URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Februarie 2024, 19:22

Anual, circa 200 de copii nu prind loc în creșele din Oradea. Ce spune șefa DASO despre cauze

Anual, circa 200 de copii nu prind loc în creșele din Oradea. Ce spune șefa DASO despre cauze foto: DASO / arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oradea se confruntă în ultimii ani cu o criză de locuri în creşe pentru copii.

Nu ţin pasul cu solicitările!

Potrivit evidenţelor Direcţiei de Asistenţă Socială Oradea, care gestionează cele 903 locuri din creşele orădene, în fiecare an circa 200 de micuţi nu reuşesc să fie înscriși, din lipsă de locuri.

"În Oradea sunt 15 locaţii de creşă, care funcţionează cu program de zi, în anul şcolar 2023 - 2024 fiind înscrişi 903 copii. Nu reuşim să acoperim însă toate cererile depuse de părinţi. Au rămas pe dinafară 200 de copii", a declarat joi, în cadrul conferinţei de presă privind raportul de activitate al DASO pe anul 2023, directoarea instituției, Anca Grama.

Numărul micuților care nu au prins un loc diferă de la un an la altul, fiind în scădere, de la circa 250, în urmă cu câţiva ani, la 208 - în prezent.

"Nu avem cum ţine pasul cu solicitările. Astăzi nu avem niciun spaţiu disponibil pentru amenajarea unei creşe, pentru că niciunul nu îndeplineşte normativele privind suprafaţa minimă, iar să construieşti o creşă nouă presupune costuri foarte mari", a declarat pentru BIHOREANUL, Anca Grama (foto).

Presiune din cartierele de blocuri

În prezent, Ministerul Dezvoltării amenajează în Oradea două creşe noi, în strada Ion Irimescu din cartierul Nufărul, cu 110 locuri, şi în strada Aluminei, din cartierul Rogerius, cu 40 de locuri.

"Creşa din cartierul Nufărul ar putea fi finalizată în luna martie, iar din septembrie ar putea deservi deja copiii", a spus Grama.

Potrivit directoarei, cele două amplasamente au fost alese în funcţie de zonele cu cele mai mari cereri de locuri.

"Cele mai multe solicitări vin din cartierele Nufărul şi Rogerius, cu multe blocuri, şi mai puţin din zonele centrale ale oraşului", a explicat directoarea.

Acesta este şi motivul pentru care municipalitatea a investit în construirea de creşe în jurul marilor aglomerări, precum ar fi Parcul industrial din Şoseaua Borşului, cartierul Ceyrat, strada Călugăreni şi altele.

Solicitări în creştere

În ciuda eforturilor depuse pentru asigurarea de locuri în creşe pentru toţi copiii, potrivit directoarei cererea nu va fi acoperită niciodată integral.

"Numărul solicitărilor de locuri este în continuă creştere pentru că tot mai multe familii se mută din zona metropolitană şi foarte mulţi cetăţeni îşi fac flotant în Oradea pentru ca micuţii lor să prindă un loc în creşă, deoarece nu au locuri în localităţile în care stau", a explicat Grama.

Cele mai multe cereri neonorate sunt depuse de locuitori ai comunelor din Zona Metropolitană Oradea.

"Majoritatea celor 200 de copii care nu au prins un loc în creşă nu sunt din Oradea. Aceştia vin din localităţile învecinate unde nu sunt destule locuri. DASO trebuie să asigure locuri pentru solicitanţii din Oradea. De aceea, la departajarea dosarelor, solicitanţii cu domiciliu în reşedinţa de judeţ primesc un punctaj mai mare, iar cei cu flotant, un punctaj mai mic şi riscă să nu mai prindă un loc", a spus directorul DASO.

Pe de altă parte, Anca Grama a mai spus că multe dintre dosarele neonorate au fost depuse de părinţi care doreau să se asigure că au unde să îşi dea copiii la creşă, chiar dacă aveau şi alte opţiuni.

"Sunt mulţi orădeni care depun dosarul doar ca să se asigure că copilul poate beneficia de un loc, dar au alte variante: îl dau în grija bunicilor, îl duc la creşe private sau îi plătesc o bonă. Peste o vreme, când s-a eliberat un loc în creşă şi sunt sunaţi, aceştia spun că nu mai au nevoie de el", a spus Grama.

Pentru anul şcolar 2023 - 2024, DASO a preluat 808 solicitări de locuri în creşă care au concurat pentru doar 518 locuri vacante. În final, au rămas fără loc în creşă 208 copii, în scădere faţă de perioada 2022 - 2023 când au rămas pe dinafară 218 micuţi.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON