URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 10 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Pe 9 iunie, românii îşi vor alege nu doar primarii, ci şi eurodeputaţii. Suntem tentaţi să ignorăm importanţa scrutinului european, deşi afacerile europene sunt de fapt afaceri interne, ale noastre. Ne privesc direct, căci şi noi putem hotărî cum sunt gestionate, trimiţând în PE 33 de reprezentanţi şi având un comisar în executivul Uniunii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Aprilie 2023, 17:40

Cazul jurnalistei Iulia Marin: România TV a primit 100.000 de lei amendă pentru discriminare la adresa persoanelor cu suferințe psihice

Cazul jurnalistei Iulia Marin: România TV a primit 100.000 de lei amendă pentru discriminare la adresa persoanelor cu suferințe psihice Foto: INQUAM Photos / George Călin
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Membrii CNA au hotărât joi, amendarea postului România TV cu 100.000 de lei pentru discriminare, pentru modul în care televiziunea a prezentat moartea jurnalistei Iulia Marin în emisiunile din 19 și 20 aprilie.

Potrivit Libertatea.ro, publicație pentru care lucra în ultima perioadă Iulia Marin, șase membri din cei zece prezenți au votat pentru amendă, trei au optat pentru întreruperea emisiei cu afișarea unui mesaj cu sancțiunea pe post, iar unul a vrut ca televiziunea să nu fie sancționată în niciun fel.

Cum au votat membrii CNA

Site-ul citat scrie că joi, la momentul votului, membrul CNA Mircea Toma a propus o întrerupere de 10 minute a emisiei TV, cu citirea unui mesaj care să semnaleze sancțiunea pe post. 

Monica Gubernat a făcut „o propunere de 100.000 de lei amendă, cea mai mare amendă pe care o poate da CNA, pentru discriminare”.

Pentru întreruperea de 10 minute a emisiei, cu afișarea mesajului pe post de la ora 19:00 la 19:10 au votat Dorina Rusu, Cristina Pocora și Mircea Toma.

Pentru amendă au votat Orsolya Borsos, Monica Gubernat, Răsvan Popescu, Ionel Palăr, Ramona Sorescu și Oana Dincă. Nicolae Bălașa a susținut să nu fie dată nici o sancțiune, mai scrie Libertatea.

O emisiune mai malignă decât alta

„Cazul acesta nu este o luptă între două entități media. A fost transformat într-o luptă de această televiziune. Într-o luptă pe care o duce de mult timp cu persoane, cu «reziștii», cu «progresiștii». Și televiziunea a folosit cazul unei persoane cu afecțiuni psihice, cel al jurnalistei Iulia Marin. Felul nu doar că încalcă prevederile legale legate de discriminare, după părearea mea, dar s-a ajuns la lipsă de umanitate. Aceasta este părerea mea”, a spus Dorina Rusu, membru CNA.

Dorina Rusu a mai spus că, după reacția vehementă a mai multor jurnaliști, organizații medicale, organisme care se ocupă de sănătatea mintală, referindu-se la cei care au semnat apelul lansat de Libertatea, a crezut că cei de la RTV își vor cere scuze. „Am fost naivă.” Postul de televiziune a continuat o abordare „și mai malignă decât în prima emisiune”. „Nu numai că nu au înțeles, ba chiar au făcut în contra a ceea ce au spus specialiștii”, a mai spus ea conform sursei citate, cu trimitere spre emisiunile în care Victor Ciutacu a dezbătut subiectul.

La rândul său, Mircea Toma a atras atenția că acest caz se referă la un discurs împotriva capacităților de a munci ale unui om cu suferințe psihice, oferind citate din emisiunile amintite.

De cealaltă parte, Roxana Niculescu, directoarea de programe a RTV, a citit, joi, o parte din transcriptul emisiunilor și a susținut că „în niciun moment nu i-au fost puse la îndoială competențele profesionale (ale ziaristei Iulia Marin, n.r.)”.

Realizatorul RTV Victor Ciutacu nu a mai participat la dezbaterea CNA de joi (în cea de marți a fost și a purtat mai multe discuții în contradictoriu cu unii membri CNA), însă Oana Anghel, avocata acestuia, a pretins că „nimeni nu acuză pe nimeni de nimic”.

De altfel, România TV a anunțat că va contesta decizia CNA în instanță.

Citiți detalii despre discuțiile din jurul acestui caz, în articolul „Cazul Iulia Marin: România TV a primit 100.000 de lei amendă pentru discriminare la adresa persoanelor cu suferințe psihice. E cea mai mare penalizare pe încălcarea demnității umane dată vreodată de CNA. „Amenzile se plătesc, atitudinea nu se schimbă”

Suferința psihică, sub lupă

Așa cum BIHOREANUL a mai scris, jurnalista Iulia Marin, de la Libertatea, s-a stins săptămâna trecută la doar 32 de ani, după o luptă grea cu suferința psihică. Cazul ei a fost prezentat cu derapaje evidente de către RTV.

În primele două emisiuni RTV, din 19 și 20 aprilie, Iulia Marin a fost prezentată de Victor Ciutacu, moderatorul emisiunilor, drept „rătăcită promovată ca experiment de presă”. Tot el a mai afirmat, printre altele, că „pixul domnișoarei Marin e o armă. Care folosită cu ticăloșie poate distruge destine”. 

„Ne-am permis să ne întrebăm aseară (19 aprilie, n.r.), într-o dezbatere, dacă e normal ca un om bolnav psihic, cu grave tulburări comportamentale să presteze la vedere în presă”, a mai spus Ciutacu, iar unul dintre invitați, Răzvan Savaliuc, a spus că „Eu nu aș lăsa un om cu probleme psihice să lucreze la mine”. Și declarațiile de acest gen au continuat...

Societatea s-a mobilizat în fața acestui tip de discurs, printr-o petiție semnată de peste 146 de redacții, inclusiv de BIHOREANUL, dar și oameni de rând, specialiști din diverse domenii ori entități precum Colegiul Medicilor din România, Asociația Română de Psihiatrie și Psihoterapie sau Asociația Psihiatrilor Liberi din România.

Citiți detalii subiect, în articolul „Sute de redacții, asociații medicale, ONG-uri și personalități protestează față de discursul urii de la România TV, în cazul morții unei tinere jurnaliste

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Discriminarea persoanelor care nu aau purtat masca a fost ODIOASA in cuda faptului ca exista dovezi care arata ineficienta mastilor.
https://www.libertatea.ro/stiri/nu-exista-suficiente-dovezi-ca-mastile-faciale-au-protejat-persoanele-vulnerabile-in-fata-covid-recunosc-oficialii-britanici-din-domeniul-sanatatii-4513030
Postat 28 Aprilie 2023, 11:07 de spaima_trepadusilor
Discriminarea persoanelor care nu au facut vaccin pe motiv ca Vaccinul nu-i apara de nevaccinati,este ineficient reprezinta derapaj grav al "PRESEI" asa zis obiective.
Discriminarea persoanelor care nu au facut vaccin pe motiv ca vaccinul nu-i apara pe vaccinati de nevaccinati,adica este ineficient, reprezinta derapaj grav al "PRESEI" asa zis obiective.
Postat 28 Aprilie 2023, 10:41 de spaima_trepadusilor
Mambra CNA foloseste MANELIZAREA in sens peiorativ DISCRIMINAND iubitorii de manele.Trebuie sesizat CNA sau PArchetul?https://www.youtube.com/watch?v=DAB8wgAwpHs
Mambra CNA foloseste MANELIZAREA in sens peiorativ DISCRIMINAND iubitorii de manele.Trebuie sesizat CNA sau PArchetul?https://www.youtube.com/watch?v=DAB8wgAwpHs
Postat 28 Aprilie 2023, 10:23 de spaima_trepadusilor
Unei persoane cu AFECTIUNI PSIHICE ii este inrterzis anumite lucruri,dreptul sa poarte ARME de exemplu.PIXUL poate fi la randu-i ARMA.
Unei persoane cu AFECTIUNI PSIHICE ii este inrterzis anumite lucruri,dreptul sa poarte ARME de exemplu.PIXUL poate fi la randu-i ARMA.Cum ramane cu afirmatia domnei RUSU de la CNA cu folosirea termenului de "manelizarea " in sens peiorativ care DISCRIMINEAZA iubitorii acestui gen mizical .
Postat 28 Aprilie 2023, 10:19 de spaima_trepadusilor
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6364 RON
  • 1 EUR = 4.9753 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON