URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 IULIE 2019

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Încă de acum doi ani am intuit potenţialul uriaş pe care îl are Festivalul Medieval ce se desfăşoară în Cetatea Oradea. Dacă era vorba de Festivalul Ştiucii sau de Caravana Melcilor, aş fi avut unele îndoieli. Dar cu ditamai fortăreaţa splendid renovată şi cu măreţul şanţ de apărare ai toate premisele ca sărbătoarea să-ţi iasă.
Zic şi eu
Adrian Cris
Indiferent dacă ideea tovarăşului Gherman va deveni sau nu lege, două concluzii: acesta e nesigur că le-a dat propriilor copii educaţia potrivită pentru a-l ajuta la bătrâneţe din proprie voinţă, altfel decât sub ameninţarea puşcăriei, iar a doua că nu scoţi cu una-cu două comunismul din pesedistul bătrân.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
În spatele fiecărui om politic pe care îl vedeţi la tv sau prin ziare se află o mulţime de oameni care muncesc pe brânci. Sub funcţii de şef de cancelarie, şefi de cabinet, experţi, consilieri sau asistenţi, oamenii aceia pe care nu îi vedem niciodată fac munca efectivă despre care şeful lor bate din gură. Ei sunt marii anonimi ai lucrurilor ce se întâmplă, totuşi, în aparatul de stat, pe care, din pricina supărării noastre generalizate, le ignorăm.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteţi de acord cu ideea primarului Ilie Bolojan de a înfiinţa o televiziune a Primăriei, finanţată din bani publici?






De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În data de 5 iulie a fost publicată în Monitorul Oficial Ordonanța de Urgență a Guvernului României nr. 57/2019 privind Codul Administrativ. Codul Administrativ a fost inițial adoptat sub forma unei legi care însă a fost declarată neconstituțională în ansamblul său de către Curtea Constituțională, iar proiectul de lege s-a întors în Parlament pentru a fi pus în acord cu decizia Curții Constituționale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Ridicarea temperaturii mediului ambiant la peste 32 gr. C şi o umiditate relativă ridicată (peste 60%) determină modificări ale organismului, care se pot grupa în 4 sindroame importante: mialgia termică, insolaţia, accidentele datorate efortului fizic pe caniculă şi şocul hipertermic. Sunt afectate în special persoanele vârstnice cu afecţiuni cardio-respiratorii şi copiii mici.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...
28 Martie 2010, 16:09

Bucătarii din Şaguna au învăţat să gătească mâncăruri bulgăreşti şi poloneze (FOTO)

Bucătarii din Şaguna au învăţat să gătească mâncăruri bulgăreşti şi poloneze (FOTO) Bucătarii din Şaguna au învăţat să gătească mâncăruri bulgăreşti şi poloneze
Bucătarii din Şaguna au învăţat să gătească mâncăruri bulgăreşti şi poloneze (FOTO) Bucătarii din Şaguna au învăţat să gătească mâncăruri bulgăreşti şi poloneze
Bucătarii din Şaguna au învăţat să gătească mâncăruri bulgăreşti şi poloneze (FOTO) Bucătarii din Şaguna au învăţat să gătească mâncăruri bulgăreşti şi poloneze
Bucătarii din Şaguna au învăţat să gătească mâncăruri bulgăreşti şi poloneze (FOTO) Bucătarii din Şaguna au învăţat să gătească mâncăruri bulgăreşti şi poloneze
Bucătarii din Şaguna au învăţat să gătească mâncăruri bulgăreşti şi poloneze (FOTO) Bucătarii din Şaguna au învăţat să gătească mâncăruri bulgăreşti şi poloneze
Bucătarii din Şaguna au învăţat să gătească mâncăruri bulgăreşti şi poloneze (FOTO) Bucătarii din Şaguna au învăţat să gătească mâncăruri bulgăreşti şi poloneze
Bucătarii din Şaguna au învăţat să gătească mâncăruri bulgăreşti şi poloneze (FOTO) Bucătarii din Şaguna au învăţat să gătească mâncăruri bulgăreşti şi poloneze
Bucătarii din Şaguna au învăţat să gătească mâncăruri bulgăreşti şi poloneze (FOTO) Bucătarii din Şaguna au învăţat să gătească mâncăruri bulgăreşti şi poloneze
Bucătarii din Şaguna au învăţat să gătească mâncăruri bulgăreşti şi poloneze (FOTO) Bucătarii din Şaguna au învăţat să gătească mâncăruri bulgăreşti şi poloneze
Bucătarii din Şaguna au învăţat să gătească mâncăruri bulgăreşti şi poloneze (FOTO) Bucătarii din Şaguna au învăţat să gătească mâncăruri bulgăreşti şi poloneze
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În cadrul proiectului gastronomic Europe on a Plate, elevii Colegiului Tehnic Andrei Şaguna au participat la un work-shop şi un concurs de gătit în Bulgaria, respectiv Polonia.

În perioada 7-13 martie, patru elevi ai liceului orădean au participat la workshop-uri la şcoala din Vratsa, Bulgaria. Acolo ei au au învăţat să facă decoraţiuni de paste tradiţionale zonei şi plăcintă cu brânză ţărănească, dar şi alte feluri de mâncare specifice zonei.

De asemenea, însoţiti de profesoarele Ramona Mateiaş şi Cristina Dulău, Raul Ţintaş, Viorel Chiş, Alexandru Agud şi Călin Jarca au vizitat muzeele din oraş şi au văzut cum se realizează costumele tradiţionale şi obiectele de artizanat. Înainte de revenirea în Oradea, viitorii bucătari din Şaguna au vizitat capitala Bulgariei, Sofia.

Pe de altă parte, doi dintre elevii de la Andrei Şaguna implicaţi în proiectul Europe on a plate s-au întrecut în perioada 18-19 martie cu elevii altor şapte şcoli din Portugalia, Danemarca, Belgia şi Polonia, în cadrul concursului Internaţional Young Cook Competition, care a avut loc în Bytom, Polonia.

După ce au fost instruiţi de maeştii bucătari polonezi, tinerii concurenţi au trebuit să prepare un aperitiv şi un fel de bază pentru patru persoane. Deşi au ieşit pe locul al IV-lea, elevii Coelgiului Andrei Şaguna se declară mulţumiţi, deoarece acesta a fost primul concurs internaţional la care au participat.

Viitorii bucătari orădeni vor participa în luna aprilie la un workshop internaţional din Portugalia realizat de scoala parteneră în proiectul Comenius, alături de elevi din Belgia, Finlanda, Danemarca şi Polonia. Ei vor trebui să gătească mâncăruri româneşti pentru 50 de persoane.

Colegiul Tehnic Andrei Şaguna este implicat în proiectul Comenius, Europe on a plate, din care fac parte şase ţări europene. Proiectul presupune schimbul de cunoştinţe de materie gastronomică între elevii şcolilor implicate, vizite de lucru şi concursuri. Timp de doi ani, perioada de desfăşurare a proiectului, Şaguna va primi o finanţare europeană în valoare totală de 24.000 de euro, prin Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale.

Citeşte pe această temă şi Elevii de la Şaguna pun Europa pe farfurie

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.195 RON
  • 1 EUR = 4.732 RON
  • 1 HUF = 0.0145 RON