URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
01 Septembrie 2021, 16:41

150 de locuri. Două creşe noi vor fi construite pentru copiii din cartierele Rogerius şi Nufărul

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Două creşe noi vor fi construite în Oradea, cu finanţare guvernamentală prin Compania Naţională de Investiţii, pentru copiii din cartierele Rogerius şi Nufărul.

Cu 4 şi 11 grupe...

Viitoarea creşă din strada Aluminei va avea 4 grupe, iar cea din strada Ion Irimescu, 11 grupe de câte zece copii fiecare. Termenul de finalizare a lucrărilor va fi de 14 luni.

"Ministerul Dezvoltării derulează un amplu program prin care se vor construi creşe în toată ţara. În Oradea se vor construi două creşe, pentru care am identificat deja terenurile. Astfel, o creşă mare, cu o capacitate de 11 grupe, va fi construită pe strada Ion Irimescu din cartierul Nufărul, în zona Liceului Penticostal Betel şi o creşă mică (foto jos), cu o capacitate de 4 grupe, va fi realizată pe strada Aluminei nr. 100 A, din cartierul Rogerius", a anunţat primarul Florin Birta luni, în cadrul unei conferinţe de presă.

Ambele creşe vor dispune de grup medical, depozit pentru cărucioare, spaţiu multifuncţional, spălătorie, depozit lenjerie, cameră de sterilizare, bucătărie, oficiu, vestiar personal, birou administrativ, grupuri sociale şi duşuri, depozite de alimente, camere frigorifice şi alte facilităţi necesare pentru buna funcţionare.

Expropriere pentru creşă şi parc...

Pentru creşa din Rogerius, municipalitatea are la dispoziţie o suprafaţă de circa 2.500 metri pătraţi, în vreme ce pentru cea mai mare, din Nufărul, va fi nevoită să exproprieze un teren fără construcţii în suprafaţă de 7.100 metri pătraţi.

Municipalitatea va apela la această măsură pentru a rezolva problema locurilor la creşă din cartierul Nufărul.

"Zona e deficitară din punct de vedere al numărului de locuri. În strada Bumbacului avem 10 grupe în chirie la un privat care ne-a notificat că de anul viitor creşa nu va mai putea funcţiona acolo", a spus primarul.

În plus, municipalitatea va mai expropria în zonă un amplasament de 3.200 metri pătraţi pentru a amenaja un parc lângă viitoarea creşă pentru micuţi şi locuitorii din zonă.

Potrivit primarului, amplasamentul este folosit în prezent, în mod impropriu, ca parcare pentru maşini, pe spaţiu verde.

"În perioada următoare, Direcţia Tehnică se va ocupa de realizarea unui studiu de fezabilitate pentru amenajarea unui parc în această zonă, mai ales că nu există nicio zonă verde în apropiere", a promis Birta.

S-a aprobat!

Reunit luni, în şedinţă ordinară, Consiliul Local a aprobat indicatorii tehnico-economici ai celor două lucrări care vor fi finanţate de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, pentru ca lucrările să poată începe în cel mai scurt timp.

Valoarea lucrărilor pe care le presupune construcţia creşei din strada Aluminei a fost estimată la 12,3 milioane lei, iar cea a creşei, mai mari, din strada Ion Irimescu (foto jos), la 22,3 milioane lei.

În ambele cazuri termenul de execuţie a lucrărilor a fost stabilit la 14 luni.

De asemenea, consilierii locali au declarat interesul public pentru amenajarea viitorului parc din cartierul Nufărul. Potrivit evaluatorilor, municipalitatea va plăti proprietarilor amplasamentului, cu suprafaţa de 7.100 metri pătraţi, despăgubiri în valoare de 1,58 milioane lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
un proiect bun
felicitari pentru acest proiect, avem nevoie de crese, gradinite si scoli decente in Oradea.
Postat 01 Septembrie 2021, 17:26 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON