URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Septembrie 2017, 13:36

Ce spune cel mai recent studiu despre răbdarea copiilor din ziua de azi

Ce spune cel mai recent studiu despre răbdarea copiilor din ziua de azi foto: theodysseyonline.com
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Odată cu avansul tehnologic caracteristic ultimelor două decenii, ai zice că acei copii care au crescut în respectiva perioadă s-ar fi mulat pe oferta vremurilor. Accesul la Internet este mai facil ca oricând, oferta de jocuri pe calculator e mare şi există o sumedenie de metode prin care un copil poate primi o răsplată imediată - se poate uita la televizor sau desene animate pe YouTube, se poate juca pe calculator, trimite SMS-uri pentru a păstra contactul permanent cu prietenii, iar climatul socio-economic din România este de aşa natură încât îi poate furniza jucării şi modalităţi variate de petrecere a timpului liber.

Un test psihologic de acum 50 de ani dezvoltat de Walter Mischel inspecta exact acest concept al gratificării la copiii cu o vârstă de sub 10 ani. Numit "The Marshmallow Test" (Testul bezelei), acesta presupunea oferirea unui târg copilului: poate primi o bezea acum, pe loc, sau poate aştepta 10 minute pentru a primi două. Cei mai mulţi copii tindeau să renunţe la aşteptare şi se mulţumeau cu o bezea, fapt care indica nevoia de gratificare imediată. De-a lungul anilor, însă, testul bezelei a fost aplicat din nou şi din nou unor diferite grupuri de copii din mai multe ţări. Iar rezultatele s-au schimbat.

Cel mai recent studiu ce utilizează testul bezelei a fost publicat în septembrie 2017. De data aceasta a fost aplicat nu doar copiilor din zilele noastre, ci a cercetat şi rezultatele testelor din ultimele patru decenii. Concluzia a fost surprinzătoare. Deşi cea mai mare parte (84%) a unui grup de 260 de psihologi (membri ai "Cognitive Development Society Listserv") credea că, din cauza tehnologiei, copiii vor da semne de nevoia unei gratificări imediate, cercetarea a evidenţiat exact contrariul.

Aparent, cei mai mulţi copii din ziua de azi preferă şi au răbdare să aştepte zece minute pentru a primi două bezele decât să se lase pradă impulsului de moment şi să accepte una imediat.

De-a lungul anilor nevoia de gratificare imediată a scăzut, o evoluţie ciudată dat fiind accesul la atâtea moduri de a primi respectiva gratificare imediată. S-ar fi putut presupune că, datorită obişnuinţei de a primi mici bucurii pe loc, copiii s-ar fi conformat acestui stil şi ar fi acceptat prima bezea. Însă, din 1968, când a fost conceput testul şi până în prezent, nevoia de gratificare imediată a copiilor a scăzut cu aproximativ un minut la fiecare zece ani.

Implicaţiile sunt diverse: am putea spune că în ziua de azi copiii sunt mai răbdători, mai capabili să-şi pună frână dorinţelor şi - nu în ultimul rând - mai analitici în gândire. Pentru un copil cu vârsta sub 10 ani e nevoie de o gândire analitică pentru a compara ce poate primi acum şi ce poate primi dacă mai aşteaptă câteva minute. Să nu uităm că pentru copii dulciurile reprezintă o ispită şi că nivelul de răbdare al unui copil mic nu este acelaşi cu al unui adult. A aştepta zece minute pentru a primi o cantitate dublă de dulciuri e o încercare pentru cei mai mulţi.

Nu în ultimul rând, o concluzie desprinsă în urma acestui studiu este că evoluţia tehnologică şi a societăţii nu dă naştere la indivizi lipsiţi de răbdare, aşa cum ar părea la prima vedere, ci dimpotrivă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Din contră
Influența gadgeturilor electronice și a televizorului de la cele mai fragede vârste este extrem de nefastă. Condițiile ADD/ADHD practic nu existau înainte de a porni ecranele în fața unor creiere aflate în plină dezvoltare. Circuitele neuronale normale se închid, iar altele noi sunt formate, dar bazate pe stimulii externi primiți prin ecranul hipnotic. Lobul frontal al creierului este subdezvoltat la toți copiii care petrec ore/zi înfața calculatorului, ori exact acest lob este responsabil cu răbdarea, gândirea analitică și cu înfrînarea impulsurilor. Câți dintre noi nu am văzut copii care nu au stare pînă nu le pune cineva un gadget în mîini - e normal așa? Credeți că acești copii vor mai avea răbdare să citească, sau să facă performanță academică? https://www.theguardian.com/world/2001/aug/19/games.schools
Postat 25 Septembrie 2017, 14:01 de Oarecine
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON