URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
29 Mai 2015, 09:50

ADP Oradea poate prinde şi câinii din localităţile învecinate

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consilierii locali au aprobat în unanimitate, joi, într-o şedinţă ordinară, modelul unui contract de servicii privind gestionarea problemei câinilor fără stăpân între Administraţia Domeniului Public (ADP) Oradea şi comunele învecinate - Sînmartin, Oşorhei, Nojorid, Sântandrei, Paleu, Borş şi Biharia.

"Vom încheia astfel de protocoale cu comunele care doresc ca noi să gestionăm această problemă. La ora actuală, o parte dintre ei nu au încheiate contracte acest serviciu, iar alţii au operatori din alte judeţe", a explicat, pentru BIHOREANUL, directorul ADP Oradea, Liviu Andrica.

Potrivit acestuia, extinderea ADP Oradea pe serviciul de gestionare a câinilor vagabonzi va avea beneficii. "Prin gestionarea acestui serviciu vom reduce posbilitatea de a creşte numărul câinilor fără stăpân din comunele limitrofe să ajungă în Oradea, căci eu am impresia că astăzi aşa se întâmplă. Pe de altă parte, noi, fiind aproape, vom putea interveni rapid şi prompt în orice problemă", a mai afirmat Liviu Andrica.

Regulamentul privind organizarea şi funcţionarea Serviciului specializat pentru gestionarea câinilor fără stăpân din Oradea prevede deja faptul că în Adăpostul Grivei pot fi duşi şi câinii fără stăpân "din unităţile administrativ-teritorial vecine, în condiţiile încheierii unor acorduri între serviciul specializat pentru gestionarea câinilor fără stăpân din Municipiul Oradea şi unităţile administrativ-teritoriale vecine". "Există locuri suficiente", a răspuns directorul ADP Oradea, întrebat de BIHOREANUL dacă adăpostul va putea primi toţi câini care vor fi ridicaţi din comunele învecinate.

ADP Oradea va taxa comunele cu 2 lei pe kilometru la capitolul cheltuieli pentru deplasarea autovehiculului, 47 de lei cheltuieli de manoperă (şofer, doi îngrijitori), 187 de lei pe câine pentru cheltuielile materiale şi proceduri medicale (substanţe şi materiale necesare prinderii, microcipare, vaccinare, deparazitare, eutanasiere, taxă predare Protan), 2 lei pe câine, pe zi, pentru pentru cazarea şi hrana acestora în Adăpostul Grivei. Tarifele includ TVA.

Directorul ADP Oradea a precizat că deocamdată ADP Oradea asigură acest serviciu pentru comuna Sînmartin, în urma unui contract încheiat cu Primăria comunei, şi urmează să facă acelaşi lucru şi la Oşorhei şi Paleu. "Noi aprobăm acum un model de contract valabil pentru toate comunele limitrofe. Depinde de dânşii dacă vor să încheie contracte cu noi pentru acest serviciu", a mai adăugat Andrica.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON