Zeci de angajaţi ai Unităţii de Primire a Urgenţelor şi SMURD s-au întâlnit, duminică seară, cu primarul Ilie Bolojan şi cu şeful serviciului, dr. Hadrian Borcea, pentru a lămuri problema veniturilor salariale, după ce Consiliul Local a decis, joi, ca urmare a unor modificări legislative impuse de guvernul PSD-ALDE, să reducă sporurile acordate medicilor cu 60%, iar în cazul asistenţilor medicali cu 25%. Cum se ştie, hotărârea l-a determinat pe Borcea să îşi anunţe demisia şi pe alţi angajaţi să îl urmeze.
"Vă cer să vă vedeţi de treabă"
Pentru întâlnirea de duminică seară, din curtea spitalului, oamenii, majoritatea asistenţi, s-au mobilizat pe reţele de socializare, pentru a vorbi cu şeful SMURD despre discuţia pe care acesta a avut-o, pe parcursul zilei de duminică, cu angajaţii de la serviciul de personal al spitalului, care întocmesc statele de plată, întrevedere ce urma să le arate clar câţi bani vor primi în data de 15, la salariu.
Aflând de întâlnire, Bolojan s-a autoinvitat, aducând cu el documente prin care le-a arătat că, de fapt, salariile lor nu scad. Cu listele de salarii în mână, primarul le-a citit unora dintre cei prezenți veniturile, pentru a sublinia nivelul crescut al acestora, ele învârtindu-se în jurul a 13-16.000 lei net, în cazul unora din cei 70 de medici, fără gărzi, care mai pot aduce 1.500 lei pe un sfârşit de săptămână.
"Salariile acestea, orice s-ar spune, sunt nişte salarii bune. Salariile nu vă scad, această măsură este pe o lună de zile”, a spus Bolojan, apelând la angajaţii să “aibă răbdare” o lună şi să nu creeze “tot felul de perturbaţii” cu demisiile lor. “Dacă ne interesează pacienţii, cum afirmăm în permanent, vă cer să vă vedeţi de treabă în continuare”.
Degeaba a spus edilul că, potrivit Hotărârii de Consiliu Local, salariile din luna aprilie vor fi compensate dintr-un "fond special" anume creat în bugetul spitalului. Explicaţiile nu i-au liniştit pe urgentiştii prezenţi, care nu concepeau să "piardă", chiar şi temporar, din "plusul" pe care apucaseră să îl primească.
Apel la rațiune
În esenţă, primarul a apelat la raţiunea angajaţilor UPU, spunându-le că decizia de CL fost luată pentru că aşa era echitabil, că este o situaţie conjuncturală, că reprezentanţii municipalităţii au făcut calcule aşa încât să nu scadă salariile nimănui şi a apelat la înţelegerea lor, să accepte acest compromis pentru o lună, până când Guvernul va reglementa situaţia.
"V-am spus, în situaţia dată, în care aveam aceste constrângeri, am luat o decizie pentru ambele spitale, dar această decizie se va aplica o lună, deci salariile aferente lunii aprilie, după care, zilele următoare, după ce va decide sau nu va decide Guvernul, vom lua nişte măsuri. Dacă se anulează acest plafon sau se măreşte, foarte bine, se va reveni la toate datele aşteptate şi anunţate. Dacă nu se va întâmpa asta, va trebui să ne adaptăm acelor date care vor rămâne în vigoare. Eu sper să tranşez o dată problema ca să putem lua nişte decizii stabile", a explicat Bolojan.
La final, edilul le-a spus că faptul că ei vor continua sau nu cu demisiile va arăta dacă angajaţii UPU se comportă ca o echipă sau ca nişte mercenari. "Prin asta se va vedea dacă sunteţi într-adevăr o echipă sau nişte mercenari", le-a spus el.
La rândul său, Borcea a încercat să îşi convingă colegii să nu demisioneze cu efect imediat, pentru a evita ca Unitatea de Primire a Urgenţelor să intre în colaps. "Nu m-am consultat cu dânsul atunci când am luat decizia (de a demisiona n.r.). Nu m-am consultat nici cu voi când am luat decizia. Deci decizia voastră nu trebuie să fie legată de mine, şi nici a mea de domnul primar", a spus el.
Nimeni nu cedează
Discursul primarului pare, însă, că nu i-a încălzit prea tare pe angajaţii UPU. Oamenii s-au arătat inflexibili, deloc dornici de a pierde un drept câştigat, şi au spus că nu doresc altceva decât să le fie recunoscută munca şi eforturile pe care ei le depun "în fiecare noapte, weekend-uri şi sărbători legale" pentru salvarea de vieţi. "Nu putem fi la jumătate cu sporurile faţă de un spital oarecare din ţară, care nici nu se compară cu al nostru", a spus unul dintre cei prezenţi.
Doctorul Borcea i-a cerut lui Bolojan să promită măcar constituirea unui grup de lucru care să revizuiască, de luni începând, calculul veniturilor angajaţilor din spital, pornind de la descoperirea că statele de plată ascund "un dezastru", şi atunci "e posibil să mă râzgândesc" în privinţa demisiei. Primarul nu a vrut, însă, să promită nimic cert, zicând că problemele trebuie rezolvate global, într-un sistem care are mii de angajaţi, şi nu poate face concesii numai într-o zonă anume. "Cu ăsta nu ai ce discuta...", a fost replica spusă cu voce joasă de o asistentă.
"Mâine dimineaţă la ora 8 mergem cu demisiile în bloc la secretariatul spitalului, cu timp de răgaz până pe data de 14 mai. Le lăsăm o săptămână răgaz, ca să remedieze aceste probleme. Mâine se întâlnesc din nou, urmează şi şedinţa (de guvern n.r.) din 8 mai… Noi vrem să le arătăm că nu suntem politicieni şi în nici un caz nu dăm înapoi. Există un tabel în care suntem încadraţi toţi cei care vrem să dăm demisia - tabelul cuprinzând toţi medici şi asistenţii care sunt hotărâţi în continuare. Vrem să vedem dacă fac ceva, nu doar promisiuni. E ridicol ca un centru de referinţă în medicina de urgenţă din România, cum este cel din Oradea, să fie pe ultimul loc ca nivel de plată în toată ţara", a declarat BIHOREANULUI dr. Dacian Juca. Potrivit acestuia, procentul angajaţilor UPU care vor să demisioneze se ridică "la aproximativ 90%".
"Nimic nu e clar"
Contactat de BIHOREANUL, şeful UPU - SMURD a declarat că, totuşi, demisia lui se va concretiza încă de luni dimineaţă, aşa cum anunţase anterior.
"Nici eu nu îmi voi retrage demisia. A mea va deveni efectivă de mâine dimineaţă. Problema e aceeaşi, legată de principiile de acordare a sporurilor, de faptul că nici azi nu este clar şi nu e sigur modul de calcul şi felul în care vor să gestioneze fondul de salarii şi sporuri. Dar azi e o «bulibăşală». Nimeni nu ştie ce se întâmplă cu adevărat. Tot am încercat să vorbesc cu cei de la sarizare, dar efectiv numele meu nici nu era pe statul de plată, atât sunt de competenţi. E ceva de toată jena. Asta a recunoscut şi domnul primar, că s-ar putea să fie probleme. Eu sunt de acord că nu el e tehicianul, e un mediator, dar trebuiau să fie profesionişti care să stabilească nivelurile de sporuri", a mai precizat Borcea.
Întrebat dacă demisia sa rămâne definitivă şi dacă nu este cale de întors, şeful SMURD a ezitat să dea un răspuns tranşant, spunând însă, că atât el cât şi colegii săi aşteaptă din partea municipalităţii "o soluţie, măcar să fie începută". Rămâne, deci, de văzut, care va fi deznodământul întregului scandal...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.