URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Decembrie 2022, 11:02

Blocul frigider: La două luni după pornirea termoficării, 90 de familii din Oradea rabdă de frig în apartamente. Din cauza cui? (FOTO)

Blocul frigider: La două luni după pornirea termoficării, 90 de familii din Oradea rabdă de frig în apartamente. Din cauza cui? (FOTO) ÎN FRIG. Locatarii blocului L13 din Aleea Rogerius stau înfofoliți în apartamente și se încălzesc cu radiatoare. „De când a început frigul, nu am primit căldură și nici nu știm când vom primi”, spune Árpád
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Temperatura din interior nu trece de 11 grade Celsius. Árpi și Ecaterina, pensionari trecuți de 70 de ani, își petrec ziua înfofoliți în pături. Se încălzesc privind la televizor, punând ceai la fiert sau aprinzând o țigară.

„Caloriferul pe ulei îl băgăm în priză cât să mai schimbe aerul și să usuce sarea umezită de condens”, spune femeia. Blocul este un frigider de beton, în care trăiesc cam 200 de orădeni.

Viața la rece

În apartamentele membrilor Asociației 116, constituită pe blocul L13 din Aleea Rogerius, atât că nu bate vântul. În rest, temperatura e aproape ca afară. „Ziua, când gătesc și mai pornesc radiatorul pe ulei, se mai dezmorțește, dar în rest nu poți sta decât cu haine groase”, spune Hálas Ecaterina (foto).

Femeia de 70 de ani și partenerul ei de viață, Árpád Gyöngyössy, cu 5 ani mai în vârstă, împart răceala locuinței. „Pornim radiatorul de trei ori pe zi, câte o oră, că mai mult nu ne permitem. Dacă până acum aveam 150 lei la factura de curent, de acuma o să ne vină de 3-4 ori mai mult”, zice Árpád.

În lipsa căldurii, pereții au început să prindă igrasie, în camere miroase a mucegai, ușile din lemn s-au umflat de la condens, iar pe geamuri se prelinge apă în cârpe puse pe pervaz. La fel ca în majoritatea celor 90 de apartamente din bloc...

Fără apă caldă și căldură

Culmea, cei 200 de locatari stau fără apă caldă și căldură fără ca asociația să aibă datorii la Termoficare! Starea precară a instalațiilor interioare a făcut, însă, ca în 2009 blocul să fie debranșat de la rețeaua de apă caldă pe fondul avariilor repetate, iar de atunci oamenii și-o produc cu boilere. „Până acum plăteam cam la fel ca la Termoficare, dar apa caldă venea imediat, nu trebuia să aștept 15 minute. Acuma, că s-a scumpit curentul, probabil vom plăti mai mult”, spune Ecaterina.

Din aprilie, după încheierea precedentului sezon de încălzire, blocul a fost debranșat și de la Termoficare. Árpád povestește că, „după ce s-a stricat ceva țeavă în beci, s-a luat și căldura, până se fac reparațiile”. Care, însă, nu s-au mai făcut.

Conducerea asociației a găsit abia în iulie un meșter dispus să facă lucrarea pentru... 40.000 lei! „Beciul era inundat cu mizerie, așa că nimeni nu dorea să lucreze acolo. Am scos cam 6 tone de mizerie și tot ar mai fi de scos”, spune administratorul asociației, Marius Mladin.

Reclamații în val

Apoi a început circul... În septembrie, când instalatorii au început totuși să lucreze, au fost scoși din beci de unul dintre proprietari. „O vecină a început să strige la ei și i-a amenințat cu reclamații la Primărie, la Finanțe, peste tot, pe motiv că ar lucra ilegal. Cum în ziua de astăzi instalatorii au câte lucrări vor, n-au stat să se certe. S-au mutat”, explică Mladin.

Starea tensionată din asociație datează de ani de zile, o parte dintre proprietari acuzând de delapidare toate conducerile care s-au succedat. „Mi-au făcut plângere penală și a trebuit să duc contractul de lucrări la Poliție, ca să arăt că în beci se lucra corect”, povestește administratorul. Mladin e cu atât mai supărat cu cât nu doar reclamanții, ci toți locatarii stau acum în frig. „Dacă oamenii ar fi lăsat instalatorii să lucreze, acum căldura ar fi fost deja pornită”, spune el.

„Zilele astea...”

La jumătatea lunii noiembrie, instalatorii au reluat înlocuirea conductelor din beci și, teoretic, reparațiile sunt pe terminate. „Zilele acestea ar putea fi pornită încălzirea”, zice Mladin. Vinerea trecută, totuși, caloriferele din apartamente erau încă reci, iar reluarea încălzirii este tot incertă.

„Asociația a fost debranșată de la sistemul de termoficare în aprilie, pentru lucrări pe rețeaua interioară, având în vedere pierderile nepermis de mari. De atunci n-am primit nicio solicitare de rebranșare, ci doar două reclamații că se lucrează fără aviz”, spune directorul comercial al Termoficare, Dan Crețu.

Directorul susține că, legal, Termoficare nu poate intra pe o proprietate privată, cum este și beciul imobilului, și nici nu și-ar dori. „Subsolul este insalubru, curge canalizarea, e greu de intervenit”.

Soluția amenzii

Nici angajații Primăriei nu vor să mai audă de cei 200 de orădeni care stau în frig. „Acolo este o problemă internă. Vecinii se ceartă dacă să pornească sau nu apa caldă, dacă este sau nu corect modul de calcul al facturilor, dacă se lucrează corect sau nu în beci... Nu avem ce face”, spune secretarul Consiliului Local, Eugenia Borbei (foto).

Angajații Biroului Asociații de Proprietari din cadrul Primăriei au făcut verificări care nu au dus nicăieri și au încercat să medieze o discuție între conducere și membri, dar fără rezultat. „În loc să se implice și să își schimbe conducerea, dacă sunt nemulțumiți, oamenii preferă să trimită reclamații”, spune o angajată.

Nici conducerea asociației nu e mai implicată. Funcționarii au convocat-o la Primărie pe 15 noiembrie, pentru consultări, dar la ora fixată s-a prezentat doar administratorul Mladin. „Președintele a venit abia după-amiază, că a fost la lucru, cenzorul a spus că și-a dat demisia și tot așa... N-am avut cu cine discuta”, spune funcționara.

Ca să nu plece cu mâna goală, președintele a fost amendat pentru „neîndeplinirea atribuțiilor”, faptă sancționată de Legea 196/2018 cu amendă începând de la 5.000 lei. Dar asta nu le va ține de cald locatarilor blocului, indiferent cât s-ar dușmăni cu vecinii...

UPDATE: Drept la replică

În urma apariției acestui articol, BIHOREANUL a primit un drept la replică, pe care îl regăsiți integral mai jos:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON