URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 01 IUNIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria vrea să înlocuiască actualul sistem al parcărilor de domiciliu, imperfect, cu unul catastrofal, care va crea în mod cert haos. Adică să nu mai aibă fiecare orădean locul lui, ci să existe un abonament în baza căruia omul să vâneze locurile rămase libere când vine de la serviciu.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ajunsă deocamdată la prima săptămână, greva din învățământ se așterne ca o piatră tombală peste domnia președintelui Klaus Iohannis. Încă de mult, mulți dintre cei care l-au votat au ajuns să-l disprețuiască, să-l considere groparul marilor speranțe din 2014, dar abia prestația sa în actuala criză din învățământ le pune definitiv lespedea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Codul de procedură penală din 2014 prevede o procedură larg aplicabilă în practică prin care se soluționeză dosarele penale ce au ca obiect infracțiuni minore comise, de regulă, de către persoane fără antecedente penale, situații în care cheltuiala statului cu judecarea „găinăriei” ar fi disproporționată față de efectul produs în societate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Steatoza hepatică reprezintă o acumulare excesivă de grăsimi la nivelul ficatului (în special trigliceride) cu mărirea sa uşoară până la moderat şi cu caracter benign şi reversibil de obicei, dar uneori putând deveni gravă, cu evoluţie spre ciroză (în condiţiiile acumulării excesive şi îndelungate şi a asocierii unor factori nocivi). În mod normal, ficatul conţine 2-4% grăsimi.
27 August 2021, 13:52

Ministerul Dezvoltării a aprobat construirea în Bihor a cinci creșe din cele 138 care vor fi făcute la nivel național

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a anunţat joi aprobarea construirii a 138 creşe moderne la nivel naţional, din care cinci în judeţul Bihor, în Oradea, Beiuş, Marghita şi Salonta, cu fonduri din bugetul Ministerului.

Potrivit ordinului de ministru, în fiecare municipiu din fiecare judeţ va putea fi construită o creşă, această necesitate reieşind din faptul că în România există în prezent doar 386 asemenea unităţi. "Sprijinim familiile şi încurajăm natalitatea prin această măsură. Dorim ca tinerele mame să se întoarcă pe piaţa forţei de muncă după concediul de creştere a copiilor, ştiind că cei mici sunt în siguranţă, în creşe moderne", a spus ministrul.

Cseke a afirmat că, în prima fază, a fost aprobată construirea unei creşe în fiecare municipiu şi a două clădiri de creşe în municipiile care au peste 100.000 de locuitori.

"În total există 47 de cereri aprobate, cu documentaţia completă depusă. Dintre acestea, sunt patru judeţe (Covasna, Galaţi, Satu-Mare şi Sibiu) unde fiecare municipiu a depus cerere şi a adus documentaţia necesară. Urmează ca, pentru celelalte 91 de finanţări aprobate, autorităţile locale să trimită, în termen de 60 de zile, documentaţia necesară pentru a putea fi demarată procedura de construcţie a creşelor", a subliniat Cseke Attila.

Ordinul de ministru permite construcţia unor creşe noi în 102 municipii şi în cele 6 sectoare ale Capitalei. "Dezvoltarea reţelei de creşe trebuie să fie demarată unitar în toată ţara, de aceea am aprobat una sau două creşe construite pentru fiecare municipiu, în funcţie de numărul locuitorilor. În urma ordinului emis astăzi, poate fi demarată procedura, acolo unde autorităţile locale sunt partenere în acest proiect", a spus ministrul.

Potrivit listei aprobate de Ministerul Dezvoltării, în judeţul Bihor ar urma să se construiască cinci creşe, dintre care două în Oradea şi câte una în Salonta (creşă mică), Beiuş şi Marghita (creşe medii).

Finanţarea este asigurată pentru cele 138 creşe din bugetul Ministerului Dezvoltării, iar pentru alte 110 creşe ar urma să fie folosite fonduri din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Semnarea contractelor pentru construirea creşelor este prevăzută pentru începutul anului viitor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6562 RON
  • 1 EUR = 4.9696 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON