URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Septembrie 2020, 15:20

Centenarul reînfiinţării Episcopiei Ortodoxe va fi sărbătorit prin sfinţirea Catedralei din Oradea şi a noii biserici de la Izbuc

Centenarul reînfiinţării Episcopiei Ortodoxe va fi sărbătorit prin sfinţirea Catedralei din Oradea şi a noii biserici de la Izbuc (sursa foto: Episcopia Ortodoxă a Oradiei)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei a anunţat, vineri, că împlinirea a 100 de ani de la reînfiinţarea Eparhiei va fi sărbătorită prin târnosirea (sfinţirea) Catedralei Episcopale "Învierea Domnului" din Oradea şi a noii biserici ridicate la Mănăstirea de la Izbuc, ambele evenimente urmând să aibă loc în condiţii speciale. 

"Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei se află în acest an la binecuvântat ceas aniversar, împlinindu-se 100 de ani de la reînfiinţarea Eparhiei, prin Decretul Regal semnat de Regele Ferdinand I Întregitorul la 30 august 1920. Tot în acest an se împlinesc 340 de ani de la prima atestare documentară oficială a Episcopiei Ortodoxe a Oradiei, în anul 1680, dar şi 325 de ani de la menţionarea Episcopiei Ortodoxe a Oradiei şi a Ierarhului ei de atunci, Efrem, în Diploma Împăratului austriac Leopold I din anul 1695", se arată într-un comunicat transmis de reprezentanţii Episcopiei. 

Sfinţirea noii biserici "Adormirea Maicii Domnului" de la Mănăstirea Izbuc va avea loc, potrivit comunicatului, pe 19 septembrie, în sâmbăta după Înălţarea Sfintei Cruci, iar sfinţirea Catedralei Episcopale "Învierea Domnului" din Oradea va avea loc pe 20 septembrie, în duminica după Înălţarea Sfintei Cruci. La cele două evenimente vor participa "ierarhi ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, oficialităţi centrale, judeţene şi locale, clerici şi credincioşi". 

Alături de autorităţile locale, reprezentanţii Episcopiei au decis un set de măsuri pentru evitarea răspândirii coronavirusului, între care limitarea numărului de persoane care vor intra în catedrală, respectiv în biserică, şi montarea unor ecrane în exteriorul edificiilor, pentru transmiterea slujbelor. "Datorită situaţiei generate de pandemia actuală şi a numărului limitat de locuri de la Catedrala Episcopală din Oradea şi de la biserica nouă a Mănăstirii Izbuc, intrarea în interiorul lăcaşurilor de cult la cele două evenimente liturgice şi sfinţitoare se va face strict pe bază de invitaţie, urmând ca mulţimea clerului şi a credincioşilor să asiste la sfintele slujbe în proximitatea acestora, unde vor putea fi urmărite prin intermediul a două ecrane de mari dimensiuni", se precizează în informare. 

Episcopia Ortodoxă a Oradiei îi roagă pe cei care vor participa să "respecte normele de distanţare fizică şi să poarte în permanenţă masca de protecţie, inclusiv în spaţiile deschise". "La intrarea în sfintele lăcaşuri şi în perimetrul acestora vor fi amplasate puncte de dezinfecţie, unde vor fi puse la dispoziţie măşti de protecţie şi apă potabilă îmbuteliată", mai transmit reprezentanţii Eparhiei. 

Totodată, accesul credincioşilor în Altar pentru închinare, după sfintele slujbe, va fi permis doar cu mască de protecţie şi cu respectarea normelor de distanţare fizică şi a indicaţiilor oferite de personalul clerical, care va direcţiona şi îndruma credincioşii în privinţa modului de închinare. "În mod excepţional, spre a se evita aglomerarea de persoane, închinarea în Sfântul Altar va continua, în condiţiile date, atât la Catedrala Episcopală din Oradea, cât şi la biserica nouă a Mănăstirii Izbuc, timp de o săptămână, până în ziua de duminică, 27 septembrie a.c., inclusiv, în afara programului liturgic", se încheie informarea Episcopiei. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON