Aproximativ 100 de persoane, majoritatea tineri, s-au strâns miercuri seară în faţa clădirii Prefecturii, din Parcul Traian din Oradea, pentru a protesta faţă de modificările aduse Codului de Procedură Penală, dar şi împotriva politicienilor de la putere.
Mulţi dintre protestatari au adus cu ei drapeluri ale României şi UE, precum şi pancarte cu mesaje de genul "Nu acceptăm dictatura", "Apel către mafioţi: Căraţi-vă!", "Eşti demnitar? Fără cazier!", "Penalii, slugile lui Dragnea", dar şi deja tradiţionalul "PSD, ciuma roşie".
Oamenii au folosit boxe din care răsunau cântece precum "Imnul golanilor", "Vino Doamne", de la Valeriu Sterian, dar şi piese ale trupei Phoenix, şi au scandat mesaje precum "PSD, Ciuma roşie", "Demisia", "Vrem să muncim, nu să vă păzim" ori "Vrem să lucraţi, nu să ne furaţi!".
Protestatarilor le-au fost împărţiţi fluturaşi cu modificările adoptate, luni seară, la ora 22, de Camera Deputaţilor, la Codul de procedură penală, care îi vor afecta direct pe români. Între acestea, au scris ei, se numără aceea că procurorii nu vor mai putea publica informaţii despre dosarele aflate în faza de urmărire penală, că un violator sau un interlop va putea participa la audierea victimelor lor şi că cei suspectaţi de evaziune fiscală sau spălare de bani nu vor mai putea fi arestaţi decât în situaţii excepţionale.
Oamenii au protestat paşnic, supravegheaţi de jandarmi şi poliţişti. Dacă iniţial părea că în parc nu vor fi mai mult de 50 de persoane, numărul protestatarilor a continuat să crească, în jurul orei 19 ajungând la peste 100.
„Dacă vă pasă, nu staţi la terasă!”
Până în jurul orei 20 numărul protestatarilor s-a dublat. Orădenii s-au adunat mobilizaţi pe reţelele de socializare sau anunţându-se din om în om.
Mulţimea a prins voce. Scandările „Fără implicare nu va fi schimbare”, cu trimitere la populaţia încă inertă, sau „Cu executare, nu cu suspendare”, aluzie la procesul de corupţie în care este judecat liderul PSD Liviu Dragnea, s-au auzit până pe strada Republicii, unde clienţi de toate vârstele, încă mai mulţi decât protestatarii, îşi savurau pizza, freshurile sau cafeaua în rtimuri de jazz.
Liniştea teraselor a fost tulburată doar câteva minute mai târziu când mulţimea s-a pus în mişcare fluturând steaguri, pancarte şi fluierând în vuvuzele.
Scandări de genul „Dacă vă pasă, nu staţi la terasă” şi „Sistemul mafiot conduce peste tot”, au făcut să răsune geamurile pe Corso, spre încântarea turiştilor care filmau cu telefoanele mobile mulţimea pusă în mişcare.
Îndemnurile par să fi avut rezultat, de vreme ce la intrarea pe Podul Sfântul Ladislau alaiul, flancat de jandarmi, număra deja peste 250 de protestatari.
„Nu blocaţi circulaţia!”
După un scurt popas în Piaţa Unirii, alaiul s-a deplasat pe strada Traian Moşoiu, după care prin Parcul 1 Decembrie pentru a ajunge în faţa sediului PSD.
Mulţimea în marş a scandat „Asta e trădare, nu e guvernare”, „CCR, sluga PSD!” şi, pentru prima dată în cursul serii, „ALDE-PSD, aceeaşi mizerie” respectiv „UDMR, magyar PSD!”.
La ieşirea din parc, mulţimea s-a oprit. Jandarmii le-au cerut protestatarilor să rămână pe trotuarul staţiei de tramvai, în vreme ce voci din mulţime cereau să iasă pe şosea pentru a protesta chiar sub geamurile sediului PSD din strada Independenţei.
„Vă rog să nu blocaţi circulaţia”, au cerut jandarmii. Aceştia au argumentat că „pe trotuar e toată lumea în siguranţă”. Cererea i-a nemulţumit pe protestatari. Oamenii au început iniţial să scandeze „Vrem pe drum!”, după care s-au certat între ei. Unii ar fi acceptat cererea, alţii ar fi ieşit în şosea.
„Avem autorizaţie să ieşim pe drum. E la mine acasă”, a spus un protestatar. Acesta a fost constrazis de un jandarm. „Vă spun eu că nu aveţi nicio autorizaţie”, a spus bărbatul în uniformă. „N-ai mă nimic, hai pe trotuar!”, a cerut un alt orădean, motiv numai bun de ceartă.
„Pregătiţi-vă să fiţi alături de noi!”
Disputele au fost însă stinse rapid de protestatarii care şi-au amintit că au ieşit din case pentru a-şi vărsa oful pe PSD şi nu să se certe între ei, aşa că mulţimea s-a aliniat de-a lungul staţiei de tramvai.
Cu faţa la clădirea apărată de jandarmi, orădenii au scandat iar minute în şir „Cu executare, nu tergiversare” şi „Cu celeritate, nu tergiversate”, cu trimitere la procesul lui Dragnea.
Ulterior oamenii s-au retras în Parcul Traian unde, rămaşi deja fără voce, au început să-şi ia rămas bun unii de la alţii.
„Vom posta pe Facebook. Dacă mâine ţara va ieşi în stradă, pregătiţi-vă să fiţi alături de noi în număr mare. Ne vom vedea din nou, la 18:30”, a spus unul dintre organizatori. „Faceţi-vă provizii şi pregătiţi-vă corturile. S-ar putea să trebuiască să transformăm asta într-un miting permanent”, a avertizat o femeie.
Apoi, treptat, mulţimea a început să se risipească. Rămâne de văzut ce se va întâmpla mâine în procesul lui Dragnea...
Zi tensionată
De altfel, ziua de miercuri a fost una agitată în special în Capitală. În jurul prânzului, 11 protestatari au reuşit să intre pe holul de la plenul reunit al Parlamentului încă din timpul discursului premierului Viorica Dăncilă (prezentă pentru a prezenta stadiul procesului de pregătire pentru preluarea de către România a preşedinţiei semestriale a Consiliului Uniunii Europene în ianuarie 2019) şi strigau "Justiţie, nu corupţie!", "Cuib de hoţi şi de mafioţi", "Dragnea nu uita, asta nu e ţara ta". Protestatarii au refuzat să plece şi s-au aşezat pe covor pentru a nu fi evacuaţi de angajaţii Parlamentului.
În acelaşi timp, şi în faţa Parlamentului, în Parcul Izvor, au început să se adune protestatari, iar în boxe se auzea "Imnul golanilor" din iunie 1990.
Liderul PSD Liviu Dragnea şi premierul Viorica Dăncilă au fost huiduiţi şi flancaţi de protestatarii furioşi pe modificările votate în Parlament la codurile de procedură penală. La ieşirea lui Dragnea, oamenii au început să strige: "Demisia, demisia", "Cuib de hoţi şi de mafioţi" şi "Ruşine". De asemenea, Deputatul PSD Nicolae Bacalbașa a avut nevoie de intervenția jandarmilor pentru a putea părăsi Palatul Parlamentului, după ce a fost flancat și bruscat de protestatari. El a fost escortat în siguranță până la metrou.
Miercuri seară, la ora 9.30, peste 1.000 de persoane au ieșit la protest în Piața Victoriei din Capitală, iar oamenii continuă să apară. Sunt anunțate manifestări și în alte orașe, precum Cluj, Iași și Sibiu.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.