URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Februarie 2019, 16:26

Avere... uitată: Cum a aflat Primăria Oradea că este proprietara terenului necesar noului cămin de la Universitate

Avere... uitată: Cum a aflat Primăria Oradea că este proprietara terenului necesar noului cămin de la Universitate PRIMUL PAS. Căminul pe care Primăria vrea să-l ridice în campus, chiar lângă un cămin deja existent, este doar prima investiţie din masterplan-ul anume conceput de municipalitate pentru dezvoltarea facultăţilor orădene
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Scandalul parteneriatului dintre Primărie şi Universitatea din Oradea, pentru construcţia unui cămin studenţesc, s-a terminat cât se poate de româneşte: după dezbateri cu scântei, universitarii şi-au dat acordul ca municipalitatea să investească în curtea lor, dar au făcut-o până la urmă degeaba, întrucât Primăria nici nu mai avea nevoie de acest acord!

Terenul cu pricina, ca de altfel aproape toate terenurile Universităţii, era al oraşului încă din 2008, dar municipalitatea... a uitat de el.

Cu Bolojan în şedinţă

Sorin Curilă, președintele Senatului Universității din OradeaLa finalul anului trecut, Senatul Universităţii a avut două şedinţe cu scandal. Motivul? Preşedintele Sorin Curilă (foto) a refuzat să supună votului parteneriatul cu Primăria, pentru construirea unui cămin studenţesc pe malul stâng al Peţei, în apropierea sălii de sport şi a căminului C3. Contractul fusese deja aprobat de Consiliul Local şi de Consiliul de Administraţie al Universităţii, iar pentru a-i convinge şi pe senatori, însuşi primarul Ilie Bolojan s-a dus la şedinţă.

Deşi edilul a spus pe şleau că Universitatea va primi în dar un cămin, Curilă n-a supus votului parteneriatul, pentru că la dosar nu era acordul Ministerului Educaţiei, despre care se spunea că este proprietarul pământului. "Nu poate chiriaşul să decidă lucrări pe terenul proprietarului. Dl Bolojan a explicat că obţinerea unei hotărâri de Guvern durează foarte mult şi se poate pierde proiectul. Noi nu contestăm asta, dar nici nu ne putem asuma o decizie la limita legalităţii sau poate dincolo de ea", a declarat Curilă. Degeaba a garantat Bolojan că acordul va fi obţinut, preşedintele a ţinut-o pe-a lui.

Votat cu modificări

Încăpăţânarea lui Curilă a atras nemulţumirea unor senatori, care i-au "taxat" stilul dictatorial părăsind şedinţa. În ziua următoare, o nouă şedinţă s-a lăsat iar cu scandal, din acelaşi motiv: în continuare, Curilă n-a vrut să supună proiectul la vot. N-a mai aşteptat ca senatorii să plece, ci de data aceasta a părăsit el şedinţa. În timp ce profesorii din Senat au bolborosit pe la colţuri acuzând că Curilă face jocurile PSD-istului Florian Bodog, studenţii au fost mai vehemenţi şi i-au cerut demisia, pe motiv că ignoră doleanţele forului. Fără niciun rezultat...

În schimb, la prima şedinţă din acest an, care a avut loc pe 28 ianuarie, Curilă a supus votului parteneriatul, dar într-o formă nouă: a adăugat un articol care prevede că investiţiile se vor face după ce Primăria sau Universitatea vor asigura cadrul legal. Proiectul a fost votat fără comentarii, iar preşedintele şi-a arogat, cu tupeu, succesul. "Conducerea Senatului universitar a reuşit deblocarea proiectului de investiţii necesar dezvoltării Universităţii", a pretins Curilă, într-un comunicat, ignorând că, de fapt, a fost singurul care a blocat investiţia...

Campusul... Primăriei

Reuşita Senatului nu mai contează deloc, însă, pentru că, între timp, Primăria şi-a dat seama că terenul pe care vrea să construiască este al ei. Enervat de încăpăţânarea lui Curilă, Bolojan le-a cerut funcţionarilor Primăriei soluţii pentru a putea construi căminul fără implicarea Universităţii. Aşa şi-au amintit angajaţii Direcţiei de Patrimoniu Imobiliar că, în 2008, municipalitatea  a câştigat în instanţă dreptul de proprietate asupra unui teren în suprafaţă de 135.842 mp, pe strada Armatei Române. Adică aproape tot terenul pe care îl foloseşte Universitatea, în campusul central!

Aflat la intersecţia străzilor Făgăraşului, Universităţii şi Islazului, terenul are o suprafaţă totală de 179.407 mp şi se credea că aparţine în întregime Statului Român. În realitate, însă, statul are aici doar 43.565 mp, diferenţa fiind a Primăriei.

De la Nagyvárad la Stat

În 2008, Judecătoria Oradea a decis, la cererea Administraţiei Imobiliare Oradea (actuala DPI), că terenul cu pricina a fost greşit întăbulat. Mai precis, după reinstaurarea administraţiei româneşti în Oradea, când s-au tradus colile funciare, acest teren a trecut din proprietatea "Nagyvárad" în cea a Statului Român. Or, după cum au arătat juriştii AIO în instanţă, proprietarul este de fapt oraşul, ceea ce judecătorii au şi aprobat.

Lucian Popa, șeful Direcției Patrimoniului Imobiliar OradeaDin 2008 şi până acum, Primăria n-a întăbulat terenul, astfel că... a uitat că îl deţine. "Nu pot să spun de ce s-a întâmplat aşa. Important este că avem aceste informaţii acum", zice şeful DPI, Lucian Popa (foto).

Aşa că, pe 30 ianuarie, în unanimitate şi fără comentarii, consilierii locali au aprobat înscrierea terenului în proprietatea privată a municipiului, dar şi darea lui în folosinţa gratuită a Universităţii, pentru următorii 49 de ani. Norocul universitarilor că în Primărie nu este un Gică-Contra, care să se fi opus acestei gratuităţi...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON