URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Octombrie 2010, 11:32

Atenţie la ce apă beţi! Apa din zece sate bihorene nu este potabilă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În cadrul programului de supraveghere a aprovizionării cu apă potabilă a populaţiei, inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică au testat în luna septembrie apa din 27 de localităţi bihorene. Potrivit unui comunicat de presă al DSP, din cele 27 doar în trei, Beiuş, Ghighişeni, Sudrigiu, apa este perfect potabilă.

În forajele şi reţelele de distribuţie din localităţile Avram Iancu, Petid, Tămaşda, precum şi la fântânile arteziene din localităţile Ant, Tulca şi Satu Nou medicii DSP au găsit arsen, în timp ce în alte opt localităţi apa are amoniac, alte cinci conţin clor rezidual liber, iar alte şapte fluor. Totodată, în zece localităţi apa are valori neconforme privind parametrii microbiologici, în două privind culoarea, gustul şi turbiditatea, iar în alte două privind oxidabilitatea. Care anume sunt aceste localităţi, DSP n-a precizat.

Cele mai mari probleme, însă, s-au găsit în zece localităţi, unde apa prezintă un risc major asupra sănătăţii consumatorilor. Este vorba de fântâna arteziană de lângă gara din Holod, fântâna care alimentează cu apă şcoala cu clasele I-VIII şi primăria din Holod, fântâna care alimentează şcoala cu clasele primare din Dumbrava, apa din reţeaua localităţilor Delani, Tămaşda, Petid, Săucani, apa din forajul din spatele bisericii ortodoxe Avram Iancu şi cea din artezienele din Ant, Tulca şi Satu Nou.

"Primăriile au obligaţia să informeze permanent populaţia asupra calităţii apei, conform Hotărârii Guvernului României nr. 974/2004, prin plăcuţe avertizoare afişate la loc vizibil şi protejat cu înscrisurile "Apa nu este bună de băut", "Apa nu este bună de folosit pentru sugari şi copii mici"", se arată în comunicatul DSP.

În toate aceste localităţi primarii trebuie să asigure perimetre de protecţie ale fântânilor, acoperirea cu capac şi acoperiş a acestora, dezinfecţia surselor, golirea, spălarea şi dezinfecţia bazinului de înmagazinare şi/sau a reţelei de distribuţie, montarea de robineţi de prelevare a probelor, reglarea aparatului de clorinare, sistarea furnizării apei potabile către consumatori, asigurarea apei potabile pentru sugari, copii mici până la 3 ani şi în colectivităţile de copii (şcoli şi grădiniţe).

În urma controalelor din luna august, DSP a mai oprit consumarea apei din reţeaua din Diosig deoarece conţine arsen. Tot atunci, s-a descoperit că fântâna arteziană din Ceica are apă radioactivă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
"16 milioane de romani." Ep. Profesorii de la DSP Bihor!
I. Încă un exemplu edificator al activității de prevenție eficientă, din ultimii ani a unor structuri de control BINE (auto)bugetate. 1. DSP-ul, cu atâtea cadre didactice universitare, nu poate propune, la concret, niste masuri/aparate/instalatii eficiente de potabilizare a apei din aceste localitati? Chiar si in colaborare cu, de exemplu: Catedra de specialitate de la FPM, APM, sau unii parlamentari care cunosc ”problema” (ex: dnele Draghici si Varga)? II. Se mai pun, inca, tot felul de piedici, inițiativelor de alimentare cu apă potabilă a unor localități din județ, pentru ca unii ca: dnii Bolojan, Țârle, nu au o ”culoare politica” la moda? III. Intrebare (repetata), pentru bravii inspectori-profesori de la DSP Bihor: Ce sisteme de ultrafiltrare a apei potabile de acasa folositi? Banuiesc, ca nu doar o instalatie de clorinare, asa cum recomandati pe la tara!
Postat 05 Octombrie 2010, 14:44 de stefan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON