URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Ianuarie 2022, 08:01

Interlop pe goană: Cum a ajuns Petru Neagrău, patronul clubului Vox din Salonta, să fie dat în urmărire generală

Interlop pe goană: Cum a ajuns Petru Neagrău, patronul clubului Vox din Salonta, să fie dat în urmărire generală WANTED. Petru Marius Neagrău a scăpat ani în şir de anchetele pentru afacerile ilegale cu ţigări, dar s-a "ars" din cauza traficului cu migranţi. Bărbatul are şi cetăţenie ungară, iar anchetatorii au informaţii că a fugit în ţara vecină, unde se legitimează cu paşaport emis pe numele de Neagrău Péter Máriusz. De altfel, spun sursele BIHOREANULUI, tot cu paşaportul unguresc a încercat să plece, fără să reuşească, şi în SUA, unde a mai ajuns şi în trecut, imortalizându-se lângă mormântul "mentorului" Al Capone
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un om de afaceri din Salonta e căutat în toată Europa, numele şi fotografia fiindu-i postate pe site-ul Poliţiei Române la rubrica Persoane Urmărite. Este patronul clubului Vox, Petru Marius Neagrău, condamnat definitiv luna trecută la 3 ani şi 2 luni de detenţie pentru trafic de migranţi. Atât că, în loc să se prezinte la penitenciar, a dispărut!

Omul n-a făcut decât să-şi îngreuneze situaţia, căci, după cum a aflat BIHOREANUL, pe lângă dosarul în care a fost deja condamnat, e protagonist într-un nou proces şi în alte două anchete, toate pentru contrabandă cu ţigări.

1.000 de euro pe cap de migrant

Neagrău a fost trimis în judecată în 2015, alături de încă trei persoane - Gabriel Gheorghe Moldovan, Ankar Wasim şi Enkar Wadah -, toate acuzate că facilitau trecerea ilegală a frontierei cu Ungaria unor migranţi sirieni de la care încasau câte 1.000 - 1.500 euro.

Deşi nu au putut dovedi că au acţionat ca un grup organizat, judecătorii au stabilit, totuşi, că bărbatul de 43 de ani a fost creierul afacerii. El a ales traseele şi a organizat transportul migranţilor pe ruta România - Ungaria - Germania, acţionând ca antemergător între Arad şi Salonta, ca să-l poată preveni pe şoferul transportator de eventuale controale în trafic, ulterior coordonând şi călăuza maghiară care trecea migranţii peste graniţă, pentru ca acesta să-i poată duce la destinaţie. 

Procesul pornit de procurorii DIICOT pe numele celor patru s-a terminat abia după 6 ani, când, pe 10 decembrie 2021, Curtea de Apel Oradea l-a condamnat pe Neagrău la 3 ani şi 2 luni de închisoare cu executare.

Cu averea sub sechestru

Decât să ajungă după gratii, salontanul a preferat să fugă, asta şi fiindcă, după un deceniu în care şi-a văzut nestingherit de contrabanda cu ţigări, în ultima perioadă i s-a "înfundat". Vara trecută, pe 13 iulie 2021, Neagrău şi un amic, Erdei Robert, unul dintre cei mai cunoscuţi latifundiari ai Salontei, au fost duşi cu mandat de aducere la Bucureşti, ca suspecţi pentru contrabandă cu ţigări, iar primul s-a ales cu averea sechestrată. 

S-a întâmplat în urma unei uriaşe acţiuni declanşate de DIICOT, într-un dosar privind o grupare coordonată de Cosmin Mladin, considerat cel mai mare contrabandist din vestul ţării. Gruparea alimenta piaţa europeană cu ţigări de contrabandă din Ucraina, Serbia şi Republica Moldova şi era bănuită că ar avea legătură cu asasinatul cu bombă de la Arad, soldat în primăvara anului trecut cu moartea omului de afaceri Ioan Crişan, patron al unei ferme piscicole şi printre puţinii crescători de somni africani din Europa de Est. 

Crişan a murit după ce maşina pe care o conducea a explodat din cauza unei bombe acţionate de la distanţă, la câteva zile după ce poliţiştii din Arad au reuşit să confişte 600 de baxuri de ţigări de contrabandă dintr-un TIR, captură ce ar fi fost făcută, după cum a relatat presa, în urma unui pont oferit chiar de Crişan. 

În anchetă şi la Salonta

Salontanul era luat în vizor şi de procurorii Parchetului local, tot pentru contrabandă cu ţigări, într-un dosar vizând două incidente în care a fost implicat în 2019. Primul s-a consumat pe raza localităţii Marţihaz în seara de 21 ianuarie, când, aflat la volanul unui Volkswagen Sharan înmatriculat în Arad, Neagrău a ignorat semnalele de oprire ale unui echipaj de Poliţie şi a fugit, abandonând în curtea unui amic maşina în care poliţiştii au găsit 15.000 de pachete de ţigări. 

S-a întors la ea după o jumătate de oră, încercând să-i înduplece pe oamenii legii să-i returneze ţigările şi să-l ierte, ca să nu ajungă la închisoare. Pentru că s-a lovit de refuz, a fugit, urcându-se într-o altă maşină, condusă de un om de încredere, Gabriel Gheorghe Morgovan, condamnat alături de el şi în dosarul pentru trafic de migranţi. 

Livrare la ABC

Ulterior, în noiembrie 2019, Neagrău a comis-o din nou. A fost dibuit ca antemergător pentru o Skoda ce transporta 3.500 de pachete de ţigări, urmărită de poliţiştii de frontieră în Ciumeghiu, tot pentru că şoferul a refuzat să oprească la semnalele lor. 

Bărbatul de la volan, zic anchetatorii, a abandonat maşina în faţa unui ABC şi a fugit, pitindu-se în BMW-ul cu care Neagrău urmărea transportul şi cu care cei doi au dispărut de la faţa locului. Şoferul maşinii nu a fost identificat nici până azi, însă proprietarul s-a dovedit a fi tocmai patronul magazinului, George-Nicuşor Mateaş, fin de botez al lui Neagrău, care a şi ieşit să discute cu poliţiştii de frontieră, rugându-i să-i înapoieze cheile şi bunurile din maşină, susţinând că le-ar fi uitat când o împrumutase, mai devreme, unui prieten al cărui nume a refuzat, însă, să-l dezvăluie. Cei doi au fost puşi sub învinuire, pentru contrabandă, iar cauza se află încă în anchetă.

Salontanul a mai fost inculpat într-un caz al DIICOT Oradea în care au fost trimise în judecată, în 2017, în total 24 de persoane, pentru constituire de grup infracţional organizat şi contrabandă. Dosarul a fost returnat, însă, în octombrie 2018 procurorilor, pe motiv că în rechizitoriu nu sunt descrise clar faptele imputate fiecărui inculpat, iar de atunci DIICOT nu l-a mai trimis în faţa instanţei, până azi.

Dovedit cu sms-uri

Numele lui Neagrău apare şi într-un alt dosar de contrabandă, de astă dată alături de doi fraţi din Suceava, Ionuţ şi Toader Titiene. Pe 3 noiembrie 2020, acesta din urmă a fost prins după o urmărire ca-n filme, la volanul unui Volkswagen Touareg cu numere bulgăreşti, cu care încercase să scape de un control în trafic pe DN79, dar s-a împotmolit în câmp. 

De ce a fugit, anchetatorii au aflat abia mai târziu, după percheziţia informatică a telefonului, în care au găsit conversaţia purtată cu Neagrău, aceasta indicând că salontanul le-a comandat 44 de baxuri de Marble şi 11 baxuri de Compliment. Tot din datele culese din telefon, procurorii au aflat că Neagrău le-a achitat celor doi fraţi suceveni 39.630 euro pentru ţigările care i-au fost livrate la casa părintească din Homorog, zonă din care maşina a ieşit pe DN79 pe 3 noiembrie. Din anchetă a reieşit că Ionuţ Titiene a participat şi el la transport, la volanul unui Opel Insignia Sports Tourer, iar după prinderea fratelui său s-a întors în zona în care locuieşte Neagrău, unde a rămas peste noapte. 

Schema cu tata

Povestea nu s-a terminat aici. Ca un făcut, pe 3 noiembrie, fix când procurorii se pregăteau să-i percheziţioneze casa părinţilor, Neagrău s-a prezentat la sediul Poliţiei din Salonta, cerând ajutor ca să-şi caute tatăl septuagenar, care ar fi dispărut. Fiind vorba despre o persoană în vârstă, a fost angrenat tot personalul disponibil, atât cel din Salonta, cât şi din zona învecinată, care au căutat toată noaptea, aşa că procurorii au fost obligaţi să renunţe la acţiunea iniţială. Atât doar că tatăl afaceristului a apărut a doua zi dimineaţa, viu şi nevătămat, când percheziţia nu-şi mai avea rostul, conform informaţiilor primite de anchetatori ţigările fiind deja distribuite!

În schimb, procurorii au recurs la o metodă inedită, realizând o serie de experimente judiciare prin care au dovedit că în Touareg şi în Opel, cele două maşini cu care veniseră fraţii Titiene, încăpea lejer uriaşa cantitate de ţigări despre care "vorbeau" sms-urile din telefoanele celor trei suspecţi, mai ales că Touareg-ul avea şi bancheta din spate scoasă. 

Din nou la judecată

Atât sucevenii, cât şi salontanul au uzat de dreptul la tăcere în timpul anchetei, fiind trimişi în judecată pe 3 decembrie anul trecut, cu câteva zile înainte ca Neagrău să dispară. 

Pentru că salontanul e deţinut fugar, iar în timpul anchetei instanţele au refuzat să aprobe arestarea sa preventivă, pe 23 decembrie, la solicitarea procurorilor, pe numele lui a fost emis şi un mandat european de arestare, în baza căruia poate fi urmărit internaţional. Situaţie care, desigur, nu va fi în avantajul lui, ba dimpotrivă, riscă o pedeapsă şi mai grea pentru că a încercat să scape de "braţul lung al legii".


ALUNECOS
Cercetat, dar scăpat

Petru Marius Neagrău a pozat ani la rând ca om de afaceri onorabil. E proprietar a sute de hectare de teren agricol pentru care încasează şi azi subvenţii APIA şi patron de local care, până în 2019, a fost unul în vogă în Salonta. 

Totul este, însă, doar de faţadă, căci clubul Vox, de pildă, a funcţionat mai mult ca acoperire, fiind folosit de Neagrău ca loc de întâlnire cu furnizorii şi clienţii ţigărilor de contrabandă, afacere pentru care a fost permanent în atenţia organelor de anchetă, însă niciodată dovedit. Asta poate şi pentru că, zic sursele BIHOREANULUI, în cercul de apropiaţi, el s-a lăudat în mai multe rânduri că ar beneficia de protecţie din partea unor oameni ai legii în schimbul unor trataţii în club ori al unor cotizaţii.

În 2010, de pildă, poliţiştii au descoperit peste 14.000 de pachete de ţigări în valoare de 115.000 lei ascunse pe proprietăţile lui Neagrău şi ale concubinei sale, însă, în final, interlopul a scăpat cu o simplă amendă, căci acuzaţia de contrabandă a fost schimbată cu cea de încălcare a Codului fiscal, prin deţinerea de peste 10.000 de ţigarete nemarcate corespunzător în afara antrepozitului fiscal, iar el a plătit paguba constatată. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Poliția din Salonta nu face nimic cu protejați Cerbului
( Buz Andrei) Bai culdusule de Roxin , nu mai pune vina pe noi , realitatea e alta ,cei mai mari contrabandiști de tigari din Bihor sunt fini tai fam. Farkas si Chira Adrian, la care le ții spatele , tu cu locotenenți tai care te mai asculta dintre ei . Iar de păcănele nu mai vorbi ți-ai jucat toti bani , te tine nevastata si soacrata???? Iar dupa fabrica de la SATU Mare vor fi ridicați si fini tai impreuna cu Chira Adrian. Acuma ce explicați o sa le dai la domnii procurori.
Postat 20 Ianuarie 2022, 22:55 de BorzCrina
Mai avem unul protejat!
Bun Andrei Marian este primul in top Salonta la dosare penale! Este de neatins, ii bate pe politistii care ii deranjeaza activitatea infractionala (contrabanda, mai nou si trafic de perspane) Moldovan Tiberiu sluga lui investeste sute de milioane la pacanele, si-a facut casa, merge contrabanda!
Postat 20 Ianuarie 2022, 16:18 de Cryna
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON