URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Octombrie 2023, 12:20

„Benedictiana”, o carte de ficțiune istorică, lansată la Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Iubitorii de ficțiune istorică au avut parte de un început de săptămână promițător în Oradea. Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Bihor a găzduit luni seară prezentarea romanului „Benedictiana”, de Bogdan Boeru.

Scriitorul și profesorul Florin Ardelean, alături de autorul cărții, au povestit publicului despre contextul în care a fost creată această operă literară, despre subiectele pe care le abordează și despre mesajele pe care le transmite cititorilor.

Volumul explorează conflictul dintre sarazini și creștini și catastrofa care avea să se abată asupra lor. „O catastrofă care ne trimite în filosofia lui Nietzsche. Conceptul din filosofia lui Nietzsche care rămâne până în ziua de azi foarte puternic și valabil este eterna reîntoarcere a aceluiași, ciclicitatea (...). Pasărea Phoenix renaște din propria cenușă, ei bine, lumea renaște din propriul scrum”, a declarat conf. univ. dr. habil. Florin Ardelean.

Scriitorul Bogdan Boeru a mărturisit că a folosit cruciada ca fundal istoric în opera sa, tocmai pentru a justifica ideea ciclicității și că ceea ce trăim astăzi este foarte asemănător cu ce se întâmpla în vremurile cruciadelor.

La prima vedere, cititorii ar putea crede că această carte este un roman istoric, deoarece sunt prezentate evenimente istorice și personaje cunoscute, precum Saladin și Richard Inimă de Leu. Cu toate acestea, autorul a creat și o multitudine de personaje fictive și o lume în care se întâmplă lucruri nefirești, precum timpul care se oprește, realitatea și imaginarul fiind bine împletite. „Avem personajele fictive, care mie mi-au plăcut foarte mult! (...) Sunt două admirabile clarvăzătoare, cele două care fac conexiunea dintre lumea reală și lumea simbolică, lumea mitologică, și permite romancierului să croșeteze în aport cu propria ficțiune”, a mai precizat Florin Ardelean.

Autorul Bogdan Boeru este de părere că literatura are și calitatea de a aduce în prim plan categorii sociale care în trecut nu aveau acces la spațiul public, „femeile, sclavii, marginalii (...) cumva literatura îi umanizează, îi aduce în prim plan, și mi se pare o recuperare istorică a unor personaje sau a unor tipologii care ar fi putut exista”.

Scriitorul a mărturisit că, pe parcursul documentării, în timp ce făcea schema personajelor și înainte să înceapă scrierea, au fost și momente în care a simțit că trebuie să elimine câteva creații. Cu toate că au existat astfel de fluctuații în procesul de concepere (un an de documentare și 10 luni scrierea efectivă), el a mărturisit că finalul a fost primul element pe care l-a „văzut”. „Finalul nu este doar despre distrugere, finalul este și despre acel grup care reușește să scape din oraș. Ce înseamnă asta? (...) Povestea umanității merge mai departe", susține Bogdan Boeru.

Autorul a hotărât că nu va scrie o continuare a cărții, considerând că este mai important ca cititorul să aibă libertatea de a-și imagina ce ar putea să se întâmple mai departe.

Cât despre numele cărții, acesta are menirea de a transmite ideea de „binecuvântare” deoarece în roman creștinii văd orașul Benedictiana ca fiind un oraș cu har, pe când musulmanii îl numesc „orașul blestemat”. După prezentarea cărții, publicul a fost invitat sa adreseze întrebări, urmând apoi sesiunea de autografe.

Bogdan Boeru, poet, eseist și prozator, membru al Filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România, solist vocal și instrumentist, fost membru al formațiilor „Interitus Dei” și „Mysteria”, a pornit într-un turneu de toamnă alături de noua sa carte, „Benedictiana” (Editura Rao, 2022). Prima oprire a fost în Oradea, urmând să își prezinte opera și în Cluj-Napoca, Alba-Iulia și Sibiu.

Larisa Bărcui
studentă la Jurnalism, anul 3

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON