URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Noiembrie 2022, 09:33

Adio, piețe! Bun venit, parcări!

Adio, piețe! Bun venit, parcări! foto: arhivă, generic
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Piaţa Ioşia, una dintre cele mai amărâte din Oradea, a căzut victimă modernizărilor. În locul ei s-a ridicat mândreţe de supermarket, spre necazul vânzătorilor de ţigări pe sub mână şi a ciobanilor obişnuiţi să taie mieii de Paşte în spaţiile improvizate de Sărbători.

Acum a venit rândul Pieţei Nufărul să-şi dea obştescul sfârşit, pentru a face loc unei parcări supraetajate. Din nou traficanţii de ţigări fără timbru, unii relocaţi din Ioşia, vor avea de suferit, iar fabricanţii de coroane trebuie şi ei să-şi părăsească sălaşul. Chiar mă întreb: îi mai plimbăm mult pe fabricanţii de coroane prin pieţele municipiului sau le clădim un sălaş în cimitir, ca să nu străbată îndoliaţii tot oraşul cu coroanele scuturate prin portbagaj?

Personal, cred că cele două pieţe nu au fost desfiinţate, ci amplasamentele pe care prestau au fost asanate, că numai comerţ civilizat nu se făcea acolo. În plus, la noi noţiunea de piaţă nu înseamnă neapărat locul unde producătorii îşi desfac mărfurile, şi asta e din păcate e valabil şi la Decebal, Cetate sau Rogerius.

Nu se poate numi „piaţă” zona unde un comerciant cumpără en gros de la Piaţa West-Market, locul acela de unde a dispărut facturarea şi impozitarea, ca apoi să vândă de cele mai multe ori cu adaus consistent concetăţenilor care cred că au de-a face cu produse cultivate de ţăranii din zona metropolitană.

Mi-ar plăcea ca atunci când merg la piaţă să cumpăr produse pe care nu le pot găsi în altă parte, că morcovi din Olanda, cartofi din Egipt, ceapă din Polonia sau usturoi din China găsesc din belşug şi la supermarket-uri.

În multe oraşe din putredul Occident există pieţe volante în care marfa este vândută exclusiv de producători, fără intermediari care de multe ori au tendinţa să se transforme în speculanţi. Am văzut la Freiburg, chiar în jurul Catedralei, o piaţă volantă care se ţine cam de 500 de ani şi care la amiază dispare de parcă n-ar fi fost niciodată acolo.

Aşa că ideea pesediştilor orădeni de a avea şi noi astfel de stabilimente nu este lipsită de interes. Cu condiţia ca acolo să vină producătorii care acum îşi vând mai mult marfa online, sau ţintit, pe bază de programare la telefon, agricultorii din jurul oraşului, prea săraci ca să chimizeze recolta, şi gospodari ce ne pot alinta cu produse tradiţionale bihoreneşti.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Pmo
O asociație familială păguboasă
Postat 12 Noiembrie 2022, 20:51 de Maikeltroll
Sa fiu iertat ca apar “absurdul”.
O intrebare, isi permite nana/baciu chiria lunara de 250 lei plus 150 lei cantar? (nu adaug transport) Daca isi permite, nu e cam mare? Nu cumva trebuia taxati doar “samsarii”? Retoric, din nou…
Postat 12 Noiembrie 2022, 11:54 de User anonimizat
Vaishamar..
Spre necazul oamenilor care veneau la piata..Lasa mistocareala si pupincurismul bolovanesc
Postat 12 Noiembrie 2022, 11:49 de grigore
alte vremuri
Se inchide astfel un model de retail, care mergea cam asa: cumpar marfa de pe centura si o vand in piete, si zic ca sunt producator. Mare pierdere nu e. Pentru a intelege totul recurg la memoria unora, cand persoane trecute de o anumita varsta ca mainile muncite si straie de gradina vindeau legume si fructe (a.k.a. cofarite, nane, baci, etc). Vreti sa-mi spuneti ca doamnele coafate , cu unghii si gene au dat cu sapa ? Am dubii.
Postat 12 Noiembrie 2022, 11:07 de Christa
Hai sa demolam tot sa mergem la supermarket!
Așa am eradicat vânzarea de tigari la negru in Oradea...Tot asa vor fi interzise vanzarile de coroane si se vor muta in cimitir unde doar unul sa doi ai casei vor incasa banii...Vom face piete volante unde toate babele isi vor cumpara mobilier stradal adecvat camionete si hamali iar la amiază vor avea o vanzare de 200 lei... E foarte dureros sa vezi o astfel de atitudine din partea presei in raport cu cetațenii... se vede ca sunteti de partea primariei si comert nu ati facut niciodata...
Postat 12 Noiembrie 2022, 10:01 de strada
Discutie complexa si totusi simpla (daca lasam pamfletu deoparte)
De ce s-a investit in 2015-2016 in Piata Nufaru? Ca la doar patru ani sa se vina cu ideea parcarii? E vina locatiei ca se vand tigari? E vina locatiei ca s-a dezvoltat o retea de samsari, cumparand ieftin si vanzand scump, pentru a face fata costurilor? E vina locatiei ca, coroanele nu au loc in cimitir? Doamne fereste sa fie vina administratiei! Parcarile actuale ce grad de ocupare au (excluzand evenimente), sunt rentabile? Parcari care costa zeci de milioane (sute in totalitate) si pe care nu se ingramadeste nimeni sa le administreze! In Freiburg, parcarile sunt toate ale primariei? Retoric, dileme de “carcotas”. P.S.: Park and Ride trebuia sa fie primele pe lista administratiei o data cu avantul fondurilor, decongestionau orasul. Nu tentativa aia din Centrul Civic, motiv din care s-a pierdut si finantarea. Ceva foileton pe tema asta, cine e de vina, daca tot se face din bani publici?
Postat 12 Noiembrie 2022, 09:58 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON