URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 09 DECEMBRIE 2022
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Pentru cei care nu-și mai aduc aminte de acest nume, oamenii fiind preocupați de plagiatori cu funcții mai mari, cum ar fi Sorin Câmpeanu sau Lucian Bode, este vorba de șeful PSD-ului pe Oradea, profesor universitar și senator de Bihor.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
După un an de la aprobarea fuziunii între Spitalul Județean și cel Municipal și o gestație de 9 luni de la realizarea ei efectivă, conducerea unității se încumetă, cu un delay de un semestru față de termenul promis în proiectul de management al dr. Gheorghe Carp, la o primă reorganizare a colosului nou creat. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că persoanele cu funcții publice ar trebui să fie obligate să-și declare, fără ocolișuri, apartenența la masonerie?

De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Recent, Înalta Curte de Casație și Justiție a dat publicității motivarea deciziei pronunțate în data de 25 octombrie 2002 în mecanismul hotărârii prealabile, decizie prin care a stabilit că nu pot exista acte întreruptive de prescripție în ultimii ani și, pe cale de consecință, că prescripția penală a intervenit în foarte multe dosare penale aflate pe rolul instanțelor de judecată sau în faza de urmărire penală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Factorii de risc ai hipertensiunii arteriale (HTA) esenţiale sunt reprezentaţi de ereditate (există o predispoziţie la boală care se moşteneşte şi care devine realitate în funcţie de alţi factori, cum ar fi cei din mediul ambiant), vârstă, sex, rasă, asocierea cu alte boli (boala este de 2-3 ori mai frecventă la diabetici, la cei cu ateroscleroză şi obezi) şi factori de mediu.
04 Octombrie 2022, 08:53

Amenințat de mafiot: Un ofiţer Antidrog din Oradea a devenit ținta unui italian inculpat pentru trafic de stupefiante și urmărit internațional (FOTO)

Amenințat de mafiot: Un ofiţer Antidrog din Oradea a devenit ținta unui italian inculpat pentru trafic de stupefiante și urmărit internațional (FOTO) FUGAR CU RELAȚII. Originar dintr-o familie bănuită de legături cu celebra grupare mafiotă 'Ndràngheta din Calabria, Federico Putorti (foto) are, la 35 de ani, un „CV” de groază: răfuieli, falsuri, ameninţare, distrugere, port ilegal de arme etc. Aflat „pe goană”, italianul i-a pus gând rău acum şi poliţistului orădean care l-a cercetat. Pretinde că a fost părtaş la o „înscenare” pusă la cale de furnizorul său de „iarbă”, despre care a aflat că era informator al anchetatorilor (sursa foto: Facebook)
Amenințat de mafiot: Un ofiţer Antidrog din Oradea a devenit ținta unui italian inculpat pentru trafic de stupefiante și urmărit internațional (FOTO) (sursa foto: Facebook)
Amenințat de mafiot: Un ofiţer Antidrog din Oradea a devenit ținta unui italian inculpat pentru trafic de stupefiante și urmărit internațional (FOTO) (sursa foto: Facebook)
Amenințat de mafiot: Un ofiţer Antidrog din Oradea a devenit ținta unui italian inculpat pentru trafic de stupefiante și urmărit internațional (FOTO) (sursa foto: Facebook)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Şi tu, Rareş Buştean, tu eşti mereu în gândurile mele, vei fi primu... Promis de Calabria!". Acesta este avertismentul pe care un italian urmărit internaţional i l-a transmis miercurea trecută unui ofiţer al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Oradea care îl anchetase pentru trafic de stupefiante.

Textul a fost postat pe contul de socializare al fugarului. Se numește Federico Putorti şi e căutat din primăvară pentru că s-a făcut nevăzut în timpul unui proces deschis la Tribunalul Bihor după ce a vândut cocaină, amfetamină şi o jumătate de kilogram de cannabis unor colaboratori sub acoperire, coordonaţi chiar de "destinatarul" mesajului, inspectorul principal de Poliție Rareş Buştean. BIHOREANUL a descoperit şi de unde a pornit "mânia" italianului...

Doctor între poliţişti

Rareş Buştean lucrează la BCCO Oradea de aproape un deceniu. Absolvent al Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane Oradea şi al Academiei Naţionale de Informaţii, este ofițerul despre care BIHOREANUL a scris chiar recent, când şi-a finalizat studiile la Şcoala Doctorală de Sociologie din Oradea şi şi-a făcut publică teza - cea mai amplă analiză din ultimii ani despre consumul de droguri în judeţ, bazată inclusiv pe interviuri atât cu consumatori, cât şi cu traficanţi. Lucrarea dezvăluie cum ajunge o persoană să devină dependentă, care sunt cele mai căutate substanţe, sursele de aprovizionare, efectele consumului, profilul dealerilor... O temă care îi era familiară, la fel ca subiecţii, consumatori şi dealeri deopotrivă.

Cum a ajuns polițistul "în gândurile" italianului Federico Putorti? Bărbatul e judecat pentru trafic de stupefiante într-o cauză explozivă, instrumentată discret de procurorii DIICOT, căci scoate la iveală vulnerabilităţi ale sistemului ce pot pune în pericol nu doar anchetele, ci şi pe investigatorii şi colaboratorii sub acoperire.

Băieții răi

Documentele publice din dosar, consultate de BIHOREANUL, dezvăluie că Putorti a fost trimis în faţa instanţei în urma unor date primite chiar de "destinatarul" mesajului. La vremea respectivă ofiţer la Serviciul Antidrog, Buştean aflase de la informatorii săi că italianul, rezident în România din 2018, organizează petreceri la vila sa din Sântandrei, unde atât el, cât şi invitaţii consumau cannabis, ecstasy şi cocaină.

Giovanni Putorti cu fiul

Din verificări a reieşit că Putorti era un personaj periculos. Tatăl lui, Giovanni (foto) e bănuit de legături cu celebra grupare mafiotă 'Ndràngheta din Calabria şi a fost închis 16 ani într-un dosar de omor, iar Putorti jr. avea şi el multiple antecedente penale, pentru fapte grave comise pe teritoriul altor state. În Italia a fost implicat în răfuieli sângeroase, falsuri, ameninţare, distrugere, port ilegal de arme sau obiecte folosite la atacuri şi a fost prins conducând drogat, iar în Germania a fost dat chiar în urmărire europeană, după ce a închiriat un bolid şi nu l-a mai returnat.

Anchetă cu peripeţii

După ce s-a mutat în România, italianul a pozat o vreme în om de afaceri serios şi tată iubitor. Era discret şi precaut, după cum arată documentele anchetatorilor care, totuși, au reuşit să ajungă în preajma sa prin intermediul unui colaborator sub acoperire, cu care Putorti se cunoştea. Bărbatul, care în trecut mai fusese cercetat pentru trafic şi consum, a acceptat să-i ajute pe anchetatori şi a făcut mai multe achiziţii supravegheate, cumpărând de la italian, de mai multe ori, în perioada februarie - martie 2020, cocaină, amfetamină şi o jumătate de kilogram de „iarbă”.

Din 23 aprilie 2020, Putorti a refuzat orice contact cu colaboratorul poliţiştilor. Operaţiunea fusese compromisă, iar agenţii sub acoperire deconspiraţi. Putorti aflase că era supravegheat şi că a fost „capcanat”, după cum au stabilit atunci procurorii DIICOT, care au şi început o anchetă pentru a prinde „cârtiţele”, dar fără rezultat. „Actele de urmărire penală şi soluţia de clasare dată prin rechizitoriu relevă posibilitatea să fi existat o scurgere a informaţiilor confidenţiale din dosar, în faza de urmărire penală”, se arată în actele consultate de BIHOREANUL, care precizează că au fost „derulate cercetări faţă de lucrătorii DOS”, adică taman poliţiştii care se ocupă de interceptări şi filaje.

„În prezenta cauză ar putea exista un posibil interes atât sub aspectul divulgării, cât şi aflării datelor confidențiale din dosarul penal, atât în cursul urmăririi penale, cât şi după sesizarea instanţei”, arată o încheiere judecătorească din dosar. Altfel spus, italianul a primit informaţii confidenţiale care au pus în pericol ancheta, pe colaboratorii şi investigatorul sub acoperire, iar după ce a fost trimis în judecată ar fi încercat să obţină şi alte date noi.

Cu "iarbă" în chiloţi

În ciuda compromiterii acțiunii, Putorti a rămas sub supraveghere şi a fost arestat preventiv pe 10 iunie 2020, după ce a fost prins intrând în ţară cu o ţigară cu cannabis şi o pungă cu "iarbă" ascunse în chiloţi. Italianul a recunoscut la anchetă doar că e consumator de cannabis, nu şi traficant, a cerut să fie confruntat cu fostul amic colaborator al poliţiştilor și să fie supuşi amândoi la testul poligraf, să se expertizeze ambalajul în care colaboratorul a predat cele 500 grame de cannabis pentru a se stabili dacă pe el se găsesc amprentele lui. Asta pentru că, susţinea el, totul ar fi fost o înscenare a colaboratorului cu complicitatea poliţistului care l-a cercetat.

"El este persoana care îmi vindea mie droguri, mai precis "iarbă". Am şi acumulat datorii la acesta, 200 şi ceva de euro. Îmi spunea de multe ori că are prieteni în rândurile poliţiştilor din cadrul BCCO Oradea şi DIICOT Oradea şi să fiu atent, că dacă îi voi greşi cu ceva, îmi va face probleme, ceea ce s-a şi întâmplat", se arată într-o depoziţie a italianului.

În tăcere...

Anchetatorii i-au respins apărarea şi, la o lună după arestare, pe 7 iulie 2020, l-au trimis în judecată pentru trafic internaţional de droguri de risc, trafic intern de droguri de risc şi mare risc, respectiv deţinere de droguri de risc pentru consum propriu.

Cazul nu a fost făcut public pe site-ul DIICOT, nici în momentul arestării italianului, nici la trimiterea în judecată. Probabil ar fi fost dificil de dat explicaţii despre deconspirarea operațiunii și despre ofiţerii şi colaboratorii ajunşi în situaţii periculoase din cauza unor "cârtiţe" în uniformă. Putorti a stat arestat până pe 10 decembrie 2020, când a fost plasat sub control judiciar, măsură menţinută până pe 9 mai, dată la care, pentru că a dispărut, a fost arestat în lipsă. De atunci, nu a mai fost găsit, iar Poliţia Română l-a dat în urmărire, publicându-i fotografia.

Fugar pe Facebook 

Deși fugar, Federico Putorti nu se sfieşte, însă, să publice pe contul său de socializare fotografii şi filmuleţe din călătorii prin staţiuni de lux, să îşi ia peste picior urmăritorii, să-i acuze pe procurori şi poliţişti de corupţie şi măsluirea dovezilor, ba chiar să facă demonstraţii de mânuire a pumnalului (foto).

Federico Putorti

Ultima postare a fost săptămâna trecută, pe 28 septembrie, când a scris mesajul destinat poliţistului Rareş Buştean, despre care a aflat că a coordonat acţiunile împotriva sa şi a ţinut legătura cu amicul ajuns colaborator. A fost o ameninţare directă, motiv pentru care acum s-a şi ales cu un nou dosar, pentru ultraj.

Căutat de BIHOREANUL, ofiţerul a refuzat să comenteze situaţia. Cât despre italian, deşi contactat prin messenger pentru a lămuri ce anume are să-i reproşeze poliţistului şi de ce susţine că i s-a făcut o nedreptate, nu a răspuns. O fi rămas blocat cu gândurile în altă parte...


PRINS CU IUBITA
Fugar şi în Italia

Prima condamnare cunoscută a lui Federico Putorti vizează o reglare de conturi cu un conaţional pe 1 iunie 2010. Împreună cu un tunisian şi un sârb, italianul, atunci în vârstă de 23 ani, a tăbărât asupra rivalului său într-o piaţă din Brescia, în timpul altercaţiei victima fiind înjunghiată, astfel că a ajuns în spital.

Atacatorii au fugit, dar au fost prinşi în scurt timp. Putorti a fost găsit de carabinieri cu ajutorul iubitei sale de la acea vreme, cu care ţinea legătura pe Facebook, şi care a fost urmărită până în Genova, unde tânărul o aştepta în gară, după cum relata presa italiană.

Inculpat iniţial pentru tentativă de omor şi port ilegal de armă, Putorti a fost condamnat în final pentru loviri, instanţa stabilind că nu a avut intenţia de a-şi ucide victima. A scăpat cu o pedeapsă de 2 ani şi 2 luni de detenţie.
FUGAR CU TUPEU. Arestat în lipsă pe 9 mai, Federico Putorti (foto) nu a fost prins nici până azi, iar fotografia lui este postată pe site-ul Poliţiei Române, la rubrica fugarilor. Nu-i pasă, însă. Italianul e activ pe Facebook, unde îşi avertizează anchetatorul că îl poartă în gând...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Manevra
E clar ca baietul nu e cel mai cuminte personaj dar sunt convins ca domnul Bustean i-a facut o cheie sa il infunde , respectiv asa cum cartitele sapau dosarul la fel si Busteanu voia sa sa spele niste droguri lupsa din gestiune consumate sau valorificate chiar de el sau colegii lui , altfel de ce ar fi refuzat sa raspunda Bihoreanului la cateva intrebari ? De bun si cinstit ce e
Postat 05 Octombrie 2022, 02:28 de Mare_blue17
nu pricep
Daca e fugar international, daca e activ pe Facebook, cum se face ca autoritatile nu il baga la zdup?
Postat 04 Octombrie 2022, 12:21 de Bog2022
100% macaronarul are dreptate!
E clar ca a fost victima unei inscenari! E clar si ca e consumator/vanzator/etc de substante interzise! La fel de clar e si ca daca faci o magarie, chiar militist fiind, trebuie sa fii foarte atent pe unde umbli, sa ai ochi si la spate. Cei de teapa italianului nu uita si nu iarta!
Postat 04 Octombrie 2022, 12:17 de pinonel
Cârtițele
Acestea ar trebui sa fie primele!
Postat 04 Octombrie 2022, 10:18 de Jianu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6852 RON
  • 1 EUR = 4.9192 RON
  • 1 HUF = 0.0119 RON