URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Aprilie 2023, 15:55

Sute de redacții, asociații medicale, ONG-uri și personalități protestează față de discursul urii de la România TV, în cazul morții unei tinere jurnaliste

Sute de redacții, asociații medicale, ONG-uri și personalități protestează față de discursul urii de la România TV, în cazul morții unei tinere jurnaliste foto: Facebook / Iulia Marin
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Jurnalista Iulia Marin, de la Libertatea, s-a stins săptămâna aceasta la doar 32 de ani, după o luptă grea cu suferința psihică și o carieră profesională remarcabilă. În două emisiuni difuzate miercuri și joi seară, România TV s-a dezlănțuit în derapaje la adresa ei și a persoanelor care suferă de afecțiuni psihice.

De la medici la ziariști și de la profesori la antreprenori, artiști și scriitori, „societatea s-a mobilizat în fața acestui tip de discurs al urii, prin care se neagă dreptul persoanelor cu afecțiuni psihice să muncească”, anunță Libertatea.ro, care publică o scrisoare apel pornind de la acest caz.

Până vineri după amiază, petiția număra peste 1400 de semnatari, dintre care 121 de redacții, inclusiv BIHOREANUL.

Prin textul făcut public în noaptea de joi spre vineri de site-ul publicației pentru care Iulia Marin a lucrat în ultimii ani, petiționarii „s-au unit în fața unei concepții enunțate brutal de un invitat al României TV, joi, 20 aprilie 2023, în a doua seară de lapidare pe TV: „N-aș lăsa un om cu probleme psihice să lucreze la mine””. Era un al doilea episod de derapaj, după cel de miercuri.

„Noi, instituțiile și organizațiile care semnează acest apel public, respingem ferm discursul împotriva persoanelor cu afecțiuni psihice, promovat în prime-time de postul România TV (și) în seara zilei de 19 aprilie 2023”, arată sursa citată.

Iulia Marin a lucrat de-a lungul carierei de 11 ani la publicațiile Adevărul, PressOne, Recorder, Gândul și Libertatea. Și-a făcut meseria cu dedicare și cu talent, iar integritatea și discernământul ei profesional n-au fost puse niciodată sub semnul îndoielii, scrie Libertatea.

„Ziarista s-a luptat cu o suferință psihică diagnosticată și tratată ani de zile, timp în care Iulia a continuat să muncească, așa cum o fac milioane de femei și bărbați din România, care muncesc în condițiile în care au diverse boli, de la cancer la nevroze și de la suferințe cardiace la diabet sau bipolaritate”, scrie Libertatea.

Miercuri, „la emisiunea lui Victor Ciutacu de la postul România TV, a fost atacată nu doar memoria acestei femei care nu mai e. S-a prezentat, într-un stil brutal, și cazul unui alt ziarist, un bărbat care are și el o suferință psihică. Ambele persoane au fost „țintite” pentru ca postul RTV să ilustreze ideea că „Oamenii ăia sunt tulburați psihic, că nu vreau să spun mai mult decât atât, produceau materiale de presă. Pixul domnișoarei Marin e o armă. Care folosită cu ticăloșie poate distruge destine”, scrie Libertatea, adăugând:

„Minute în șir, au fost ridiculizați și atacați oameni, decedați sau vii, pentru că au boli psihice și au fost învinovățiți cei care îi angajează sau colegii alături de care lucrează”.

Semnatarii petiției vor să atragă atenția asupra fenomenului, astfel încât cei în măsură să îl sancționeze așa cum pot, de la spectatori, până la firmele care derulează campanii publicitare la RTV, CNA și chiar Consiliul pentru Combaterea Discriminării.

Nu este pentru prima oară când în spațiul audiovizual se promovează un limbaj și idei care incită la ură.

„Încheiem această scrisoare printr-un apel către toți cei care se simt, deseori pe bună dreptate, prea lipsiți de speranță, de putere și de metode de a mai crede că putem schimba ceva: dacă nu ne ridicăm vocile acum, pentru a proteja memoria unui om care nu se mai poate apăra, atunci când merită să vorbim?”, arată petiția.

Citiți întreaga petiție și argumentele ei în articolul: „APEL: Peste 300 de redacții, asociații medicale, ONG-uri și personalități civice protestează față de discursul urii de la România TV, în cazul morții ziaristei Iulia Marin

Mai multe despre emisiunile România TV, în articolele:

DERAPAJ. Cum a prezentat România TV moartea ziaristei Iulia Marin: „Au folosit-o și au lăsat-o să moară. Pixul domnișoarei Marin e o armă. Care folosită cu ticăloșie poate distruge destine” și 

DERAPAJ România TV, despre publicația unde lucra jurnalista Iulia Marin: ”Încercare de escamotare a complicității sale la teribila tragedie”/ Despre jurnalistă: ”Etichetă de rătăcită promovată ca experiment de presă/ Prezentată ca o bizarerie talentată”/ Savaliuc, Luju.ro: ”N-aș lăsa un om cu probleme psihice să lucreze la mine”

Vezi cine a fost Iulia Marin în articolul „Colega noastră Iulia Marin a murit la 32 de ani”.

O parte dintre articolele Iuliei Marin pot fi citite pe site-ul Libertatea, pe contul ei de Facebook sau pe blogul ei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Victor Prostacu
Omul e bolnav mintal, de aceeași speță cu Badea. Dar nici cu presa nu-mi e rușine, greu de aflat cauza morții, dar dacă era un bade Gheorghe care sa spânzurat in șură, era o stire de maxim interes.
Postat 21 Aprilie 2023, 19:07 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON