URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 APRILIE 2020

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Singurii care mai pot cât de cât supraviețui sunt beneficiarii pensiilor speciale. În ei ne e speranța să ducă mai departe flacăra românismului... Când se vor termina toate cele patru faze ale apocalipsei, vom ieși mai întăriți. Iar o parte, de-a dreptul țepeni... Vezi care sunt aceste faze, într-un articol de opinie semnat de Mircea Chirilă.
Zic şi eu
Adrian Cris
În spitalele din Italia şi Spania sunt mii de medici şi asistente care s-au adaptat condiţiilor vitrege şi folosesc pentru protecţie ce au la îndemână, inclusiv saci menajeri. În Italia au şi decedat peste 50 de cadre medicale la datorie. Nici unul n-a dat bir cu fugiţii. Nici acolo, nici în restul Europei. La noi, veştile sunt de Balcani...
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Să strigi în gura mare că n-ai ce-ţi trebuie pentru munca de zi cu zi e interzis în sistem. În orice sistem. E revoltă, e disidenţă, e sabotaj! Dăunează la funcţie, la avansări, la sporuri sau măriri de salarii, la relaţiile cu colegii şi cu şefii. Frica de realitate şi băgatul capului în nisip prevalează în faţa sincerităţii...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părerea aveți despre măsurile adoptate de autoritățile din România în ce privește răspândirea noului tip de coronavirus?






De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Așa cum am arătat săptămâna trecută, Codul administrativ a trecut testul de neconstituționalitate și rămâne în vigoare, astfel încât voi prezenta, începând de azi, aspectele cele mai importante aduse de acest act normativ. Întrucât subiectul ultimelor săptămâni în mass-media îl reprezintă Guvernul, mă voi referi la principalele reglementări care vizează această instituţie...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În data de 16 martie, Preşedintele Franţei a decis adoptarea unor măsuri pentru reducerea propagării virusului COVID-19 pe teritoriul Franţei. Astfel, începând cu 17 martie, de la ora 12, timp de 15 zile, cetăţenii se pot deplasa doar cu un atestat justificativ şi doar în anumite condiţii: de la domiciliu la locul de muncă (în caz că nu sunt condiţii pentru telemuncă), pentru cumpărăturile de primă necesitate (doar în zonele comerciale de proximitate) şi vizitarea medicului de familie în cazurile mai urgente.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Poate v-aţi întrebat zilele acestea ce e cu isteria hârtiei de toaletă şi unii v-aţi mirat privind online clipuri cu oameni cărând baxuri întregi în braţe ori luptându-se pentru o rolă de hârtie de WC. Am fost curios să văd care e explicaţia psihologică a acestui comportament bizar şi de ce fix hârtia de toaletă e cea care preocupă mai mult masele. La urma urmei există lucruri mult mai importante decât ea în situaţii de criză...
15 Ianuarie 2010, 11:21

Elevii de la Şaguna pun Europa pe farfurie (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şase şcoli din tot atâtea ţări europene s-au alăturat în cadrul unui proiect Comenius, Europe on a Plate, în cadrul căruia liceenii îşi vor dezvolta abilităţile într-ale bucătăriei.

Alături de şcoli din Polonia, Belgia, Bulgaria, Franţa şi Portugalia, în proiect e înscris şi Colegiul Tehnic Andrei Şaguna din Oradea, care primeşte, astfel, o finanţare europeană de 24.000 de euro, prin Agenţia Naţională pentru Programe Counitare în domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale.

Scopul proiectului este de a le dezvolta liceenilor abilităţile gastronomice, să cunoască tradiţiile culinare şi bucătăria celorlalte ţări implicate în proiect, dar şi să-şi dezvolte vocabularul gastronomic în engleză şi franceză.

Proiectul are o durată de doi ani, timp în care elevii şi profesorii implicaţi îşi vor vizita partenerii, vor lua lecţii de gătit de la bucătari din fiecare ţară, dar şi vor concura unii cu alţii în felurile de mâncare pe care le-au învăţat.

CT Andrei Saguna - proiect gatit (4)_2.JPGPrima vizită de lucru a elevilor a avut loc în noiembrie, anul trecut, când trei elevi şi patru profesori implicaţi în proiect s-au dus în Polonia, la şcoala coordonatoare. Timp de şapte zile, liceenii au gătit mâncăruri tradiţionale poloneze, au învăţat să confecţioneze decoraţiuni pentru masa de Crăciun din paie, dar au vizitat şi o fermă tradiţională unde li s-a arătat cum se face pâinea. Nu au lipsit vizitele la puncte turistice precum lagărul de concentrare nazist Stuthoff sau un muzeu de ceară. Ca să demonstreze ce-au învăţat, liceenii vor găti pentru colegii lor de la Şaguna, în cadrul unei zile dedicate Poloniei, patru feluri de mâncare tradiţională poloneză: pierogi cu varză şi ciuperci, cotlet de porc cu prune, fritters şi supă de fructe uscate.

Finalitatea proiectului va consta în realizarea unui DVD, un dicţionar cu termeni culinari, un calendar cu poze, dar şi un reţetar al mâncărurilor gătite în cei doi ani. De asemenea, se vor realiza broşuri despre specificul culinar al fiecărei ţări şi un număr de revistă dedicat fiecărei din cele şase ţări.

Din echipa locală de proiect fac directoarea Man Antiana, directorii adjuncţi Matiuţa Carmen şi Portan Gavril, cadrele didactice Cristina Dulău, Ramona Mateiaş, Bianca Pantea, Voichiţa Popa, Felicia Burcia şi bibliotecarul Silvia Maliţa. Cele trei clase de elevi de la profilul de bucătari care participă sunt clasele e a IX-a C, a X-a F şi a XI-a.

Comenius este prima componentă a programului de învăţare pe tot parcursul vieţii - Lifelong Learning Programme - , care facilitează accesul la alternative europene de învăţare continuă şi activă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4163 RON
  • 1 EUR = 4.8288 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON