URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Septembrie 2022, 08:03

Călător de meserie: Un tânăr din Oradea povestește cum a devenit nomad digital și colindă toată Europa (FOTO)

Călător de meserie: Un tânăr din Oradea povestește cum a devenit nomad digital și colindă toată Europa (FOTO) Sursa foto: Patrick Stanciu - Facebook
Călător de meserie: Un tânăr din Oradea povestește cum a devenit nomad digital și colindă toată Europa (FOTO) EXPLORATOR DE FRUMOS. Pasionat de natură și dornic să exploreze toate țările de pe glob, Patrick Stanciu și-a luat recent o camionetă transformată în dormitor mobil, cu care a călătorit zilele trecute în Albania
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Fiecare colţ al lumii poate fi biroul din care lucrez şi îmi beau cafeaua", spune Patrick Stanciu. În doar trei ani, de când e nomad digital, orădeanul în vârstă de 25 de ani a călătorit deja în 15 ţări europene, lucrând în regim de telemuncă, un stil de viaţă pe care l-a visat încă din facultate.

Patrick a povestit BIHOREANULUI cum e să trăiască aşa cum şi-a dorit, ca într-o continuă vacanţă.

Turişti valoroşi 

În ultimele decenii, odată cu evoluţia internetului şi a reţelelor de socializare au apărut noi locuri de muncă, adaptate vieţii moderne, care nu mai presupun mersul la birou, ci doar un laptop. 

Stilul de viaţă creat de pandemie prin regimul de telemuncă a dus la apariţia nomazilor digitali, termen folosit pentru a descrie acele persoane care călătoresc şi lucrează remote, adică de la distanţă. Acestea pot sta câteva luni sau săptămâni într-o singură localitate, pentru ca apoi să plece în altă parte. Dacă vor...

Nomazii digitali sunt turişti valoroşi, pentru că îşi permit să cheltuiască mai mult decât locuitorii oraşelor în care stau pentru o perioadă de timp. Vor să descopere cultura, mâncarea locală, să participe la evenimente şi să cunoască oameni de-ai locului. 

Primii nomazi digitali au fost cei din Statele Unite, iar trendul s-a extins şi se crede că va lua amploare în anii următori, după ce multă lume s-a obişnuit să lucreze de acasă din cauza pandemiei. 

Vis de călător 

Acum în vârstă de 25 de ani, Patrick Stanciu şi-a propus încă din facultate să devină nomad digital, pe vremea când studia IT la Universitatea de Vest din Timişoara, unde a plecat după ce a terminat Colegiul Naţional Mihai Eminescu, specializarea matematică-informatică.

"Chiar dacă am avut joburi obişnuite când eram student, profitam de weekenduri şi călătoream mereu. De atunci mi-am dorit un job remote care să-mi ofere mobilitate. Pe atunci nu era atât de popular acest program de lucru în România, dar auzisem că în afară e ceva obişnuit pentru domeniul IT şi eram convins că se va răspândi şi la noi", spune tânărul. 

Descoperiri în pandemie

De când a terminat facultatea şi a devenit programator, Patrick călătoreşte mai tot timpul. În 2019 a vizitat oraşe din Serbia, Polonia, Austria şi Spania (foto), dorindu-şi să ajungă şi în Asia şi America de Sud, doar că pandemia i-a încurcat planurile. 

Patrick Stanciu, nomad digital

"Am petrecut mult timp călătorind prin ţară, vizitând multe zone pe care înainte nu am reuşit să le văd", spune el. A fost şi în Cheia, un sat depopulat din Alba, unde a stat într-o casă tradiţională înconjurată de Munţii Apuseni.

De multe ori a călătorit singur. "Nu mai ştiu pe nimeni care să facă asta din cercul meu de cunoscuţi, aşa că de multe ori merg cu prietenii sau cei din familie când au concediu. Dar a fost interesant pentru mine şi să călătoresc singur, să mă descopăr", zice orădeanul. 

Nomad chibzuit 

Mulţi nomazi digitali rămân luni întregi într-un singur loc, dar Patrick preferă să stea cel mult o săptămână, de obicei în apartamente sau hoteluri rezervate prin platforma Booking.com. Îşi face planuri de călătorie cu câteva zile înainte şi îşi alege următoarea destinaţie în funcţie de obiectivele turistice şi de preţurile din zona respectivă pentru cazare şi mâncare. 

"Ca să călătoreşti nu ai nevoie de mulţi bani, trebuie să fii doar chibzuit şi să ştii de ce ai nevoie. Eu aş estima că pentru mâncare şi cazare ar fi nevoie, în medie, de circa 70 de euro pe zi atunci când merg în străinătate, şi de cam 1.200 de euro lunar ca să pot acoperi toate cheltuielile neprevăzute. Dar suma poate scădea sau creşte în funcţie de nevoi şi de zona în care stau", detaliază tânărul. 

De multe ori Patrick alege să călătorească cu maşina în ţări vecine României sau caută zboruri accesibile spre diferite destinaţii. 

Mai productiv

În timpul săptămânii lucrează zilnic opt ore, iar faptul că se află într-un loc nou îl motivează să fie eficient. "Acum lucrez pentru o companie din Oradea. Creez aplicaţii şi site-uri web şi îmi place mult ce fac. Nu prea se întâmplă să nu am chef de muncă. Mediul de lucru e cel mai important pentru mine. De aceea, dacă sunt într-un loc plăcut şi înconjurat de oameni faini, devin mai productiv", spune programatorul. 

A călătorit în regiuni din Ungaria, Portugalia, Spania, Cehia, Italia, Macedonia de Nord, Kosovo, Bosnia şi Herţegovina, Grecia, Turcia, Muntenegru, Serbia, Albania, Elveţia şi Franţa. Destinaţia preferată de până acum este Italia, unde a fost de mai multe ori, dar întotdeauna e vrăjit de cultura şi stilul de viaţă al latinilor. 

Patrick Stanciu, nomad digital

Săptămâna trecută a stat câteva zile în Kotor, un oraş de coastă din Muntenegru, cu clădiri medievale, iar apoi a plecat în Albania, o destinaţie tot mai "vânată" datorită peisajelor şi  preţurilor mici.

Departe de familie 

Zilele acestea Patrick se va întoarce acasă, după o vară plină de peripeţii. De data asta va sta mai mult prin oraş, câteva săptămâni, apoi va pleca în Turcia.  

Viaţa îi este o continuă aventură, dar recunoaşte că există şi dezavantaje. "Într-adevăr, sunt departe de cei dragi mult timp, un asemenea stil de viaţă nu cred că s-ar potrivi atunci când ai o familie şi alte priorităţi. Dar deocamdată eu îmi doresc să trăiesc tot aşa, cât timp mai am curiozitatea şi dorinţa de a vizita locuri noi chiar în timp ce muncesc", zice tânărul. 

Căci frumuseţea chiar este pretutindeni. Şi e păcat, dacă poţi, să nu te bucuri cât mai mult de ea...


EXPLORATOR DE FRUMOS. Pasionat de natură și dornic să exploreze toate țările de pe glob, Patrick Stanciu și-a luat recent o camionetă transformată în dormitor mobil, cu care a călătorit zilele trecute în Albania.


ORADEA NOMAZILOR
Oraş preferat de călători 

La începutul lunii mai a acestui an, mai mulţi colaboratori ai Băncii Mondiale, între care şi o orădeancă, au lansat în Cetatea Oradea cartea "Oraşul românesc 4.0", care oferă mai multe predicţii despre viitorul oraşelor româneşti şi modalităţile prin care ar putea deveni atractive şi smart.

Despre Oradea experţii cred că în 2050 ar putea deveni un oraş preferat de nomazii digitali datorită preţurilor mai mici decât în vestul Europei, numeroaselor obiective turistice, inclusiv cele din curentul Art Nouveau, şi internetului foarte rapid. 

De altfel, după modelul altor ţări, România a adoptat anul acesta o lege dedicată nomazilor digitali. Potrivit acesteia, călătorii au drept de şedere 12 luni în ţară şi nu au voie să se angajeze la companii de aici, ci doar să fie angajaţi de o firmă străină sau să ofere servicii printr-o companie independentă din afară. În plus, e obligatoriu să câştige lunar în jur de 3.300 de euro. Cu ajutorul vizei, nomazii sunt scutiţi de plata impozitului pentru veniturile din afara României, inclusiv de la contribuţiile de asigurări sociale de sănătate, şi nu sunt consideraţi rezidenţi fiscali.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Observ inca un lucru
Salariu de 3400 euro lunar lucrand ka firma locala, IN ORADEA, tara “salariilor mici”.
Postat 02 Septembrie 2022, 14:32 de unu
Un vis implinit, felicitari feciorului
Eu ma intreb cum isi rezolva internetul in toate calatoriile. Nu are salar mic daca reuseste sa strice 2200+1200 euro pe luna pe hoteluri si restaurante, asa ca inca odata felictitari si pentru cariera si profesionalism. Cat esti tanar sanatos si fara copii se mai poate. Dar cand ai familie si trebuie sa iti duci copilul la gradinita, trebuie sa mai economisesti si pentru o casa ceva, ajungi sa mergi mai rar, in concedii si evadari de weekend
Postat 02 Septembrie 2022, 14:29 de unu
Viza de nomazi nu se aplica romanilor cu dubla cetatenie
Ei pot sa vina oricum, romani fiind. Doar ca trebuie sa iti declari rezidenta fiscala in afara.
Postat 02 Septembrie 2022, 14:25 de unu
Nomazi
Asta cu : "sa castige minim 3.300 euro lunar" m a dat gata.......Nu mai vin nomazii.....
Postat 02 Septembrie 2022, 10:02 de cosmin5z
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON