URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Ianuarie 2013, 10:36

SRI: România a fost ţinta celui mai mare atac cibernetic din ultimii 20 de ani

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Operaţiunea de spionaj cibernetic denumită "Octombrie Roşu", pe care firma de securitate IT Kaspersky a devoalat-o săptămâna aceasta, a avut implicaţii mult mai mari asupra siguranţei naţionale a României decât se credea iniţial, conform SRI. Astfel, spionii au vizat informaţii secrete privind politica externă, resursele naturale din Marea Neagră şi secrete economice şi politice din zona Mării Negre.

"Ameninţarea a fost una dintre cele mai mari din ultimii ani, la adresa României şi a aliaţilor săi, pentru că lucrurile au fost puse în contextul Uniunii Europene şi al NATO, în care România este membră. Putem spune că este cel mai mare atac din ultimii 20 de ani. În ultima perioadă, se poate observa o turnură în modul în care acţionează serviciile de spionaj în această zonă: se acţionează prin atacuri de tip cibernetic", a declarat purtătorul de cuvânt al SRI, Sorin Sava, pentru gândul.

"În afară că s-a urmărit accesul la reţelele naţionale de informaţii, s-au căutat informaţii despre politica externă a României, despre resursele naturale şi politica din zona Mării Negre şi despre spaţiul economic din această zonă", a mai spus oficialul SRI.

Firma de securitate IT Kaspersky a anunţat luni că a descoperit o operaţiune de spionaj cibernetic care se derulează de 5 ani, cu precădere în zona Europei de Est şi a fostelor state sovietice. Denumită "Octombrie Roşu", operaţiunea se folosea de viruşi creaţi de hackeri chinezi, care erau plantaţi în reţelele informatice spionate cu ajutorul unor programe create de hackeri ruşi.

Iniţial, SRI a anunţat că atacul asupra României nu a avut o anvergură atât de mare, spionii reuşind doar accesul la informaţii confidenţiale, nu însă şi la cele secrete. Conform Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT), operaţunea de spionaj a afectat doar 4 adrese de IP ale unor ambasade şi instituţii străine din România. SRI a demarat investigaţia asupra acestei operaţiuni de spionaj încă din 2011, conform unui comunicat de presă.

Acest lucru nu înseamnă însă că spionii nu au încercat mai mult, susţine Sorin Sava. "Au fost doar 4 IP-uri, dar în spatele unui IP se pot afla mii de calculatoare. Intensitatea atacului a fost contracarată datorită ripostei destul de agresive şi dure a SRI. Am luat toate măsurile şi am informat instituţiile guvernamentale şi private să se protejeze. De aceea s-a ajuns doar la informaţii confidenţiale, nu şi la cele clasificate. SRI continuă să întreprindă măsuri active pentru identificarea autorilor atacului, pentru că agresorul cibernetic aduce atingere securităţii naţionale a României", a mai declarat Sorin Sava.

Kaspersky Lab, una dintre cele mai puternice firme de securitate IT din lume, cu sediul în Rusia, a dat luni publicităţii un raport legat de operaţiunea de spionaj cibernetic denumită Rocra, o prescurtare rusească pentru Octombrie Roşu.

"Activă de aproximativ 5 ani, campania pare să se fi derulat cu precădere în ţări din Europa de Est, statele din zona fostei URSS, precum şi state din Asia Centrală. Cu toate acestea, victime ale campaniei au fost identificate şi în alte zone, precum Europa de Vest şi America de Nord. Principalul obiectiv al atacatorilor a fost acela de a colecta date şi documente secrete de la organizaţiile afectate, inclusiv informaţii de importanţă geopolitică, date de acces în reţelele securizate sau clasificate şi date din dispozitive mobile şi echipamente de reţea", precizează raportul Kaspersky.

Din investigaţiile privind reţeaua avansată de spionaj cibernetic "Octombrie Roşu" a rezultat că atacatorii au fost activi cel puţin din 2007 până în prezent şi s-au concentrat pe agenţii diplomatice şi guvernamentale din diferite ţări, precum şi pe institute de cercetare, companii energetice, inclusiv din domeniul energiei nucleare şi companii comerciale şi din domeniul aerospaţial.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Fraieri cu diplome
Fraieri cu diplome se gasesc si-n alte tari,nu doar la noi.Degeaba-i tehnologia super-avansata,daca-i lipsa de creier.Copilasii mai au multe de-nvatat si nici asa nu-s sanse de-a ajunge la nivelul Spatarului Milescu. Mai lipsesc doar admiratorii fraierilor cu pricina.Alti bani,alta distractie!
Postat 20 Ianuarie 2013, 15:39 de gyorgy tozser
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON