URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 01 IUNIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria vrea să înlocuiască actualul sistem al parcărilor de domiciliu, imperfect, cu unul catastrofal, care va crea în mod cert haos. Adică să nu mai aibă fiecare orădean locul lui, ci să existe un abonament în baza căruia omul să vâneze locurile rămase libere când vine de la serviciu.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ajunsă deocamdată la prima săptămână, greva din învățământ se așterne ca o piatră tombală peste domnia președintelui Klaus Iohannis. Încă de mult, mulți dintre cei care l-au votat au ajuns să-l disprețuiască, să-l considere groparul marilor speranțe din 2014, dar abia prestația sa în actuala criză din învățământ le pune definitiv lespedea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Codul de procedură penală din 2014 prevede o procedură larg aplicabilă în practică prin care se soluționeză dosarele penale ce au ca obiect infracțiuni minore comise, de regulă, de către persoane fără antecedente penale, situații în care cheltuiala statului cu judecarea „găinăriei” ar fi disproporționată față de efectul produs în societate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Steatoza hepatică reprezintă o acumulare excesivă de grăsimi la nivelul ficatului (în special trigliceride) cu mărirea sa uşoară până la moderat şi cu caracter benign şi reversibil de obicei, dar uneori putând deveni gravă, cu evoluţie spre ciroză (în condiţiiile acumulării excesive şi îndelungate şi a asocierii unor factori nocivi). În mod normal, ficatul conţine 2-4% grăsimi.
01 Septembrie 2021, 16:41

150 de locuri. Două creşe noi vor fi construite pentru copiii din cartierele Rogerius şi Nufărul

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Două creşe noi vor fi construite în Oradea, cu finanţare guvernamentală prin Compania Naţională de Investiţii, pentru copiii din cartierele Rogerius şi Nufărul.

Cu 4 şi 11 grupe...

Viitoarea creşă din strada Aluminei va avea 4 grupe, iar cea din strada Ion Irimescu, 11 grupe de câte zece copii fiecare. Termenul de finalizare a lucrărilor va fi de 14 luni.

"Ministerul Dezvoltării derulează un amplu program prin care se vor construi creşe în toată ţara. În Oradea se vor construi două creşe, pentru care am identificat deja terenurile. Astfel, o creşă mare, cu o capacitate de 11 grupe, va fi construită pe strada Ion Irimescu din cartierul Nufărul, în zona Liceului Penticostal Betel şi o creşă mică (foto jos), cu o capacitate de 4 grupe, va fi realizată pe strada Aluminei nr. 100 A, din cartierul Rogerius", a anunţat primarul Florin Birta luni, în cadrul unei conferinţe de presă.

Ambele creşe vor dispune de grup medical, depozit pentru cărucioare, spaţiu multifuncţional, spălătorie, depozit lenjerie, cameră de sterilizare, bucătărie, oficiu, vestiar personal, birou administrativ, grupuri sociale şi duşuri, depozite de alimente, camere frigorifice şi alte facilităţi necesare pentru buna funcţionare.

Expropriere pentru creşă şi parc...

Pentru creşa din Rogerius, municipalitatea are la dispoziţie o suprafaţă de circa 2.500 metri pătraţi, în vreme ce pentru cea mai mare, din Nufărul, va fi nevoită să exproprieze un teren fără construcţii în suprafaţă de 7.100 metri pătraţi.

Municipalitatea va apela la această măsură pentru a rezolva problema locurilor la creşă din cartierul Nufărul.

"Zona e deficitară din punct de vedere al numărului de locuri. În strada Bumbacului avem 10 grupe în chirie la un privat care ne-a notificat că de anul viitor creşa nu va mai putea funcţiona acolo", a spus primarul.

În plus, municipalitatea va mai expropria în zonă un amplasament de 3.200 metri pătraţi pentru a amenaja un parc lângă viitoarea creşă pentru micuţi şi locuitorii din zonă.

Potrivit primarului, amplasamentul este folosit în prezent, în mod impropriu, ca parcare pentru maşini, pe spaţiu verde.

"În perioada următoare, Direcţia Tehnică se va ocupa de realizarea unui studiu de fezabilitate pentru amenajarea unui parc în această zonă, mai ales că nu există nicio zonă verde în apropiere", a promis Birta.

S-a aprobat!

Reunit luni, în şedinţă ordinară, Consiliul Local a aprobat indicatorii tehnico-economici ai celor două lucrări care vor fi finanţate de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, pentru ca lucrările să poată începe în cel mai scurt timp.

Valoarea lucrărilor pe care le presupune construcţia creşei din strada Aluminei a fost estimată la 12,3 milioane lei, iar cea a creşei, mai mari, din strada Ion Irimescu (foto jos), la 22,3 milioane lei.

În ambele cazuri termenul de execuţie a lucrărilor a fost stabilit la 14 luni.

De asemenea, consilierii locali au declarat interesul public pentru amenajarea viitorului parc din cartierul Nufărul. Potrivit evaluatorilor, municipalitatea va plăti proprietarilor amplasamentului, cu suprafaţa de 7.100 metri pătraţi, despăgubiri în valoare de 1,58 milioane lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
un proiect bun
felicitari pentru acest proiect, avem nevoie de crese, gradinite si scoli decente in Oradea.
Postat 01 Septembrie 2021, 17:26 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6562 RON
  • 1 EUR = 4.9696 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON