu vârste cuprinse între 22 și 40 de ani, din județele Arad și Timiș, ar fi constituit un grup infracțional organizat, în scopul comiterii infracțiunii de efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos.

Bărbații sunt bănuiți că ar fi obținut, în mod fraudulos, datele de identificare ale unor instrumente de plată electronică emise de instituții financiar-bancare dintr-o țară a Uniunii Europene, pe care le-ar fi înrolat într-o aplicație de plată electronică, instalată pe dispozitive mobile și ar fi achiziționat, astfel, de la diverși comercianți din municipiile Oradea, Arad, Timișoara și Deva, telefoane mobile de ultimă generație, laptopuri performante și alte produse electronice, în valoare totală de 493.018,49 de lei”, arată comunicatul.

Ca să-și ascundă urmele, membrii grupului au generat, prin intermediul unei aplicații dedicate plăților online, carduri virtuale emise de furnizorii de servicii financiare. Ulterior, cardurile au fost folosite la cumpărături.

O parte dintre produsele furate au fost vândute către persoane de bună credință, spun polițiștii, iar o altă parte au fost descoperite în urma perchezițiilor, la domiciliile unora dintre membrii grupării.

„În cadrul perchezițiilor domiciliare efectuate pentru documentarea și probarea activității infracționale a bănuiților, au fost identificate și ridicate, în vederea continuării cercetărilor, 17 telefoane mobile, 7 laptopuri, o tabletă, un hard-disk, 4 unități flash, 21 de cartele SIM, carduri bancare, 10.900 de euro și 2.500 de lei, documente de identitate, în legătură cu care există suspiciunea că ar fi fost falsificate și 92 de grame de pulbere cristalizată”, mai arată Poliția Bihor.

La finalizarea perchezițiilor, 6 persoane au fost conduse la sediul DIICOT - Oradea pentru audieri, iar ulterior, față de cinci dintre acestea, procurorii au dispus reținerea pentru 24 de ore, în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliție Județean Bihor.

Trei dintre membrii grupării au fost prezentați, joi, în fața judecătorilor de la Tribunalul Bihor, cu propunere de arestare preventivă. 

„Pentru alți 2 bănuiți, procurorul a dispus luarea măsurii controlului judiciar, pentru 60 de zile”, mai arată Poliția.

Acțiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române, de sprijinul jandarmilor Brigăzii Mobile Timișoara și ai Inspectoratului de Jandarmi Județean Bihor.

Vagabonzi cu state vechi

Gruparea, după cum a aflat BIHOREANUL, a reuşit să strângă 100.000 euro în decurs de 20 zile, cumpărând produse electronice din magazine Altex şi Media Galaxy din Oradea, Arad şi Timişoara.

Cele două persoane plasate sub control judiciar ar fi fost complici la comiterea faptelor, beneficiarii afacerii fiind trei personaje cunoscute în lumea interlopă arădeană, şi care acum au fost prezentaţi la Tribunalul Bihor cu propunere de arestare preventivă.

Unul este Claudiu Călin, condamnat în trecut pentru furturi, iar în prezent bănuit şi de trafic de stupefiante, în locuinţa lui fiind găsite, de altfel, şi cele 92 de grame de pulbere cristalizată.

Cel de-al doilea, Sebastian Târsan, e şi el client vechi al anchetatorilor, fiind judecat deja, alături de patru persoane pentru contrabandă, într-un caz despre care a relatat şi BIHOREANUL. Esta vorba despre cele două transporturi cu aproape 200.000 de pachete de ţigări de contrabandă, pornite din Bihor spre judeţul Arad, şi descoperite abandonate pe un câmp din localitatea Hălmagiu.

Cel mai celebru e, de departe, Gheorghe Adrian Stan, zis "Topa". Fost membru al grupării "împăratului" Uţu Rohozneanu, Stan e cunoscut ca lider al unei grupări implicate în importul şi distribuţia de droguri şi de ţigări, având un cazier impresionant, cu condamnări atât în ţară cât şi în străinătate, culminând cu cea din 2018, când a fost prins la intrarea în Anglia cu peste 40 kg de marijuana şi cocaină sub scaunul maşinii pe care o conducea. 

Atât Târsan cât şi Stan sunt apropiaţi ai lui Cosmin Mladin, considerat cel mai mare contrabandist din vestul ţării. Gruparea lui Mladin, din care face parte şi cunoscutul contrabandist din Bihor Petru Neagrău, patronul clubului Vox din Salonta, este bănuită că ar avea legătură cu asasinatul cu bombă de la Arad, soldat în primăvara anului trecut cu moartea omului de afaceri Ioan Crişan, patron al unei ferme piscicole şi printre puţinii crescători de somni africani din Europa de Est.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Deah...
Unor Orădeni le-ați dat palpitații, acum s-au ușurat că ei unii nu au fost vizați, dar nu se știe.
Postat 09 Februarie 2023, 23:28 de Morometul
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6364 RON
  • 1 EUR = 4.9753 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON