URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Mai 2015, 09:50

ADP Oradea poate prinde şi câinii din localităţile învecinate

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consilierii locali au aprobat în unanimitate, joi, într-o şedinţă ordinară, modelul unui contract de servicii privind gestionarea problemei câinilor fără stăpân între Administraţia Domeniului Public (ADP) Oradea şi comunele învecinate - Sînmartin, Oşorhei, Nojorid, Sântandrei, Paleu, Borş şi Biharia.

"Vom încheia astfel de protocoale cu comunele care doresc ca noi să gestionăm această problemă. La ora actuală, o parte dintre ei nu au încheiate contracte acest serviciu, iar alţii au operatori din alte judeţe", a explicat, pentru BIHOREANUL, directorul ADP Oradea, Liviu Andrica.

Potrivit acestuia, extinderea ADP Oradea pe serviciul de gestionare a câinilor vagabonzi va avea beneficii. "Prin gestionarea acestui serviciu vom reduce posbilitatea de a creşte numărul câinilor fără stăpân din comunele limitrofe să ajungă în Oradea, căci eu am impresia că astăzi aşa se întâmplă. Pe de altă parte, noi, fiind aproape, vom putea interveni rapid şi prompt în orice problemă", a mai afirmat Liviu Andrica.

Regulamentul privind organizarea şi funcţionarea Serviciului specializat pentru gestionarea câinilor fără stăpân din Oradea prevede deja faptul că în Adăpostul Grivei pot fi duşi şi câinii fără stăpân "din unităţile administrativ-teritorial vecine, în condiţiile încheierii unor acorduri între serviciul specializat pentru gestionarea câinilor fără stăpân din Municipiul Oradea şi unităţile administrativ-teritoriale vecine". "Există locuri suficiente", a răspuns directorul ADP Oradea, întrebat de BIHOREANUL dacă adăpostul va putea primi toţi câini care vor fi ridicaţi din comunele învecinate.

ADP Oradea va taxa comunele cu 2 lei pe kilometru la capitolul cheltuieli pentru deplasarea autovehiculului, 47 de lei cheltuieli de manoperă (şofer, doi îngrijitori), 187 de lei pe câine pentru cheltuielile materiale şi proceduri medicale (substanţe şi materiale necesare prinderii, microcipare, vaccinare, deparazitare, eutanasiere, taxă predare Protan), 2 lei pe câine, pe zi, pentru pentru cazarea şi hrana acestora în Adăpostul Grivei. Tarifele includ TVA.

Directorul ADP Oradea a precizat că deocamdată ADP Oradea asigură acest serviciu pentru comuna Sînmartin, în urma unui contract încheiat cu Primăria comunei, şi urmează să facă acelaşi lucru şi la Oşorhei şi Paleu. "Noi aprobăm acum un model de contract valabil pentru toate comunele limitrofe. Depinde de dânşii dacă vor să încheie contracte cu noi pentru acest serviciu", a mai adăugat Andrica.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON