URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Iunie 2019, 12:19

Atenţie, vine canicula! Specialiştii vă spun cum să evitaţi problemele de sănătate cauzate de temperaturile ridicate

Atenţie, vine canicula! Specialiştii vă spun cum să evitaţi problemele de sănătate cauzate de temperaturile ridicate sursa foto: tvr.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ploile masive, vin călduri extreme. Din această săptămână este prognozată o încălzire extremă şi bruscă a vremii, cu temperaturi zilnice în jurul valorii de 30 grade Celsius, ceea ce poate cauza probleme de sănătate.

Pentru a le evita, Direcţia de Sănătate Publică Bihor transmite următoarele recomandări:

- să consume cel puțin 2 litri de lichide pe zi (apă plată, apă minerală, sucuri de fructe sau legume), care nu trebuie băute prea reci pentru că în acest caz ele se elimină înainte de a hidrata organismul. Foarte bune sunt ceaiurile de mentă, soc, mușețel, sunătoare, urzici, ceaiul verde sau negru, călduțe sau la temperatura camerei, ușor îndulcite.

- alimentația trebuie să fie ușoară, să conțină hrană proaspătă, fără prea multe calorii - sunt recomandate carnea slabă preparată la grătar, lactatele, cerealele precum și cât mai multe fructe și legume proaspete care, prin apa, sărurile minerale și vitaminele pe care le conțin, asigură în mod constant hidratarea organismului.

- trebuie acordată o atenție deosebită modului de preparare, păstrare și consum al alimentelor, în special celor preparate, în caz contrar există risc de toxiinfecții alimentare. Temperaturile ambiante mai ridicate pot determina alterarea mai rapidă a alimentelor dacă nu sunt păstrate, după preparare, la temperaturi ≤4 grade Celsius (în frigider).

- să evite sau să limiteze consumul de grăsimi, dulciuri concentrate, alcool, tutun și cafea.

- să stea cât mai mult în locuri răcoroase, cu umbră.

- să evite activitatea fizică (sport, grădinărit, munci mai grele) și ieșirile în aer liber între orele 10-18. Este indicat ca plimbările să se facă dimineața și seara.

- dacă este absolut necesară ieșirea în oraș, persoanele trebuie să staționeze sau să meargă mai mult prin zonele cu umbră și să își protejeze capul, fața și ochii cu ajutorul unei pălării și a ochelarilor de soare. Cu această ocazie trebuie purtate haine de culoare deschisă, subțiri, comode; de preferat sunt cele din in și bumbac; trebuie evitate hainele din materiale sintetice care nu permit o bună aerisire a corpului. Este bine să aibă la îndemână o sticlă cu apă pentru hidratarea continuă a organismului.

- în interiorul locuinței trebuie să stea în camerele cele mai răcoroase. Trebuie folosite draperiile sau jaluzelele în camerele expuse soarelui. Ferestrele trebuie menținute închise atât timp cât temperatura exterioară este mai mare decât cea din interior (aproximativ până la lăsarea serii); trebuie deschise noaptea și dimineața devreme, pentru a se crea curenți de aer care scad temperatura interioară a locuinței.

- aparatele de aer condiționat trebuie întreținute periodic (inclusiv dezinfectarea, curățarea sau înlocuirea filtrelor de aer) pentru a evita răspândirea unor germeni patogeni responsabili de sinuzite, otite, rinite, bronșite. 

- părinților li se recomandă să nu lase copiii în interiorul vehiculelor parcate la soare și să evite drumurile pe distanțe lungi cu aceștia, ca pasageri, în mașini fără climatizare.

- trebuie evitată total expunerea la soare (plaja), chiar de către persoanele sănătoase, între orele 11-16, când razele soarelui sunt foarte puternice. La plajă trebuie asigurată protecția capului, a ochilor, a buzelor. Persoanele care suferă de afecțiuni ale pielii trebuie să solicite sfatul medicului înainte de a se expune la soare.

- persoanele cu afecțiuni cronice trebuie să respecte întocmai recomandările medicale și să urmeze cu strictețe tratamentul prescris de medic.

La apariția primelor semne de boală, atât ca urmare a temperaturilor ridicate, medicii recomandă populației să se adreseze serviciilor medicale pentru diagnostic și tratament, iar în cazuri de urgență poate fi apelat Numărul Unic pentru Apeluri de Urgență 112.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON