URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
07 Februarie 2021, 18:48

A murit profesorul Ioan Dzițac, fostul rector al Universităţii Agora din Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Profesorul Ioan Dziţac, fost rector al Universităţii Agora din Oradea timp de două mandate, s-a stins din viaţă fulgerător în acest sfârşit de săptămână, cu doar câteva zile înainte să împlinească 68 de ani.

Trista veste a fost făcută publică de familia sa pe Facebook, dar şi pe pagina universităţii private, care a publicat un anunţ de condoleanţe în limba engleză.

"Este incredibil de greu să te gândeşti că am pierdut un coleg blând, un prieten drag şi un strălucit profesor şi cercetător. A fost rector al Universităţii Agora timp de opt ani şi fondator al (revistei ISI – n.r.) International Journal of Computers, Communications & Control, foarte apreciat la nivel mondial", se arată în mesajul postat pe Facebook.

Decesul profesorului a survenit subit, în cursul serii de sâmbătă, în circumstanţe nefăcute publice de familia sa.

"14 februarie 2021 ar fi marcat ziua ta de naştere, dragul meu soţ, dar şi cei 25 de ani de la momentul căsătoriei noastre în care ne-am unit sufletele cu Dumnezeu! A fost o călătorie prin viaţă frumoasă, intensă, reuşită, în care ne-am bucurat împreună de iubita noastră fiica, Domnica Ioana Dzitac, de tot ce a fost mai bun şi frumos în viaţa noastră comună. În seara de 6 februarie, ai plecat dintre noi lăsând în urmă suflete cernite ale familiei, prietenilor, colegilor. Zbor lin către veşnicie, dragul meu soţ, prieten şi bun sfătuitor! Îţi mulţumim pentru rolurile tale multiple de soţ, tata, bunic, mentor, profesor, toate duse la excelenţă! Vei rămâne mereu în sufletul meu şi cu siguranţă în gândurile tuturor celor care te-au cunoscut!", a scris pe Facebook soţia sa, Simona Dziţac, profesor la Universitatea din Oradea.

Ioan Dziţac s-a născut pe 14 februarie 1953, în Poienile de sub Munte, judeţul Maramureş, fiind stabilit în ultimii ani la Oradea.

Potrivit secţiunii dedicate lui pe site-ul Universităţii Agora, Ioan Dziţac a fost rector al Facultăţii Agora din Oradea în perioadele 2012-2016, respectiv 2016-2020, iar în ultima perioadă fusese prorector pentru Cercetare şi Internaţionalizare în cadrul aceleiaşi instituţii de învăţământ superior.

Ioan Dziţac a obţinut licenţa în matematică (1977) şi doctoratul în informatică (2002) la Universitatea "Babeş-Bolyai" din  Cluj - Napoca. În 2019 a obţinut abilitarea în domeniul Informatică economică la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, din 2017 fiind profesor de matematică şi informatică la Universitatea Agora din Oradea din 2017. De asemenea, este conducător de doctorat la Universitatea din Craiova. A fost profesor adjunct la Universitatea Academiei Chineze de Ştiinţe (2013-2016) şi membru în consiliul consultativ al facultăţii MOT, Hoseo University din Coreea de Sud.

A avut numeroase cercetări orientate pe diferite aspecte ale inteligenţei artificiale, soft computing şi aplicaţii ale logicii fuzzy în tehnologie şi economie şi, între altele, a publicat 3 cărţi, 12 cursuri şi materiale suport pentru studenţi, şi peste 80 articole ştiinţifice în reviste de specialitate şi în volumele unor conferinţe.

"A fost inclus printre cei 100 de informaticieni români de pretutindeni, din ultimii 100 de ani, în volumul "One Hundred Romanian Scientists in Theoretical Computer Science", Editura Academiei Române, 2018, precum şi în volumul "Civilizaţia Românească- Ştiinţa şi Tehnologia Informaţiei în România", apărut în anul aniversării a 100 de ani de la Marea Unire, tot în Editura Academiei", se mai arată pe site-ul universităţii.

UPDATE: Fără legătură cu vaccinarea

Vestea decesului profesorului Ioan Dziţac, fostul rector al Universităţii Agora din Oradea, a fost asociată de mai multe site-uri și televiziuni cu faptul că acesta şi-a făcut vaccinul anti-Covid pe 21 ianuarie, pornind de la simpla postare pe Facebook acestuia, care anunţa că şi-a făcut vaccinul.

"21.01.2021: Azi m-am vaccinat la Centrul din Orăşelul Copiilor din Oradea. Organizare foarte bună, totul a fost conform programării. Floare la ureche", scria Dziţac, care a doua zi a revenit cu o actualizare a stării sale de sănătate: "22.01.2021: Totul este OK după Pfizer-BioNTech vaccin".

Într-o declaraţie făcută la Digi24, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid, medicul Valeriu Gheorghiţă, a respins duminică seară orice legătură a decesului cu vaccinul, spunând că decesul profesorului din Oradea a survenit pe fondul unei rupturi a arterei aorte.

"Cauza decesului a fost legată de o ruptură de aortă, practic o disecţie de aortă, care nu a avut legătură cu vaccinarea", a declarat Gheorghiţă.

De altfel, soția profesorului a postat duminică seară pe Facebook un nou mesaj în care ține să demonteze știrile false, subliniind că soțul ei a fost bolnav de inimă și că acesta a fost motivul decesului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Condeante familiei
CrisDumi esti nesimtita ca de obicei
Postat 08 Februarie 2021, 12:31 de Sandu2100
dusa cu pluta
dummy girl, mama, tin sa te anunt ca vaccinurile astea lasa descoperita si prostia si chiar o amplifica. Ai grija sa nu-ti neutralizeze proteina "spike" si singurul neuron care se chinuie sa mai emane cate ceva inteligibil. In alta ordine de idei, lasa familia in pace sa isi planga decedatul! Dumnezeu sa il odihneasca in pace !
Postat 08 Februarie 2021, 11:28 de oradea_mea_si_a_ta
Autoritățile bat câmpii și înșală populația !?!
Profesorul Dzițac s-a vaccinat azi, iar după două săptămâni a făcut infarct !?! Motivul e că vaccinul cu ARNm atacă Covidul, existent ori virtual că doar atât știe ... și lasă descoperit organismul în fața bolilor de care suferă subiectul !?! Cum Ioan Dzițac suferea de o insuficiență cardio-ischemică pentru care avea un tratament constant, cu niște pilule luate zilnic ... vaccinul i-au lăsat descoperite țesuturile moi, în fața proteinei "spike" care a neutralizat, în decurs de câteva zile, medicamentele de inimă !?! Ca profesor putea să gândească cu capul lui, încă din momentul în care PhizerBiNTech a declarat, la apariția vaccinului, că nu este recomandată vaccinarea celor cu tot felul de cormobidități, sau care se află la o vârstă la care aceștia trăiesc pentru că iau medicamentele în mod constant ... enumerând printre aceste boli diabetul, cancerul, insuficiența miocardică, etc !?! Așa încât, autoritățile românești se fac vinovate și de acest deces !?!
Postat 08 Februarie 2021, 10:49 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON