URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 10 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Pe 9 iunie, românii îşi vor alege nu doar primarii, ci şi eurodeputaţii. Suntem tentaţi să ignorăm importanţa scrutinului european, deşi afacerile europene sunt de fapt afaceri interne, ale noastre. Ne privesc direct, căci şi noi putem hotărî cum sunt gestionate, trimiţând în PE 33 de reprezentanţi şi având un comisar în executivul Uniunii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Februarie 2022, 12:03

Percheziţii în Bihor, Arad şi Timiş într-un dosar de contrabandă cu ţigări. Cinci persoane au fost arestate preventiv (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cinci bărbați au fost arestați preventiv duminică, în urma mai multor perchezitii efectuate în Bihor, Arad și Timiș, în cadrul unei anchete care priveşte o reţea profilată pe contrabanda cu ţigări. Ancheta a început anul trecut, după ce două transporturi cu aproape 200.000 de pachete de ţigări netimbrate, pornite din Bihor spre judeţul Arad, au fost găsite abandonate în Hălmagiu.

Potrivit ofiţerului de presă al Poliţiei Arad, Claudia Iuga, percheziţiile au fost declanşate de poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Arad şi s-au desfăşurat în dimineața zilei de 5 februarie, la mai multe adrese din municipiul Arad și localitățile Hălmagiu, Măgulicea, Fântânele (județul Arad), municipiul Timișoara și municipiul Oradea. Acţiunea s-a realizat cu sprijinul polițiștilor Secției 10 Rurală Gurahonț, Serviciului pentru Acțiuni Speciale și Direcției de Operațiuni Speciale.

"În baza probatoriului și a activităților desfășurate, au fost identificați 5 bărbați cu vârste între 20-39 de ani, bănuiți de contrabandă calificată, care, în perioada august-septembrie 2021, ar fi deținut și transportat, din județul Bihor, 105.008 pachete de contrabandă, netimbrate", spune sursa citată. 

Din această cantitate, 82.265 pachete de ţigarete marca NZ Gold, din Belarus, au fost găsite de polițiști în data de 8 august 2021, într-un autotren cu numere de înmatriculare maghiare, abandonat în faţa unei biserici din comuna Hălmagiu.

Şoferul camionului dispăruse, însă poliţiştii au prelevat mai multe probe biologice și urme papilare, pentru a-l putea identifica. În aceeaşi zi, echipaje ale Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au efectuat 14 percheziții domiciliare în comună, ridicând 400 de pachete cu țigarete netimbrate sau timbrate necorespunzător, 7.980 de lei și 10.900 de euro. 

În timpul anchetei coordonate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Gurahonţ s-a stabilit că transportul a pornit din Bihor, din zona Staţiunii Băile Felix, fiind surprins de camerele de supraveghere pe tot traseul parcurs. 

Contrabandiştii nu s-au oprit. O lună mai târziu, pe 4 septembrie, alte 22.714 de pachete de țigări de contrabandă au fost găsite abandonate în saci de plastic la liziera unei păduri situate între localitățile Hălmagiu și Hălmăgel (foto jos)

Cei 5 bărbați reţinuţi sâmbătă pentru contrabandă calificată au fost prezentaţi duminică la Judecătoria Gurahonţ, cu propunere de arestare preventivă. Solicitarea a şi fost admisă de judecătorul de drepturi şi libertăţi, care a emis pe numele lor mandate de arestare preventivă pentru câte 30 de zile.

Potrivit unor surse judiciare, patru dintre persoanele arestate sunt din judeţul Arad, iar una este din judeţul Hunedoara.

Ziariştii aradon.ro susţin că printre cei trimişi în spatele gratiilor se numără un şofer de TIR, Sebastian Tarsan, care primăvara trecută a fost prins de poliţişti cu 600 de baxuri de ţigări în trafic. Tot între cei arestaţi se află un fost poliţist de frontieră de la PTF Vărşand, Victor Tonţa, condamnat cu suspendare în trecut pentru că a sustras un pistol şi două cartuşe din incinta punctului de trecere a frontierei în care lucra, respectiv Marius Sbârcea, membru în gruparea coordonată de Cosmin Mladin, considerat cel mai mare contrabandist din vestul ţării. Gruparea lui Mladin, din care face parte şi un cunoscut traficant de ţigări din Bihor, Petru Neagrău, patronul clubului Vox din Salonta, este bănuită că ar avea legătură cu asasinatul cu bombă de la Arad, soldat în primăvara anului trecut cu moartea omului de afaceri Ioan Crişan, patron al unei ferme piscicole şi printre puţinii crescători de somni africani din Europa de Est.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6364 RON
  • 1 EUR = 4.9753 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON