URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Mai 2012, 14:00

BIHOREANUL a avut dreptate! Consiliul Local o înlocuieşte pe Smaranda Mintaş din Comisia de Monitorizare Achiziţii Publice

Consiliul Local Oradea se întruneşte joi, de la ora 14, în sala mare a Primăriei, pentru ultima dată în actuala formulă. În şedinţa care le încheie mandatul aleşii orădenilor vor discuta printre altele înlocuirea directorului CIAC, Smaranda Mintaş, soţia patronului Ioan Mintaş, din calitatea de membru al Comisiei de Monitorizare a Achiziţiilor Publice.

La nominalizarea soţului

Locul vacantat va fi ocupat la propunerea Consiliului Local al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii Oradea (CLIMMPO) de către vicepreşedintele organizaţiei, Ioan Lezeu. BIHOREANUL a avertizat încă din luna aprilie că numirea directorului CIAC în Comisia de Monitorizare a Achiziţiilor Publice ridică semne de întrebare cu privire la corectitudinea licitaţiilor organizate de municipalitate la care participă firma de construcţii. În calitate de membru al comisiei, Smaranda Mintaş ar avea posibilitatea nu doar să cunoască din timp investiţiile pregătite de municipalitate, ci şi să influenţeze modul în care ar putea fi construit caietul de sarcini.

În urma demersurilor săptămânalului, CLIMMPO a revenit asupra nominalizării făcute. Totuşi, conform adresei înaintată de organizaţie către Consiliul Local, înlocuirea va fi făcută "având în vedere că doamnei Mintaş Olimpia Smaranda i s-au atribuit sarcini la nivel naţional - Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România".

Un CET mobil pentru Oradea

În ciuda disputelor purtate între candidaţii la funcţia de primar pe marginea oportunităţii proiectului privind construirea unei centrale noi pe gaz în locul actulului CET pe cărbune şi înlocuirea magistralelor 1 şi 3 aflate în stare accentuată de degradare, Consiliul Local acţionează ca şi cum acesta ar fi bătut în cuie.

Aleşii vor lua joi în discuţie achiziţionarea unei centrale termice mobile care să deservească populaţia în momentul în care constructorii vor lucra la reţea cu întreruperea apei calde. Investiţia este estimată la 540.000 lei cu TVA inclus şi va fi cuprinsă în bugetul pe anul în curs.

Măsuri de urgenţă

În ultima şedinţă din mandat consilierii locali vor aproba şi Planul de analiză şi acoperire a riscurilor gândit de Compartimentul PSI din cadrul municipalităţii. Analiza face o trecere în revistă a tuturor riscurilor generatorare de situaţii de urgenţă de la cele naturale cum ar fi cutremure sau alunecări de teren până la cele tehnologice precum accidentele industriale.

Conform materialului, zonele cu pericol de alunecări de teren sunt reprezentate de străzile Făcliei, Piatra Craiului şi vecinătatea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea. Măsurile care se iau în cazul producerii unor evenimente nefericite încep cu avertizarea populaţiei din zonele respective, evacuarea persoanelor şi bunurilor şi merg până la paza zonei pentru evitarea jafurilor şi consolidarea imobilelor.

În ceea ce priveşte riscurile industriale potenţialele surse de risc chimic sunt reprezentate de Sinteza SA şi Electrocentrale SA care folosesc amoniac în procesul de producţie, respectiv Compania de Apă Oradea, dependentă de clor în procesul de tratare a apei. Toate scenariile concepute pentru limitarea pagubelor în cazul unui accident încep cu înştiinţarea populaţiei asupra riscului de contaminare, evacuarea în caz de nevoie şi merg până la decontaminarea zonelor afectate şi supravegherea lor.

Citeşte pe această temă: Ponturi pentru Mintaş: Şeful CIAC şi-a pus nevasta în comisia de monitorizare a licitaţiilor din Primărie

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON