URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Mai 2022, 15:46

Cum va arăta Oradea în 2050? Ce provocare au primit liderii locali la lansarea cărții „Oraşul românesc 4.0” (VIDEO / FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mai mulţi colaboratori ai Băncii Mondiale, între care se numără şi o orădeancă, au lansat, vineri, în Cetatea Oradea, cartea "Oraşul românesc 4.0", care oferă cititorilor mai multe predicţii despre viitorul oraşelor româneşti şi modalităţile prin care ele ar putea deveni atractive şi smart.

Despre viitorul oraşelor

Lansarea a avut loc la UrbanTalks, eveniment în cadrul căruia sunt programate, vineri, mai multe mese rotunde şi discuţii cu experţi din administraţia locală şi cercetători. Acesta a fost organizat de UrbanizeHub România, o comunitate de experţi în domeniul infrastructurii oraşelor, și moderat de Grațian Mihăilescu. 

Cartea "Oraşul românesc 4.0" este un proiect de echipă realizat de Ionuţ Mărieş, Bianca Butacu, Alexandra Nae, Florina Ciuchiţă, Alexandru Popescu, Viorela Sfârlea, Oana Franţ, Corina Dovăncescu, Mihai Danciu, Adina Vinţan şi Dan Silva, toţi fiind colaboratori sau consultanţi ai Băncii Mondiale în România.

În deschiderea evenimentului au vorbit primarul oraşului Oradea, Florin Birta, precum şi city-managerul Mihai Jurca.

"Primul reflex pe care l-am avut când am început să citesc cartea a fost să iau notiţe. Apoi m-am gândit cum ar fi să pregătesc unele idei pentru următoarele şedinţe de Consiliu Local. Într-adevăr noi mai avem de lucrat la infrastructură, dar în viitor vor conta sustenabilitatea şi energiile verzi, care sunt o condiție a dezvoltării. Trebuie să ne gândim serios la ce vom face noi (n.r. municipalitatea) în direcţia asta", a spus Jurca.

Prima autoare care a vorbit în faţa celor circa 40 de participanţi a fost orădeanca Viorela Sfârlea, care a spus că volumul îmbină concepte de dezvoltare personală cu cele de dezvoltare a comunităţii urbane.

"Oraşul românesc 4.0 înseamnă o interconectare între mediul privat, administraţia locală şi cetăţeni, dar şi între oportunităţile educaţionale şi de carieră oferite. Noi am identificat şi principalele trenduri care poate vi se vor părea de domeniul ştiinţifico-fantastic, dar ideea de bază este de a ne familiariza cu conceptul de bază şi pentru a nu ne speria de provocările care vor veni în anii următori. Trebuie să fim deschişi în faţa schimbării", a spus aceasta.

Viorela Sfârlea (foto) locuieşte în prezent în Cluj, unde s-a stabilit după ce a terminat Facultatea de Studii Europene şi Relaţii internaţionale din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai.

Pentru nomazi digitali

Un alt autor al cărţii, Alexandru Popescu (în imaginea principală), a prezentat un experiment interesant despre atragerea nomazilor digitali, acele persoane care călătoresc prin lume şi lucrează în regim de telemuncă. El a explicat cum autorităţile din Portugalia au reuşit să transforme un oraş depopulat, Ponta do Sol, într-o atracţie pentru aceştia.

"Nomazii digitali sunt valoroși tocmai pentru că își permit să cheltuiască mai mult decât cetățenii în orașele pe care le vizitează. Ei vor să descopere cultura, mâncarea locală, să participe la evenimente. Administraţia din orașul Ponta do Sol a creat o infrastructură pentru freelanceri şi nomazi digitali. În doar câteva luni, de anul trecut și până în prezent, au reuşit să atragă 4.500 de nomazi digitali. Şi noi am putea face asta în oraşe, am putea face cartiere pentru ei sau spații de co-working. Deocamdată nu există însă nicio strategie la nivel local sau central pentru atragerea lor", a spus expertul.  

Alexandru Popescu a mai spus şi că oraşele din România ar putea deveni o atracţie pentru aceştia, dat fiind că preţurile sunt mai scăzute decât în alte zone ale lumii, iar internetul merge foarte bine.

La final, autorul le-a dat o temă de gândire celor prezenţi: "Cum ar fi dacă Oradea ar deveni în câţiva ani primul oraş din România adaptat pentru nomazii digitali?".

De altfel, într-un capitol al cărţii, cititorii pot afla cum ar putea arăta cele mai importante oraşe din România, inclusiv orașul de pe Criș, în anul 2050.

Cartea, finanţată de UrbanizeHub, a fost oferită gratuit celor prezenţi la lansare.

Ea va putea fi descărcată în curând în format electronic de pe Urbanizehub.ro

Vezi evenimentul UrbanizeTalks: 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Bla-bla-bla ...
Probabil că în 2050, cea mare parte dintre cei care se "gândesc" astăzi la tot felul de scenarii "științifico-fantastice", după cum le recunoștea chiar una dintre autoare, va avea preocupări specifice vârstei de atunci ... de a putea urca scările, când va fi defect liftul, într-un timp rezonabil ca să poată ajunge la toaletă fără a fi deja cu umiditate mare la fund.
Postat 06 Mai 2022, 18:45 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON