URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 10 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Pe 9 iunie, românii îşi vor alege nu doar primarii, ci şi eurodeputaţii. Suntem tentaţi să ignorăm importanţa scrutinului european, deşi afacerile europene sunt de fapt afaceri interne, ale noastre. Ne privesc direct, căci şi noi putem hotărî cum sunt gestionate, trimiţând în PE 33 de reprezentanţi şi având un comisar în executivul Uniunii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Iunie 2023, 14:30

Băiatul lovit pe trecerea de pietoni de lângă Poliția Municipiului Oradea ar putea fi operat din nou

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Băiatul de 12 ani care a fost accidentat grav joi pe trecerea de pietoni din apropiere de sediul Poliţiei Municipiului Oradea, din Calea Aradului, ar putea fi operat din nou de medicii Spitalului Judeţean.

E în stare gravă

Potrivit purtătoarei de cuvânt a unităţii spitaliceşti, Lisa Crăiuţ, starea de sănătate a băiatului este în continuare gravă, cu un prognostic rezervat.

"Acesta este în comă profundă, este ventilat. Există posibilitatea unei noi intervenţii la secţia de Neurochirurgie, însă se aşteaptă acordul părinţilor", a declarat Lisa Crăiuţ, luni, pentru BIHOREANUL.

Imediat după accident, copilul a ajuns în stare de inconştienţă şi intubat la Unitatea de Primiri Urgenţe, cu răni grave în special la nivelul capului, iar în noaptea de joi spre vineri a fost operat, la secția de Neurochirurgie.

Șofer cu alcoolemie ridicată

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, accidentul de joi după-amiază a fost provocat de un şofer de 25 de ani, Alexandru Buciuman, care a urcat beat la volan, a condus cu viteză, iar apoi a fugit de la locul faptei, fiind prins ulterior de poliţişti.

Tânărul a fost reţinut joi de polițiști, fiind acuzat de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului, dar și a altor substanţe, cu efect psihoactiv, şi părăsirea locului accidentului. Vineri, la propunerea anchetatorilor, Judecătoria Oradea a decis arestarea sa pentru 30 de zile.

Probele biologice prelevate în cazul său au arătat că șoferul avea 2,05 g/l alcool pur în sânge.

Însă, problema prezenței drogurilor este, deocamdată, nelămurită. În vreme ce rezultatul testării preliminare de drog a fost pozitiv la amfetamină, ulterior, analiza de urină în privința consumului de droguri a avut un rezultat negativ. În final, anchetatorii vor consemna oficial rezultatul care urmează să fie procesat, tot din probe de sânge.

Apel la donare de sânge

Între timp, pentru a-l ajuta pe copil, familia şi rudele victimei au făcut un apel public la donare de sânge, iar comunitatea s-a mobilizat.

Luni dimineaţă, între primii donatori care s-au prezentat la centru s-au numărat şi 25 de poliţişti din cadrul Penitenciarului Oradea.

De precizat că nu contează grupa sanguină, însă donatorii trebuie să specifice numele pacientului pentru care donează (Chiva Horia Andrei) şi unitatea spitalicească în care este internat (Spitalul Judeţean Oradea).

Centrul de Transfuzie este situat pe strada Louis Pasteur nr. 30 şi este deschis de luni până vineri, între orele 7.30 şi 13.


Care sunt condiţiile pentru a dona sânge, potrivit site-ului proviataoradea.ro, gestionat de Centrul de Transfuzie Sanguină Oradea:

- prezentarea cǎrţii de identitate

- vârsta: 18 - 60 de ani

- persoanele peste 50 de ani care doresc sa devină donatori de sânge să se prezinte cu o adeverinţă de la medicul de familie că nu suferă de boli cronice şi neuropsihice

- greutate minimǎ: 50 de kg atât la femei cât şi la bǎrbaţi

- să nu fi consumat alcool, grăsimi cu 24 de ore înainte de recoltare sǎ fie şcolarizat, cu un nivel de igienǎ corespunzǎtor prezentǎrii ȋntr-o instituţie medicalǎ sǎ consume multe lichide (fǎrǎ gaz) cu o zi ȋnainte şi ȋn ziua donǎrii de sȃnge (pentru hidratare) si tensiunea sistolica intre 110 si 180 mmHg

- femeile să nu fie însărcinate,sǎ nu alǎpteze, sǎ nu fie în timpul ciclului menstrual

- să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurgicale, tatuaje

- să treacă 1 lună de la ultima vizită stomatologică

- să nu fi suferit de: TBC, sifilis, malarie, ulcer, diabet zaharat decompensat, boli de inimă, epilepsie, boli de piele, bruceloză, miopie (-) 6 dioptrii

- la schimbarea partenerului sexual, pentru prevenirea bolilor cu transmitere sexuală este obligatoriu actul sexual protejat minim 6 luni (prezervativ)

- se va completa fişa si chestionarul (date confidenţiale) - este esenţial ca rǎspunsurile sǎ fie corecte, oneste, cu menţionarea oricǎrui eveniment pre-donare se va determina nivelul hemoglobinei şi selectiv a transaminazelor şi glicemiei şi se va efectua un examen medical (puls, tensiune) dupǎ care se va face indicaţia de donare de sȃnge, de cǎtre medic

- comportamentul donatorului trebuie sǎ fie echilibrat, politicos şi sǎ respecte toate indicaţiile primite de la echipa medicalǎ de-a lungul procedurii

- lipsa de onestitate în completarea întrebărilor din chestionar, duce la excluderea definitivă a donatorului.

În dimineaţa dinaintea donǎrii:

 - se poate bea apă, cafea sau ceai (este indicat sa veniti foarte bine HIDRATATI)

- se poate consuma o felie de pȃine prǎjitǎ sau biscuiţi

- NU se fumează cel putin 2 ore înainte şi după donare (recomandǎm sǎ nu se fumeze deloc ȋn ziua donǎrii, pentru asigurarea confortului fizic şi psihic post-donare)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Mai sunt și alte condiții de donare
Pe mine m-au respins acum câțiva ani pt alergii. Nici pt astm nu te primesc la donare de sânge. Bine, m-au ținut jumătate de oră până să primesc chestionarul. L-am completat și după aia mi s-au pus întrebări... Se poate în o instituție a statului unde să nu fiu eu umilit...
Postat 27 Iunie 2023, 06:41 de Vio_427
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6364 RON
  • 1 EUR = 4.9753 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON