URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 08 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Ianuarie 2022, 17:57

Investiții de 34 milioane lei. Două noi creșe vor fi construite în Oradea, cu finanțare de la Ministerul Dezvoltării (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Încă două creşe, cu capacitate de 110, respectiv 40 de locuri, vor fi construite în străzile Aluminei şi Ion Irimescu din Oradea.

Cu energie regenerabilă

Investiţiile, în valoare totală de 34 milioane lei, vor fi finanţate de Ministerul Dezvoltării prin Programul Naţional de Construcţie de Creşe, după cum anunță două comunicate, unul transmis de UDMR Bihor și unul al Ministerului. 

"Cele două creşe de la Oradea vor avea dormitoare şi săli de joacă, spaţiu pentru luat masa, bucătărie, biberonerie, spălătorie, călcătorie şi cabinet medical. De asemenea, acestea vor avea spaţiu amplu de joacă în aer liber, iar clădirile vor fi prietenoase cu mediul şi eficiente din punct de vedere energetic", arată UDMR Bihor.

Ambele clădiri vor funcţiona cu energie regenerabilă produsă de panouri fotovoltaice amplasate pe acoperişul imobilelor.

"Ministerul Dezvoltării, prin programul de construire de creşe demarat în anul 2021, asigură finanţarea necesară pentru ambele creşe, astfel încât primăria nu trebuie să aloce, din bugetul local, vreo contribuţie proprie", a declarat ministrul Dezvoltării, bihoreanul Cseke Attila, citat în comunicat.

În curs de achiziţie

După cum BIHOREANUL a mai scris, viitoarea creşă cu 110 locuri din cartierul Nufărul va fi construită în strada Ion Irimescu din vecinătatea Liceului Penticostal Betel.

Ministerul Dezvoltării a scos deja lucrarea la licitaţie cu un termen de execuţie de 14 luni.

Imobilul va fi amplasat pe un teren fără construcţii în suprafaţă de 7.100 metri pătraţi care se află în curs de expropriere.

Municipalitatea va apela la această soluţie în condiţiile în care creşa din strada Bumbacului care funcţionează cu zece grupe de 11 copii într-un imobil proprietate privată nu va mai putea funcţiona în actualul amplasament începând din 2022.

Pentru cea de-a doua creşă, cu 40 de locuri, din strada Aluminei 100 A, au fost deja aprobaţi indicatorii tehnico-economici ai investiţiei, iar Ministerul Dezvoltării urmează să demareze în viitorul apropiat procedura de achiziţie publică.

Sală de sport pentru Cefa

Pe de altă parte printre investiţiile pe care, potrivit comunicatului UDMR urmează să le demareze anul acesta în Bihor se numără şi construirea unei săli de sport în comuna Cefa.

"Aceasta va fi dotată cu o gradenă de 180 de locuri şi va avea marcaje şi dotări specifice pentru multiple sporturi precum handbal, baschet, tenis sau volei", au transmis comunicatorii ministerului.

Viitoarea sală de sport va fi dotată cu vestiare prevăzute cu grupuri sanitare şi duşuri precum şi cu un cabinet medical pentru prim ajutor.

Investiţia, estimată la 11 milioane lei va fi utilizată în scop didactic şi va putea fi folosită de întreaga comunitatea locală la sfârşit de săptămână sau în timpul vacanţelor şcolare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Respekt, Cseke Úr!
A facut ungurul asta pt. Oradea/Bihor in doi-trei ani cat a fost ministru, cat n-a facut birtinezul & penalii in 14 ani! Sa fiu corect, la ceva l-a intrecut cu mult birtinezul: ne-a indatorat si continua sa o faca pt. zece generatii!
Postat 05 Ianuarie 2022, 05:38 de pinonel
@unu
Si nu uita te rog ca nenea Orban are o politica externa CU ADEVARAT in interesul tarii sale si a poporului sau, o politica care stie sa isi "lase use deschise" peste tot unde trebuie. DE EXEMPLU: https://www.digi24.ro/stiri/economie/energie/ungaria-incheie-cu-gazprom-un-acord-pe-15-ani-pentru-furnizarea-de-gaz-livrarile-se-vor-face-prin-serbia-si-austria-1650535 . Astia de la noi se fac sclavi la orice fraieri si o vand si pe mama lor pt un pumn de arginti! E si vina poporului ca nu se revolta si to voteaza la fel... .
Postat 04 Ianuarie 2022, 12:37 de Szaby_Oradea
ungurii astia
zica unii din media sau nu ce or vrea, dar printe altele (si mai bune si mai rele) ungurii astia chiar se vede ca sunt familisti: si la Fidesz a lui Orban in Ungaria, si la Udemere a lui Csecke, trebuie sa admiti si recunosti adevarul: pentru ei sustinerea familiilor, natalitatii, copiilor este o prioritate mai mult decat pentru liberali sau socialisti la un loc! Iar daca cresa arata ca si in poze, inca odata felicitari ca in sfarsit Ministerul Dezvoltarii nu aduce in Oradea cladiri-tip care sa se faca in 40 de judete acelasi design ieftin, ci face o proiectare de calitate, aproape ca vrei sa mergi sa vizitezi cresa pentru arhitectura ei..
Postat 03 Ianuarie 2022, 21:03 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6253 RON
  • 1 EUR = 4.9757 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON