URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Iunie 2022, 22:25

Cele mai harnice primării din Luna Curățeniei în Bihor, premiate. Cine sunt câștigătorii campionatului (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Locuitorii din 18 orașe și comune din Bihor au primit răsplata pentru efortul depus în Luna Curățeniei, o campanie inițiată de Consiliului Județean și Ecolect (asociația responsabilă de salubritatea din județ) pentru a stimula colectarea separată a deșeurilor.

În cadrul unei gale care a avut loc miercuri seară, edilii din Bihor au aflat dacă vor putea face investiții cu bani, deloc puțini, primiți de la autoritățile județene.

94 din 100

Amfitrionul evenimentului a fost Mircea Mălan, vicepreședinte al CJ Bihor, președinte al Ecolect și, totodată, inițiatorul acestei campanii județene ajunse la a doua ediție. „Sunteți aici reprezentanții cei mai de seamă ai comunelor și orașelor, cei care ați înțeles că problema salubrității este a întregii comunități”, le-a spus Mălan zecilor de primari adunați în sala de evenimente Palazzo.

Merită menționat că în concursul județean nu s-au înscris doar șase primării din Bihor (Rieni, Lugașu de Jos, Ineu, Finiș, Husasău de Tinca și Șimian), în timp ce în celelalte unități administrativ-teritoriale s-au organizat acțiuni de ecologizare. În total, în tot Bihorul, au avut loc 334 de asemenea evenimente, la care membrii comunităților, în special elevi, au adunat peste 1.300 de tone de gunoaie.

Premii pentru elevi și profesori

Școlarii care au curățat Bihorul, în total peste 11.000, au avut propria lor competiție. Dacă au participat la minimum două acțiuni, alături de eco-clubul înființat cu prilejul acestei campanii în școala lor, au fost automat înscriși în concursul județean Eco-Provocarea.

Prin tragere la sorți, 21 dintre ei au câștigat vouchere la Decathlon în valoare de 1.500 de lei (500 de lei pentru ei, iar 1.000 de lei pentru clubul din care fac parte), premii ce au fost oferite elevilor în prima parte a evenimentului de miercuri seară. De asemenea, și o parte din profesorii lor s-au ales cu premii, primind vouchere la Benvenuti, tot prin tragere la sorți.

După ce a decernat premiile, inspectorul școlar general Horea Abrudan a garantat că eco-cluburile înființate acum vor avea și viitor, profesorii pregătind chiar un calendar al activităților.

Premiu surpriză

Un moment artistic susținut de artiști ai Centrului de Cultură Bihor a prelungit suspansul primarilor, care nu au știut dacă orașele și comunele lor sunt sau nu câștigătoare. Regulamentul campaniei prevede că toate cantitățile de deșeuri colectate separat și transportate gratuit de operatorii de salubritate din Bihor au fost cuantificate, laolaltă cu deșeurile electrice și electronice colectate de firma Bene pe raza primăriilor care au cerut acest lucru. Fiecare categorie de deșeuri a avut o pondere în punctajul final, cele mai valoroase fiind cele reciclabile. La final, cantitățile din fiecare UAT au fost împărțite la numărul de locuitori din respectiva unitate administrativ-teritorială, astfel încât competiția să fie echitabilă.

Organizatorii au ținut rezultatele la secret, deși, după cum a mărturisit Mălan, au existat presiuni, unii primari curioși insistând de zile bune să afle dacă au câștigat sau nu. Informațiile nu au „transpirat”, după cum a subliniat vicele CJ Bihor, așa că surpriza a fost egală pentru toți edilii.

Înainte de a decerna cele 18 premii (câte trei pentru fiecare lot al județului Bihor), Mălan a anunțat și un premiu surpriză: o mașinărie pentru tuns iarbă și buruieni pe suprafețe mari, oferită de firma Best Tools. În urma unei trageri la sorți printre cele 76 de primării necâștigătoare în campionatul curățeniei, mașina va ajunge la Primăria Cărpinet.


În timpul festivității de premiere a câștigătorilor Lunii Curățeniei, au performat în fața invitaților artiști ai Centrului de Cultură Bihor: Iosif Puiu (corepetitor prof. Valentin Lazăr), Georgiana Sabău, Andrea Chișe, Tania Bode, Antonela Ferche-Buțiu și grupul instrumental al orchestrei Rapsodia Bihoreană (coordonat de Liviu Buțiu)

Sâniob, cel mai mare punctaj

Apoi, pe rând pentru fiecare lot, Mircea Mălan a anunțat câștigătorii.

Locurile întâi și premiile de câte 100.000 de lei au ajuns la primăriile Borș, Aleșd, Cociuba Mare, Ștei, Buduslău și Sâniob, locurile II, cu premii de câte 50.000 de lei la primăriile Sântandrei, Bulz, Mădăras, Vașcău, Marghita și Sălacea, iar locurile III și câte 30.000 de lei la primăriile Paleu, Șuncuiuș, Salonta, Criștioru de Jos, Popești și Săcueni.

Mălan a evidențiat câteva situații aparte. De pildă, Primăria Sâniob a fost cea care a avut cel mai mare punctaj din tot Bihorul (94,85 puncte din 100 posibile), dovadă că aici s-au strâns cele mai mari cantități de deșeuri pe cap de locuitor și, mai ales, din cele reciclabile, iar între primăriile Cociuba Mare și Mădăras (ambele în lotul 3 al Bihorului) a fost o rivalitate mare, cei doi edili (ambii din PNL) mărturisind că au fost mânați în concurs de dorința de a-și învinge omologul vecin. Vicele CJ Bihor a amintit și că la Tinca s-au furat o parte din gunoaiele strânse de copiii din comună și a făcut o glumă: „Gurile rele spun că cei din Cociuba Mare nu sunt străini de această dispariție”.

În replică, primarul Mihai Sferle nu doar a negat, ci a subliniat că în comuna lui este un grad de colectare separată de aproape 80%, ceea ce înseamnă că sătenii au învățat cum se aruncă gunoaiele, ceea ce le-a adus premiul cel mare. În schimb, au strâns cantități mari de gunoaie de pe râul Crișul Negru, îndeosebi PET-uri aduse la vale.


Primarul comunei Cociuba Mare, Mihai Sferle (stânga), alături de vicepreședintele CJ Bihor, Mircea Mălan (dreapta)

Primari spirituali

A mai avut o intervenție și primarul independent din Marghita, Marcel Sas-Adăscăliții, care a spus că premiul II câștigat anul acesta, față de locul I de anul trecut, dovedește că orașul nu mai are așa multe gunoaie aruncate clandestin. „Sper ca anul viitor să luăm locul III”, a spus edilul.

De asemenea, primarul din Buduslău, Kocza Istvan (UDMR), a spus, cu zâmbetul pe buze, că a câștigat premiul I (un rezultat mai bun decât anul trecut, când s-a clasat pe a doua poziție) pentru că „am pus pază la gunoaie”, aluzie la locurile unde sacii cu mizerii s-au furat.

Toate primăriile câștigătoare vor putea folosi 90% din suma primită pentru investiții în proiecte folositoare comunității, îndeosebi copiilor, iar 10% vor trebui să vireze eco-cluburilor din școlile lor.

În cadrul evenimentului, Mircea Mălan a punctat și câștigul pe care îl au toți bihorenii în urma acestei campanii: un județ mai curat.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Se fura si la curatenie
Au trisat cu premiile. Pe primul loc si cel mai baban premiu trebuia acordat Primariei Vascau, tovarasului economist Porce Florin. Nimeni in tara nu a reusit sa curete asa bine o localitate de oameni, de afaceri, de tot ce a fost frumos. Macar o sticla de Jidvei sa primeasca acest "bun" gospodar. Nu stiu cine a verificat curatenia, dar nu cred ca au ajuns pe la Vascau.
Postat 16 Iunie 2022, 13:38 de Victorvlad12
Se poate , doar sa vrem
Dar din păcate doar cu premii si amenzi ii poți civiliza pe Romani, aceste rezultate or sa se vada probabil peste 10 ani. Începutul e bun felicitări, și cat mai multe amenzi pt cei care fac mizerie
Postat 15 Iunie 2022, 23:57 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON