URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
09 August 2018, 14:58

Centură pentru Biharia: Primăria Oradea va cofinanţa lucrările la o şosea ocolitoare pentru satul vecin (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Veşti bune pentru locuitorii din Biharia, satul vecin Oradiei: în câţiva ani, nu vor mai trebui să suporte gălăgia şi praful provocat de cele 14.000 de vehicule care traversează localitatea în 24 de ore!

Într-o conferinţă de presă comună, susţinută joi, primarul Oradiei Ilie Bolojan şi primăriţa din Biharia, Nagy Gizella, au anunţat că vor colabora pentru realizarea unei şosele de centură prin estul Bihariei, mai precis pe partea spre Cauaceu.

Centură de milioane

Investiţia se va face distinct de drumul de legătură între Oradea şi Autostrada Transilvania, care trece şi pe teritoriul Bihariei, dar prin partea vestică. Acest drum cu 4 benzi implică exproprierea a 10 hectare de pământ din comuna vecină, în valoare de 250.000 lei, sumă plătită de către Primăria Biharia.

"Aşa este omul, vrea tot mai mult şi noi suntem la fel. Dacă am obţinut o centură, de ce să nu obţinem şi alta?", a declarat Nagy, arătând că, practic, Biharia a profitat de faptul că Oradea avea nevoie de aprobarea, dar şi de banii Consiliului Local vecin.

În acest context, primăriţa şi directorul Zonei Metropolitane Oradea, Adrian Foghiş, au început discuţiile pentru realizarea unei şosele de centură în partea opusă, drum menit să preia traficul greu care astăzi se desfăşoară pe DN 19, între Oradea şi Satu Mare, dar şi maşinile ori camioanele care vin dinspre Sălard, pe DN 19E. Iniţial, centura ar fi trebuit făcută paralel cu drumul de legătură, dar CFR nu şi-a dat acordul, ţinând cont că linia de cale ferată trece prin apropiere.

Drumul va avea două benzi, o lungime de 5,5 km şi va costa circa 5 milioane euro. Potrivit lui Bolojan, se estimează că 10% din valoare, adică 500.000 euro, vor costa exproprierile necesare acestei investiţii.

"Vom căuta o formulă de finanţare pe bani europeni în cursul anului viitor sau din alte surse. În caz că niciuna nu va fi fezabilă, în 2020 cel târziu realizăm această centură a comunei Biharia din bugetele locale ale celor două localităţi", a declarat Ilie Bolojan. Pentru a putea plăti lucrări în afara teritoriului său, Oradea va creşte, practic, contribuţia achitată în ZMO.

Pentru navetişti

Primarul Oradiei a explicat şi de ce municipiul este interesat de acest drum: resursa umană. Fără centura ocolitoare, maşinile stau prea mult în traficul din Biharia, a arătat primarul Oradiei, şi, astfel, oamenii nu sunt defel încurajaţi să facă naveta pentru a lucra în fabricile din oraş, care duc lipsă de muncitori.

"Cu cât oamenii ajung mai uşor în Oradea, cu atât vor veni mai mulţi. Avem un interes legitim şi strategic de a îmbunătăţi conectarea oraşului la ZMO. (...) Nu am locuinţă în Biharia, nici părinţi acolo, nu pot fi suspectat de interese personale", a declarat Bolojan, amintind că municipalitatea are în plan şi modernizarea drumului prin Podgoria spre Oşorhei şi caută soluţii pentru realizarea unui drum nou spre Sânmartin.

Pe de altă parte, Gizella Nagy a arătat că localnicii se vor bucura enorm pentru ambele investiţii, deoarece în prezent traficul aglomerat prin sat îi terorizează. "Este foarte grea viaţa în Biharia din cauza traficului greu, trebuie să stai 5-6 minute pentru a traversa strada", a explicat primăriţa.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
Bihoreanoradean
Dacia a zis că pleacă dacă nu face autostrada Pitești-Sibiu, Dacia înseamnă 3% din pib. In Maroc le-au făcut autostradă și cale ferată. . Bun exemplu???
Postat 10 August 2018, 10:38 de Sandu1206
E clar!
Asa cum psd-ul are un electorat cu un IQ din doua cifre, asa are si birtinezul niste sustinatori, cum sa spun, ,,naivi"! Orice argumente le-ai aduce, ei o tin pe-a lor, ,,dragnea sa traiasca!", respectiv ,,bravo, bolojan!" Am spus-o de ,,n" ori, cum de Sebes-Alba a atras investitii de peste 1 mld(miliard!) de euro?! Si nu galbejiti, companii de top din Vest! Au 12.000 de locuitori, nu sunt langa autostrazile unguresti, psd-ul le pune cate piedici poate si cu toate astea sunt peste Oradea! Sebesul are o dezvoltare sanatoasa, orasul este pe plus, Oradea in schimb are o datorie istorica, esalonata pe mai multe generatii! Niciun simpatizant al birtinezului nu poate raspunde cu argumente, dar sa injure si sa jigneasca pe cei care le critica idolul, nu ezita! Cam asa si psd-istii lui dragnea, nu degeaba au fost infratiti in usl, aveau acelasi genom...
Postat 10 August 2018, 09:35 de pinonel
Sandu
La sa exemplul cu BMW că nu are nici o legătură cu autostrada: daca erau cu adevărat interesați de Romania, veneau într-un oras de langa granita (Oradea e exemplul cel mai bun) si aveau acces direct pe autostrada din Ungaria..
Postat 10 August 2018, 07:22 de User anonimizat
Bihoreanoradean
Pt asta se face , centura biharia legata la autostradă și la Oradea. Dar datorită guvernanților autostrada mai așteaptă. Dacă astea ar fi fost făcute, BMW ar fi venit la noi. Ungurii Sunt la granița cu 3 autostrăzi.si centura București mai așteaptă.
Postat 10 August 2018, 01:00 de Sandu1206
Centralizare/descentralizare
În loc să încurajăm investitorii să meargă și in județ, acolo unde există forța de muncă dar nu sunt job-uri, preferam să-i înghesuim pe țărani in Oradea de parcă nu e destul de sufocat orașul.. Cum ar fi sa mutam fabricile cu plusvaloare mica și consumatoare de muncitori necalificati mai pe sate iar in oraș să rămână doar acei investitori care aduc valoare cu adevărat.. atât economiei locale cât și în buzunarele orădenilor?
Postat 10 August 2018, 00:17 de User anonimizat
MATEMATICA
500000 EURO impartit la 10 Ha inseamna 5 euro/m2 din care 250000 lei platiti de primaria Biharia!
Postat 09 August 2018, 22:28 de gigi-duru
CrisDumi
Cunoști tu legile, mai bine că alții??
Postat 09 August 2018, 17:54 de Sandu1206
Biharia e comună, nicidecum un sat.
Conform legii, o localitate nu poate finanța lucrări ale căror beneficiar este o alta. Proprietăți diferite ... bani diferiți !?! Poate doar Consiliul județean și Guvernul, ca alocări de sprijin bugetar, punctual și îndelung avizate !?! Mă mir că Nagy nu a aflat încă ... că Bolojan bate câmpii adeseori.
Postat 09 August 2018, 17:44 de CrisDumi
!
Cele doua giratii de record mi se par mult prea aproape de limita comunei Biharia si limiteaza astfel extindrea localitatii mai ales spre Oradea. In rest nimic extraordinar caci vorbim de lucruri demult descoperite in lumea din vecinatate acolo unde cetatenii vegheaza asupra cheltuirii taxelor si impozitelor pe care le platesc si unde politicienii nu isi permit sa fure la nivelul la care o fac politrucii nostrii!
Postat 09 August 2018, 17:28 de scortosul
?!
10ha=100.000 de mp. Despagubire, 250.000 de lei. Rezulta ca pt. 1 mp se vor acorda 2,50 lei!!! Unde naiba ati mai auzit voi sa se vanda un metru patrat intr-o suprafata compacta cu 2,50lei?! Ce bine se intelege birtinezul cu ungurii pe spinarea populenilor! Si nea ile, lasa tampenia cu timpul petrecut cu naveta si spune-o p-a dreapta: ai adus numai saracii in parcul ala de distractii, saracii care platesc la salariul minim, ca asa e in orezariile de unde vin! Ce zici, daca ar ,,sari" cu 1500 de euro/lunar, ar mai fi deficit al fortei de munca?!
Postat 09 August 2018, 17:08 de pinonel
Da
Absolut corect
Postat 09 August 2018, 15:07 de Sandu1206
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON